Οι δήμοι που ΘΕΛΟΥΝ έναν χώρο κοινόχρηστο, αποφασίζουν να τον απαλλοτριώσουν
και μετά απευθύνονται στο κράτος για τα λεφτά, αν δεν τα έχουν οι ίδιοι…

Διαβάστε το κομμάτι που ακολουθεί. Σε μικρογραφία είναι μια πανομοιότυπη περίπτωση με το Σκοπευτήριο. Ο δήμος Αμαρουσίου πήρε απόφαση απαλλοτρίωσης της έκτασης του μετοχίου της Αγίας Φιλοθέης, αφού είναι ιδιωτική έκταση, αλλά διεκδικείται και από το δημόσιο. Διαβάστε και βγάλτε τα συμπεράσματά σας για τις πρακτικές και τις επιδιώξεις όσων λένε πολλά, αλλά κάνουν πολύ λίγα. Το ρεπορτάζ είναι της εφημερίδας “Αμαρυσία”.

«Επιφυλακή για το Μετόχι

Στις 21 Μαΐου αναμένεται το δικαστικό ξεκαθάρισμα του ιδιοκτησιακού για το Μετόχι της Αγίας Φιλοθέης. Το Δημοτικό Συμβούλιο Αμαρουσίου διατήρησε την επιβολή απαλλοτρίωσης στον χώρο. Πώς η κόντρα με τον τοπικό Σύλλογο μετεξελίχθηκε σε από κοινού προσπάθεια.

Ρεπορτάζ: Γιάννης Μπεθάνης, Άγγελος Πολύδωρος

Τη διατήρηση της επιβολής απαλλοτρίωσης στο Ο.Τ. 45 της Αγίας Φιλοθέης, στο οποίο βρίσκεται το ιστορικό Μετόχι, προκειμένου «να προστατευτεί ο χώρος και να διατηρηθεί πάση θυσία ο κοινόχρηστος χαρακτήρας του, ανεξαρτήτως των ιδιοκτησιακών διεκδικήσεων στις δικαστικές αίθουσες, παραμένοντας ιστορικός λατρευτικός χώρος για τους χριστιανούς», έκανε δεκτή ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο Αμαρουσίου, μετά τη σχετική εισήγηση του δημάρχου Γιώργου Πατούλη προς το Σώμα, στη συνεδρίαση της περασμένης Τρίτης 14 Μαΐου. Μια ομοφωνία που, ωστόσο, αφορούσε μόνο στην πλευρά της πλειοψηφούσας παράταξης, δεδομένης της πλήρους απουσίας των παρατάξεων της μειοψηφίας από τη συνεδρίαση, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τη μη αναβολή της, όπως είχαν ζητήσει, στο πλαίσιο της 24ης απεργίας της ΑΔΕΔΥ.

Η απόφαση έγινε δεκτή με χειροκροτήματα και ικανοποίηση από παρευρισκόμενους κατοίκους και εκπροσώπους του τοπικού εξωραϊστικού συλλόγου «Άγιος Γεώργιος», αλλά και τον δημοτικό σύμβουλο Κώστα Αντωνόπουλο, κάτοικο της περιοχής και γνωστό για τους επί δεκαετίες αγώνες του για τη διάσωση του ιστορικού Μετοχίου. Για να φτάσουμε όμως εκεί, μεσολάβησαν αρκετές στιγμές έντασης ανάμεσα στον δήμαρχο Γιώργο Πατούλη, τον πρόεδρο του Σώματος Νώντα Γαρδέλη και τον πρόεδρο του συλλόγου Νίκο Αρβανιτάκη.

Αιτία της έντασης ήταν η διανομή φυλλαδίου στην περιοχή από τον Σύλλογο, στο οποίο γινόταν έκκληση προς τους κατοίκους να βρεθούν στη συνεδρίαση για να αντιτεθούν στην άρση της απαλλοτρίωσης που, όπως προφανώς εκτιμούσε το Δ.Σ. του Συλλόγου, θα πρότεινε ο δήμαρχος και θα αποφάσιζε το Δημοτικό Συμβούλιο. Η κίνηση αυτή προκάλεσε την έντονη δυσαρέσκεια του δημάρχου, ο οποίος αναρωτήθηκε, απευθυνόμενος στον παρόντα κ. Ν. Αρβανιτάκη, για ποιον λόγο προχώρησε σε αυτή την κίνηση, από τη στιγμή που η διατύπωση του θέματος στην ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης έκανε λόγο για «άρση ή μη της απαλλοτρίωσης» και δίχως «να κάνετε ένα τηλέφωνο σε μένα ή τους αρμοδίους για να ενημερωθείτε επακριβώς, ώστε να μην διαστρεβλώνετε την αλήθεια προς τους κατοίκους της περιοχής», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

Τη σκυτάλη πήρε ο πρόεδρος του Σώματος Νώντας Γαρδέλης, ο οποίος διάβασε απόσπασμα από την αναγνωριστική αγωγή που έχει κατατεθεί για το ιδιοκτησιακό καθεστώς και που έχει οριστεί να εκδικαστεί στις 21 Μαΐου, με το οποίο ο Σύλλογος υποστηρίζει ότι η «απαλλοτρίωση που είχε κηρύξει ο Δήμος το 2007 είναι μη νόμιμη». Αντιπαραβάλλοντας το σχετικό απόσπασμα με το φυλλάδιο που διανεμήθηκε στους κατοίκους, ο κ. Ν. Γαρδέλης τόνισε, απευθυνόμενος προς τον κ. Ν. Αρβανιτάκη: «Αποφασίστε τι θέλετε: Άρση της απαλλοτρίωσης ή όχι; Κατηγορείτε τον Δήμο όταν κανένας σας δεν έκανε παρέμβαση υπέρ του Δήμου στα δικαστήρια από τη στιγμή που ο χώρος είναι χαρακτηρισμένος κοινόχρηστος από το 1935, ενώ η απόφαση του 1974, με την οποία τελεσίδικα ο χώρος χαρακτηρίζεται ιδιοκτησία Χαροκόπου, δεν έχει προσβληθεί από κανέναν μέχρι σήμερα. Το 1935 δεν υπήρχαν καν διεκδικήσεις από την Εκκλησία, ενώ το ελληνικό Δημόσιο δεν εμφανίστηκε ως διεκδικητής της ιδιοκτησίας παρά μόνο το τελευταίο διάστημα».

Από την πλευρά του, ο κ. Ν. Αρβανιτάκης ζήτησε από τον Δήμο να ξεκαθαρίσει αν είναι υπέρ της απαλλοτρίωσης ή υπέρ της άρσης της, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «εμείς ως Σύλλογος και ως κάτοικοι θέλουμε να παραμείνει η απαλλοτρίωση επειδή προστατεύει από την τσιμεντοποίηση τον χώρο του Μετοχίου». Απαντώντας στην προγενέστερη επίθεση του δημάρχου, ο πρόεδρος του Συλλόγου «Άγιος Γεώργιος» ενημέρωσε ότι είχε επικοινωνήσει για το θέμα με τον πρόεδρο του Σώματος Νώντα Γαρδέλη, με τον τελευταίο να του απαντά ότι «δεν υπάρχει εισήγηση για το θέμα». Και πρόσθεσε: «Εμείς ποτέ δεν είπαμε στους περίοικους ότι θα πληρώσουν την πράξη αναλογισμού της απαλλοτρίωσης επειδή φταίει ο Δήμος. Είμαστε πολύ κοντά με τις θέσεις και ενέργειες της διοίκησης, αλλά αν αύριο η οικογένεια Χαροκόπου έρθει να ζητήσει άδεια οικοδόμησης, πώς θα τη δώσετε;».

Η ένταση, ωστόσο, έληξε πολύ σύντομα, όταν, μετά από τις πιέσεις του δημάρχου και του πρόεδρου του Σώματος για διευκρινίσεις ως προς τις προθέσεις του Συλλόγου, ο κ. Ν. Αρβανιτάκης δεσμεύτηκε ότι θα απαλείψει από την αγωγή το απόσπασμα περί «μη νόμιμης απαλλοτρίωσης». Γεγονός που προκάλεσε την ικανοποίηση του δημάρχου, ο οποίος άμεσα «επιβράβευσε» τη στάση του εκπροσώπου των κατοίκων, προτείνοντας την «εμμονή στην απαλλοτρίωση για τον χώρο, ο οποίος θα παραμείνει κοινόχρηστος, παρά τις όποιες διαφορετικές βουλήσεις μπορεί να υπάρχουν», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε».

Διαβάστε και μέρος της ανακοίνωσης του δήμου Αμαρουσίου, σχετικά με το θέμα:

[…] «Η απόφαση 73/2007 απέτρεψε την οικοπεδοποίηση της έκτασης

Η Διοίκηση Πατούλη ήταν αυτή που με την υπ’ αριθ. 73/2007 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου ενέγραψε στον προϋπολογισμό του Δήμου πίστωση 800.000 €, προκειμένου να καλυφθούν οι προϋποθέσεις που έθεσε η Νομαρχία για την έγκριση της τροποποίησης και την επανεπιβολή της απαλλοτρίωσης του χώρου, προκειμένου να αποτρέψει την προσπάθεια οικοπεδοποίησης της έκτασης από τους κληρονόμους Χαροκόπου, που διεκδικούν την κυριότητα της.

Ποια είναι τα νέα δεδομένα στην υπόθεση

Μετά τη λήψη της απόφασης 73/2007, ακολούθησαν μια σειρά από νομικές ενέργειες, τόσο από τους φερόμενους ως διεκδικητές της ιδιοκτησίας της έκτασης ( κληρονόμοι Χαροκόπου), όσο και από κατοίκους της περιοχής, το Δημόσιο και την Ιερά Μητρόπολη Κηφισιάς, Αμαρουσίου και Ωρωπού.  Συγκεκριμένα:

Α. Με την υπ’ αριθ. 9564/8-11-2007 απόφαση της Διεύθυνσης Πολεοδομίας της Νομαρχίας Αθηνών  εγκρίθηκε  η τροποποίηση του ρυμοτομικού σχεδίου στο ΟΤ 45 με το χαρακτηρισμό του ως κοινοχρήστου χώρου – πλατείας. Στον πίνακα των πράξεων προσκύρωσης και αναλογισμού, νομίμως κυρωθεισών με τις οικείες αποφάσεις του Νομάρχη Αθηνών, καταγράφονται ως φερόμενες ιδιοκτήτριες του απαλλοτριωθέντος λόγω ρυμοτομίας Κ.Χ. 45 οι Μαρία και Ελένη Χαροκόπου της Αρετής, η δε Αρετή Χαροκόπου φέρεται ως επικαρπώτρια του επιδίκου ακινήτου. 

Β. Οι φερόμενοι ιδιοκτήτες κατέθεσαν αίτηση ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών κατά του Δήμου Αμαρουσίου και παροδίων ιδιοκτητών με αίτημα την αναγνώρισή τους ως δικαιούχων αποζημιώσεως και τον καθορισμό προσωρινής τιμής μονάδος. Η εν λόγω αίτηση εκκρεμεί προς συζήτηση την 25.10.2013 ενώπιον του ως άνω Δικαστηρίου. Ειδικώς έναντι του Δήμου Αμαρουσίου οι αιτούσες επικαλούνται την υπ’ αριθ. 3314/1974 απόφαση του Εφετείου Αθηνών, με την οποία ο Θεόδωρος Χαροκόπος αναγνωρίστηκε τελεσιδίκως και ήδη αμετακλήτως ως κύριος του ΟΤ 45 στο πλαίσιο αντιδικίας επί του ιδιοκτησιακού καθεστώτος μεταξύ αυτού και του Δήμου Αμαρουσίου». […]

Ασφαλώς τα οικονομικά μεγέθη δεν είναι τα ίδια. Όμως δεν είναι ενδιαφέρουσα μια προοπτική που μπορεί, με την απαραίτητη κρατική οικονομική συνδρομή, να διασφαλίσει την δημόσια κυριότητα του χώρου;