Σχόλιο για την απόφαση που έλαβε το Δημοτικό Συμβούλιο

Το κόστος στέγασης έχει εκτοξευθεί και έχει επιβαρύνει υπέρμετρα τα λαϊκά νοικοκυριά. Το ενοίκιο για σπίτι έχει εξελιχθεί σε μαρτύριο για πολύ μεγάλο κομμάτι της εργατικής τάξης και των υπόλοιπων φτωχών στρωμάτων και του Βύρωνα. Φτάνει να μας τρώει ακόμα και τον μισό μισθό για όσους και όσες πληρωνόμαστε τον βασικό και κάτι παραπάνω. Η δημοτική αρχή δεν έχει κάνει απολύτως τίποτα μέχρι σήμερα. Και μόνο τις τελευταίες μέρες έφερε μία πρόταση για μείωση της τιμής των αντικειμενικών αξιών, ύστερα από εισήγηση παράταξης της αντιπολίτευσης, ζητώντας να αποφασίσουμε, δια….περιφοράς!

Εμείς ως ΑΡ.ΠΑ. ψηφίσαμε υπέρ, αλλά επισημάναμε και καταγράφηκαν τα παρακάτω:

α. το θέμα του ύψους των αντικειμενικών αξιών των κατοικιών είναι σοβαρό, σχετίζεται με την επιβάρυνση των κατοίκων με υπερβολικούς φόρους και δεν μπορεί να υποβαθμίζεται σε δια περιφοράς απόφαση. Αφορά όχι μόνο τους ιδιοκτήτες ακινήτων με το ύψος του ΕΝΦΙΑ, αλλά επηρεάζει και τους ενοικιαστές μεταφέροντας τα μεγάλα κόστη του. Θα έπρεπε να γίνει συζήτηση για τις προτάσεις που θα μπορούσαν να κατατεθούν, την τεκμηρίωσή τους και να υπάρξει ανταλλαγή απόψεων και σφαιρική ενημέρωση. Υπάρχει ολιγωρία της δημοτικής αρχής και ευθύνη του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου.

β. ενώ η δημοτική αρχή γνώριζε το θέμα και θα έπρεπε να έρθει νωρίτερα στο δημοτικό συμβούλιο και όχι να το βάζει τελευταία μέρα πριν λήξει η προθεσμία και αυτό μετά από πρόταση επικεφαλής παράταξης της αντιπολίτευσης.

γ. η εισήγηση που στάλθηκε είναι ελλιπής ως προς την τεκμηρίωση της πρότασης μείωσης των αντικειμενικών αξιών, παρά τις σωστές πλευρές που θέτει για τις δυσμενείς συνέπειες της αύξησης των αντικειμενικών αξιών στα λαϊκά στρώματα όπως έχουμε επισημάνει σε προηγούμενα δημοτικά συμβούλια. Χρειάζεται το έγγραφο του δήμου να είναι έτσι διατυπωμένο και με πρόσθετα στοιχεία, ώστε να μπορέσει να υπερασπίσει το αίτημα της μείωσης.

δ. Η πρόταση για μείωση των αντικειμενικών αξιών στα επίπεδα του 2019 είναι μειωμένων απαιτήσεων. Το όλο θέμα της φορολόγησης της κατοικίας με τον ΕΝΦΙΑ, τα δημοτικά τέλη, τους δημοτικούς φόρους κλπ πλήττει τα λαϊκά νοικοκυριά και χρειάζεται ο δήμος να έχει μια συνολική πολιτική ελάφρυνσης των πληττόμενων κατοίκων με πρόσθετα μέτρα μείωσης των φόρων κατοικίας των λαϊκών στρωμάτων που επιβάλλει και ο ίδιος.

Μαρία Μπικάκη
για την Αριστερή Παρέμβαση Βύρωνα