Του Νίκου Ζαργάνη

Ήταν Ιούνιος του 2021 όταν η μέση τιμή χονδρικής της ηλεκτρικής ενέργειας διαμορφωνόταν στα επίπεδα των 83 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Έχουν περάσει δύο χρόνια από τότε, η χονδρική τιμή έφτασε ακόμη και στη… στρατόσφαιρα των 436 ευρώ τον Αύγουστο του 2022 και τώρα, τουλάχιστον με βάση τα στοιχεία της πρώτης εβδομάδας του Ιουνίου φαίνεται να κλείνει ένας κύκλος, καθώς για το διάστημα 1-6 Ιουνίου έχουμε μέση τιμή χονδρικής της τάξεως των 80 ευρώ.

Το αν ο Ιούνιος θα κλείσει σε αυτά τα επίπεδα ουδείς το γνωρίζει. Προς το παρόν οι καιρικές συνθήκες στην ελληνική επικράτεια είναι τέτοιες που ευνοούν τη μειωμένη κατανάλωση ρεύματος και αυτό με τη σειρά του λειτουργεί ως μοχλός πίεσης για την τιμή χονδρικής του ρεύματος. Επίσης, παρά τα όποια σκαμπανεβάσματα, η χρηματιστηριακή τιμή του φυσικού αερίου παραμένει κάτω από τα 30 ευρώ ανά μεγαβατώρα στο χρηματιστήριο του Άμστερνταμ επιτρέποντας στις ευρωπαϊκές χώρες να προετοιμάζονται με άνεση για τον επόμενο χειμώνα.

Το ερώτημα βέβαια για τους «καμένους» καταναλωτές (κυρίως τους επαγγελματίες) είναι το τι πρόκειται να γίνει το επόμενο χρονικό διάστημα με την τιμή λιανικής του ηλεκτρικού ρεύματος. Προς το παρόν, οι εμπλεκόμενοι στον κλάδο τηρούν στάση αναμονής για να διαπιστώσουν κατά πόσο οι συνθήκες στις διεθνείς αγορές αλλά και η μειωμένη κατανάλωση ρεύματος θα αποκτήσει περισσότερο μόνιμα χαρακτηριστικά. Αν αυτό συμβεί, δεν αποκλείεται από το φθινόπωρο να ζήσουμε το τέλος του μόνιμου μηχανισμού στήριξης και την επιστροφή στις κανονικές συνθήκες τιμολόγησης του ρεύματος ακόμη και στη λεγόμενη «ρήτρα αναπροσαρμογής».

Με τιμή χονδρικής στα επίπεδα των 80 ευρώ ανά μεγαβατώρα, είναι προφανές ότι οι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας μπορούν να προσφέρουν στα νοικοκυριά τιμές πολύ χαμηλότερες από τα 15-16 λεπτά ανά κιλοβατώρα που ήταν και ο στόχος συγκράτησης της τιμής μέσω του μηχανισμού. Ήδη, η κυβέρνηση που θα αναδειχθεί από την κάλπη της 25ης Ιουνίου, είναι αμφίβολο αν θα ανακοινώσει επιδοτήσεις για τον μήνα Ιούλιο καθώς, αν συνεχιστεί η συγκράτηση των τιμών στην χονδρική, το πιθανότερο είναι ότι τιμές λιανικής για τον επόμενο μήνα θα είναι ακόμη χαμηλότερες.

Η επόμενη κυβέρνηση διατηρεί βεβαίως το δικαίωμα να παρατείνει τη λειτουργία του μόνιμου μηχανισμού τουλάχιστον μέχρι το τέλος του χρόνου. Ακόμη και στις επισημάνσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για απόσυρση των οριζόντιων μέτρων στήριξης για την ηλεκτρική ενέργεια, το χρονικό πλαίσιο που ορίζεται είναι το επόμενο έτος και όχι οι τελευταίοι μήνες του 2023.

Σε κάθε περίπτωση, το ζητούμενο είναι το τι θα γίνει στην αγορά, τα στοιχεία που ακολουθούν, δείχνουν ότι τον Ιούνιο συμπληρώνεται ένα 6μηνο διαδοχικών μειώσεων. Πέρυσι τον Ιούλιο, όταν και γεννήθηκε ο μόνιμος μηχανισμός, η τιμή χονδρικής ήταν στα 338 ευρώ ανά μεγαβατώρα, τον Δεκέμβριο του 2022 η τιμή είχε υποχωρήσει στα 277 ευρώ, τον Μάιο έκλεισε στα 105,5 ευρώ και πλέον δοκιμάζουμε τα διψήφια επίπεδα που είχαμε να δούμε από τον Ιούνιο του 2021. Ιδού η διακύμανση των τιμών το τελευταίο 12μηνο:

  • Ιούλιος                                338,14 € / MWh
  • Αύγουστος                         436,53 € / MWh
  • Σεπτέμβριος                      416,87 € / MWh
  • Οκτώβριος                         232,60 € / MWh
  • Νοέμβριος                         227,75 € / MWh
  • Δεκέμβριος                        276,89 € / MWh
  • Ιανουάριος                         191,79 € / MWh
  • Φεβρουάριος                    156,24 € / MWh
  • Μάρτιος                              122,76 € / MWh
  • Απρίλιος                             120,44 € / MWh
  • Μάιος                                 105,59 € / MWh
  • Ιούνιος                                80,25 € / MWh

Με το «κλείσιμο» του μόνιμου μηχανισμού, η επόμενη κυβέρνηση θα κάνει και την τελική εκκαθάριση για να προσδιοριστεί το ύψος των υπερεσόδων που αποκόμισαν οι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας πωλώντας -σε ορισμένους μήνες- σε πολύ υψηλότερη τιμή την κιλοβατώρα σε σχέση με την τιμή χονδρικής. Τα πολλά υπερέσοδα προκύπτουν κυρίως κατά τους μήνες Αύγουστο και Σεπτέμβριο του 2022 όταν το κράτος αναγκάστηκε να δώσει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό για να συγκρατήσει την τιμή του ρεύματος για τα νοικοκυριά.

Η πορεία αποκλιμάκωσης των τιμών λιανικής ενδιαφέρει βέβαια και τον επιχειρηματικό κόσμο καθώς η τιμή του ρεύματος ήταν και ένας από τους βασικούς λόγους που ώθησαν τις τιμές όλων των προϊόντων προς τα πάνω.

Πηγή: liberal.gr