Τα πρακτικά του δημοτικού συμβουλίου με την “ενημέρωση”
του δημάρχου κ. Γ. Κατημερτζή, ο οποίος το 2001 υπέγραψε
το “μνημόνιο συνεργασίας” με την ανώνυμη εταιρία για το στάδιο.
Του Τ. Αλεξανδρόπουλου
Δέχτηκα αρκετές ερωτήσεις για το θέμα του δημοτικού σταδίου. Οι περισσότερες αφορούσαν το γεγονός της μη επαρκούς πληροφόρησης για τους λόγους οι οποίοι οδήγησαν τη δημοτική αρχή του 2001 να συντάξει το “μνημόνιο συνεργασίας” με αυτούς τους όρους που το είχε υπογράψει. Πράγματι, υπάρχει ένα κενό. Γι’ αυτό τον λόγο παραθέτω σήμερα την επίσημη πληροφόρηση που έδωσε ο τότε δημάρχος κ. Γ. Κατημερτζής. Είναι στα επίσημα πρακτικά του δημοτικού συμβουλίου της 25ης Φεβρουαρίου 2008, όταν συζητήθηκε, σε δεύτερη συζήτηση, το θέμα «Ενημέρωση και λήψη απόφασης για το Αθλητικό Σωματείο Εθνικός Αστέρας, κατόπιν αιτήματος κ. Νικολάου Παπαδόπουλου».
Η συζήτηση βρίσκεται στο σημείο στο οποίο ο δήμαρχος κ. Σπ. Τζόκας κάνει ερώτηση στον δήμαρχο του 2001 κ. Γ. Κατημερτζή (σελίδα 16 των πρακτικών):
Δεν υπάρχει άλλη τοποθέτηση του κ. Κατημερτζή για το θέμα. Όπως διαπιστώνετε, η ενημέρωση του πρώην δημάρχου δημιουργεί ερωτηματικά. Φυσικά, μετά από 13 χρόνια, απαντήσεις είναι δύσκολο να δοθούν με πειστικό τρόπο. Εκείνη την ώρα, μέσα στο δημοτικό συμβούλιο, δεν του ζητήθηκαν εξηγήσεις. Το γνωρίζω γιατί ήμουν παρών σε όλες τις συζητήσεις για το δημοτικό στάδιο. Όμως, υπάρχουν κάποια σημεία που πρέπει να επισημανθούν:
1. «Θέλω όμως να κάνω καθαρό, γιατί υπήρχαν και προφορικές συζητήσεις με τον πρόεδρο της ΠΑΕ, και δεν ξέρω πόσο η καθαρεύουσα βοήθησε».
Οι «προφορικές συζητήσεις» με την υπογραφή του μνημονίου απέχουν πάρα πολύ. Σε ποια φάση υπεισέρχεται η καθαρεύουσα που δυσκόλεψε τα πράγματα;
2. «Και όλα αυτά τα κάναμε, διότι ξέραμε ή είχαμε ενημερωθεί τουλάχιστον ότι από τις εισπράξεις της ΠΑΕ ήταν δύσκολο να εκμαιεύσουμε κάποια χρήματα».
Που έγκειται η δυσκολία να εισπραχθούν τα χρήματα από τις εισπράξεις και τις διαφημίσεις; Όλα περιγράφονται και κατοχυρώνονται απόλυτα στο άρθρο 56 του νόμου 2725/1999. Πολιτική βούληση και θέληση να υπάρχει χρειάζεται μόνο.
3. «…όπως, τέλος πάντων να μην είμαι και πολύ αναλυτικός…».
Υπονοείται ευθέως ότι κάτι ΠΡΕΠΕΙ να μη λεχθεί δημόσια. ΓΙΑΤΙ; Και, εν πάση περιπτώσει, ΑΝ ΗΘΕΛΕ ο δήμος να προστατεύσει τα δικαιώματά του, ΓΙΑΤΙ δεν εφάρμοζε ΑΠΟΛΥΤΑ και κατά γράμμα τον νόμο 2725; Αφού γνώριζαν, όπως λένε, τα «παιχνιδάκια» που γίνονταν γιατί δεν έπαιρναν τα μέτρα τους;
4. «Άρα λοιπόν αυτά τα παραχωρήσαμε αφού είχαμε αδυναμία να τα ελέγξουμε, του παραχωρήσαμε μόνο το χώρο του γηπέδου, μια που ήταν Α’ Εθνική τότε και ο νόμος μας υποχρέωνε να έχει μια έδρα η ΠΑΕ…».
Με τι να πρωτοαπορήσει κανείς; Δηλαδή, αν κάτι δεν μπορούμε να το ελέγξουμε, το χαρίζουμε; Δεν παίρνουμε τα μέτρα μας ώστε να μπορούμε να το ελέγξουμε; Για την «υποχρέωση» που ΔΗΘΕΝ επέβαλε ο νόμος για να έχει μια έδρα η ΠΑΕ, καλύτερα να μην το αναλύσουμε. Είναι, πέρα για πέρα, ανακριβές. Εκτός αν εννοείται κάποιος άλλος νόμος και όχι ο 2725. Ο 2725 ποτέ δεν επέβαλε την εκχώρηση ή παραχώρηση ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ σταδίου σε ΠΑΕ. ΠΟΤΕ.
Συμπερασματικά, η ενημέρωση του τέως δημάρχου, οδηγεί στο συμπέρασμα ότι ο δήμος ήταν όμηρος, δέσμιος της ανώνυμης εταιρίας ως προς το ζήτημα της είσπραξης των ΘΕΣΜΟΘΕΤΗΜΕΝΩΝ δικαιωμάτων του. Και επειδή έχω παρακολουθήσει ΟΛΕΣ τις συζητήσεις που έγιναν ΦΑΝΕΡΑ και ΝΟΜΙΜΑ (γιατί έγιναν και πάμπολλες εκτός δημοτικού συμβουλίου, από το 2008, παρασυμβούλια δηλαδή, με τη συμμετοχή ΟΛΩΝ των παρατάξεων…) έχω καταλήξει στο συμπέρασμα ότι υπάρχουν πολλά ανομολόγητα «ντεσού» στην επί 13 χρόνια πυορροούσα πληγή που λέγεται «Δημοτικό Στάδιο Καισαριανής».
Για να μη μου διαφύγει: δεν έγινε ενημέρωση και δεν έχουν καταγραφεί τα κίνητρα για την εκ προοιμίου παραχώρηση των γραφείων και των καταστημάτων, πριν ακόμη κατασκευαστούν, η οποία παραχώρηση εξελίχθηκε σε εντελώς δωρεάν εκμετάλλευση επί οκτώ χρόνια…
ΑΥΡΙΟ: Μια τοποθέτηση του δημάρχου κ. Σπ. Τζόκα, το 2008, η οποία σήμερα, έξι χρόνια μετά, σηματοδοτεί το ζητούμενο και όχι το δεδομένο και το αυτονόητο.