Ολόκληρη η επιστολή παραίτησης


Καισαριανή, 6 Απριλίου 2022

Επιστολή παραίτησης από το Δ.Σ. της Ένωσης Συλλόγων Γονέων & κηδεμόνων

Φίλες και Φίλοι,

Η ενασχόλησή μου με το συλλογικό κίνημα των γονέων στα σχολεία της πόλης μας ξεκίνησε πριν δύο χρόνια, καθώς τότε το επέτρεψαν οι επαγγελματικές, κατά κύριο λόγο, υποχρεώσεις μου.

Βασικός λόγος της ενασχόλησής μου ήταν και παραμένει η διάθεσή μου για προσφορά και συμμετοχή στα κοινά του τόπου μου. Στην πορεία, ωστόσο, προστέθηκε ένας ακόμη λόγος: η ανάγκη απαγκίστρωσης ορισμένων Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων και της Ένωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων από κομματικά δεσμά και πολιτικές ιδεοληψίες, από τακτικές δηλαδή που είχαν κυριολεκτικά οδηγήσει και τους δύο αυτούς θεσμούς σε μία κατάσταση το λιγότερο πνιγηρή. Ακόμη και σήμερα, αρνούμαι να δεχτώ ότι κάποιοι Σύλλογοι Γονέων και κατ’ επέκταση η Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων αποτελούν το εφαλτήριο για την ανάπτυξη κομματικών θέσεων και τον χώρο ιδεολογικών συγκρούσεων και πολιτικών αντιπαραθέσεων.

Η αναγνωρισιμότητα που μου προσέφερε η θέση μου και η σχέση μου με τον Δήμαρχο κ. Χρήστο Βοσκόπουλο, ο χαρακτήρας μου και η ως τώρα πορεία μου αποτελούσαν θεωρώ τον μοχλό ώθησης ώστε να δημιουργηθούν οι συνθήκες και να ενεργοποιηθούν γονείς, πολίτες με ένα και μόνο γνώρισμα, την ανιδιοτελή προσφορά, το ενδιαφέρον για τα σχολεία των παιδιών μας, το κοινό καλό και ίσως, εν τέλει, την κοινή λογική.

Τον Οκτώβριο του 2021 στις αρχαιρεσίες για την ανάδειξη νέων ΔΣ στους Συλλόγους Γονέων συμμετείχα ως υποψήφιος στο 2ο Γυμνάσιο Καισαριανής, θέλοντας από κοινού με άλλους γονείς να διαμορφώσουμε έναν Σύλλογο που δεν θα είναι πεδίο μάχης ούτε θα αναλώνεται διαρκώς σε ψηφίσματα και στείρα αντιπολίτευση. Αντίθετα, θέλαμε να διαμορφώσουμε έναν Σύλλογο δραστήριο, δημιουργικό ο οποίος -στον βαθμό που μπορεί- θα συμβάλει στη βελτίωση της καθημερινότητας των παιδιών μας, ώστε να φοιτούν σ’ ένα σχολείο σύγχρονο και ασφαλές. Ο στόχος λοιπόν επετεύχθη. Εξελέγην στο ΔΣ του Συλλόγου του 2ου Γυμνασίου και στην Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων.

Επειδή, όμως, ακόμη και σε αυτή τη συμμετοχή μου οι γνωστοί σε όλους κύκλοι της περιοχής -που για χρόνια εκμεταλλεύονταν τη θέση τους στους Συλλόγους Γονέων για να προωθούν κομματικές θέσεις- με στοχοποίησαν και ενοχλήθηκαν με τη συμμετοχή μου για πρώτη φορά σε Σύλλογο Γονέων, επέλεξα ο ίδιος, μετά την εκλογή μου στο νέο ΔΣ του Συλλόγου μας, να παραμείνω σε αυτόν ως απλό μέλος, μακριά από τίτλους (Πρόεδρος, Γραμματέας κλπ.), για να αποφύγουμε να χαρακτηριστεί από ορισμένους το ΔΣ μας ως κομματικά χρωματισμένο.

Τον Μάρτιο του 2022 έλαβαν χώρα και οι εκλογές για την ανάδειξη νέου ΔΣ στην Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Καισαριανής. Με την παρουσία μου, ως ένας από τους εκλεγμένους αντιπροσώπους του 2ου Γυμνασίου, αλλά και με την αμέριστη συμπαράσταση ευήκοων ώτων, δημιουργήθηκε μία νέα ομάδα, η Ομάδα των Ενεργών Γονέων-Ενεργών Πολιτών. Το σκεπτικό ήταν ακριβώς το ίδιο. Θέλαμε και θέλουμε, με ανανεωτική διάθεση, να διεκδικήσουμε το αυτονόητο: την Ένωση όλων των Συλλόγων που θα είναι αρωγός και όχι τροχοπέδη των προσπαθειών τους, έξω από κομματικές γραμμές, ιδεολογίες και παρατάξεις. Μία Ένωση με πραγματικά ενωτικό και όχι διασπαστικό πνεύμα.

Σε όλη τη διάρκεια της προσπάθειας αυτής, με αποκορύφωμα την ημέρα των εκλογών, το σκηνικό επαναλήφθηκε. Στοχοποιήθηκα εκ νέου, πάλι από τους γνωστούς κύκλους, χαρακτηρίστηκα ξανά ως «Σύμβουλος-φίλος του Δημάρχου» (άλλωστε εδώ και δύο χρόνια, για κάποιους δεν έχω ονοματεπώνυμο), όπως είχε συμβεί και λίγους μήνες πριν.

Σήμερα, το αποτέλεσμα των εκλογών που έλαβαν χώρα την 31η Μαρτίου 2022 είναι πλέον γνωστό: ως Ενεργοί Γονείς-Ενεργοί Πολίτες διασφαλίσαμε την πλειοψηφία μας στο σώμα των εκλεκτόρων και λάβαμε τρεις (3) έδρες από τις συνολικά επτά (7) στο ΔΣ της Ένωσης. Είμαι χαρούμενος που σε μεγάλο βαθμό η προσπάθειά μας πέτυχε τον στόχο της: η Ομάδα των Ενεργών Γονέων-Ενεργών Πολιτών συγκροτήθηκε, διαμορφώθηκε ένας κοινός τόπος έκφρασης ιδεών και γόνιμων  απόψεων και πήρε τις ψήφους εμπιστοσύνης που χρειαζόταν ώστε να συμμετάσχει στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης.

Ωστόσο, για όσους με γνωρίζουν καλά, είναι σαφές ότι ακριβώς επειδή ο ρόλος μου είναι πάντα ενωτικός, παρόλο που εξελέγην να συμμετάσχω στο νέο ΔΣ της Ένωσης, κάνω πάντα αυτό που επιβάλλει η συνείδησή μου, αυτό που εγώ κρίνω αναγκαίο, για να τελεσφορήσει ένα εγχείρημα. Για τον λόγο αυτό,  δηλώνω επίσημα την παραίτησή μου.  

Δηλώνω την παραίτησή μου:

1. για να αφαιρέσω τα δήθεν επιχειρήματα εκείνων που θα έσπευδαν ν’ αμαυρώσουν την προσπάθεια των  Ενεργών Γονέων – Ενεργών Πολιτών στο νέο Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης.

2. για να αφαιρέσω τη δυνατότητα από ορισμένους να σπιλώσουν τη δραστηριότητα των Ενεργών Γονέων – Ενεργών Πολιτών αλλά και τη δυνατότητα να χαρακτηρίσουν την Ομάδα μας ως ‘’φίλο – δημαρχιακή’’.

3. για να καταστήσω σαφές προς κάθε αποδέκτη το εξής: η συμμετοχή μου σε κάθε συλλογικότητα δεν εκφράζει κατ’ ανάγκη πολιτικές σκοπιμότητες ούτε εξυπηρετεί την αυτοπροβολή μου.  

 

Με τη σύμφωνη γνώμη του συνόλου της ομάδας μας, τη θέση μου στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης θα πάρει, ο αμέσως επόμενος σε ψήφους και μέλος των Ενεργών – Γονέων, κ. Σταύρος Κτιστάκης.

Είναι δεδομένο ότι θα συνεχίσω με την Ομάδα των Ενεργών Γονέων – Ενεργών Πολιτών την προσπάθεια αφύπνισης και ενεργότερης συμμετοχής όλων και περισσότερων γονέων στους Συλλόγους και την Ένωση. Με τη στάση μου αυτή θεωρώ ότι στην παρούσα φάση ενώνω ακόμα περισσότερο την ομάδα μας, κάνω ακόμα πιο δυνατό το μήνυμά μας και θέτω τις βάσεις, σε έναν χρόνο από τώρα, στις επόμενες εκλογές της Ένωσης να είμαστε όλοι εκεί και ακόμα περισσότεροι.

Θα συνεχίσω να κάνω αυτό που ξέρω πολύ καλά: να συμμετέχω υπεύθυνα, με αίσθημα ατομικής και συλλογικής ευθύνης στα κοινά, να εκφράζομαι δημιουργικά, να προσπαθώ για κάτι καλύτερο με την ταυτότητα κυρίως του γονέα, του πολιτικά σκεπτόμενου και του εθελοντή, όταν προκύπτει η ανάγκη.

Δε θα απολογηθώ, ωστόσο, για την ιδιότητά μου ως φίλος και σύμβουλος του Δημάρχου. Το αντίθετο, είμαι πολύ περήφανος γι’ αυτή. Κι εγώ, όπως και ο Δήμαρχος, τάσσομαι υπέρ της εξωστρέφειας, της σύνθεσης απόψεων χωρίς ιδεοληψίες και του γόνιμου διαλόγου.  

Ευχαριστώ θερμά όλους τους φίλους και τα μέλη της Ένωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Καισαριανής που με στήριξαν με την ψήφο εμπιστοσύνης τους.

Μιχάλης Γρύλλης