Του Τ. Αλεξανδρόπουλου

Σαν να μην πέρασε μια μέρα… Στις 25 Φεβρουαρίου 2008 είχε κάνει τη δήλωση ο κ. Σπύρος Τζόκας. ΕΞΙ ΧΡΟΝΙΑ και έξι μήνες έχουν περάσει από τότε και όμως η κατάσταση είναι ίδια κι απαράλλαχτη: οι δημόσιοι χώροι ΕΚΧΩΡΟΥΝΤΑΙ (δεν παραχωρούνται…) στα κάθε είδους συμφέροντα και οι πολίτες εκδιώκονται κακήν – κακώς από την περιουσία τους…

Ασφαλώς και δημιουργούνται απορίες και ερωτήματα από τη σαφέστατη, αληθέστατη και αρμόζουσα σε μια δοκιμαζόμενη κοινωνία δήλωση του τότε δημάρχου κ. Τζόκα.

Γιατί δεν εφαρμόστηκε ποτέ; Γιατί ανέχθηκαν ΟΛΟΙ, μηδενός εξαιρουμένου, να πληρώνει κι από πάνω ο κοσμάκης για να εκμεταλλεύονται άλλοι ατσίδες τη ΔΗΜΟΣΙΑ περιουσία; ΚΑΙ διωγμένοι ΚΑΙ χρεωμένοι; ΓΙΑΤΙ;

Πόσα ερωτήματα μπορεί να βάλει στη σειρά κανείς; Άπειρα… Αλλά ας πούμε και ας ελπίσουμε ότι κάποια μέρα θα βγάλει άκρη η Δικαιοσύνη και θα επιστραφούν κάποια από τα ΚΛΕΜΜΕΝΑ στο δημόσιο ταμείο και θα τιμωρηθούν οι επίορκοι… ΑΣ ΕΛΠΙΣΟΥΜΕ… Αλλά, ακόμη και αν γίνει αυτό, θα γίνει όχι γιατί το θέλησαν ΟΛΟΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ που διοίκησαν τον δήμο… Αν γίνει, θα γίνει γιατί κάποιοι ΠΟΛΙΤΕΣ δεν ανέχονται τους λιπόψυχους, τους ασυνείδητους και τους επίορκους.

Ο λαός έχει αποδείξει ότι ΤΙΜΩΡΕΙ. Δεν ξεχνά και τιμωρεί. Όσοι ασελγούν επί της δυστυχούσας κοινωνίας ΕΚΔΙΩΚΟΝΤΑΙ. Άλλοι απορρίπτονται απλά, και άλλοι ΕΚΔΙΩΚΟΝΤΑΙ σαν κοινοί κακοποιοί. Και αυτά δεν είναι θεωρίες, είναι η πράξη. Βάλτε τα κάτω, κοιτάξτε τα πεπραγμένα καθενός, κοιτάξτε και τα αποτελέσματα των εκλογών της τελευταίας δεκαετίας και θα το διαπιστώσετε. Άλλοι ήταν έντιμοι αλλά δεν είχαν σθένος και άλλοι είχαν περίσσιο σθένος και αποφασιστικότητα για να διαπράξουν ανέντιμες πράξεις.

Κανέναν δεν έσωσαν οι συνδικαλιστικές μαφίες που έκαναν την Καισαριανή να υποφέρει. Κανέναν δεν έσωσαν οι υπόγειες διαδρομές και οι κομματικές συνεννοήσεις. Κανέναν δεν έσωσαν οι στρατοί των ΜΚΟ, των ΚΟΙΝΣΕΠ και των πεντάμηνων.

Τώρα, λοιπόν, ήρθε η ώρα να κριθούν δύο υποψήφιοι δήμαρχοι, «μια κι έξω». Και οι δύο δεν έχουν ενεργό ανάμιξη στο ΣΚΑΝΔΑΛΟ και στο ΦΑΓΟΠΟΤΙ του δημοτικού σταδίου. Έχουν ανάμιξη κάποια «στελέχη» των συνδυασμών τους. Και των δύο συνδυασμών. Οι προθέσεις, ακόμη και οι αγαθές και ειλικρινείς (οι οποίες ΣΙΓΟΥΡΑ υπήρξαν) οδήγησαν στο ίδιο αποτέλεσμα με τις δόλιες: λεηλασία της δημόσιας περιουσίας και αφαίρεση μεγάλων χρηματικών ποσών από το δημόσιο ταμείο.

Τώρα είναι η ώρα και οι δύο υποψήφιοι δήμαρχοι να πάρουν θέση. Σαφή, ξεκάθαρη, έντιμη, μετρήσιμη, συγκρίσιμη και ρεαλιστική. Να εκθέσουν δημόσια την απόφασή τους, ΟΧΙ ΤΗΝ ΠΡΟΘΕΣΗ, για την απόδοση ΟΛΩΝ των δημόσιων αθλητικών χώρων στους πολίτες και τη νεολαία της πόλης. Αν αυτό δεν το κάνουν, θα θεωρηθούν εκ προοιμίου επίορκοι. Γιατί και οι δύο, στα προγράμματά τους, παραταξιακά ή κομματικά, το έχουν υποσχεθεί στην κοινωνία. Ας κάνουν, επιτέλους, πράξη αυτά που διακήρυττε η δήλωση του κ. Τζόκα πριν από έξι χρόνια, τα οποία, όμως, ΣΗΜΕΡΑ, είναι ακόμη ζητούμενα και όχι αυτονόητα.