Χρηματοδοτήσεις ρεκόρ, ύψους 17 εκατομμυρίων ευρώ
εξασφαλίζει ο Σύνδεσμος Προστασίας και Ανάπτυξης Υμηττού (ΣΠΑΥ)

ΣΠΑΥ – Πολιτεία – Εθελοντές: το τρίπτυχο θωράκισης του Υμηττού

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Την Δευτέρα 4 Απριλίου 2022, πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΣΠΑΥ, παρουσία τριών υπουργών: του αν. Υπουργού Εσωτερικών Στέλιου Πέτσα, του Υπουργού Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας Χρήστου Στυλιανίδη και του Υφυπουργού Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Γιώργου Αμυρά. Θέμα της συνάντησης ήταν η επίσημη ανακοίνωση των χρηματοδοτήσεων «ρεκόρ» που εξασφάλισε ο ΣΠΑΥ μέσω του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης» του ΥΠ.ΕΣ. και ενημέρωση για τα έργα πρόληψης που θα υλοποιηθούν στον Υμηττό μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης στο πλαίσιο της φετινής αντιπυρικής περιόδου. Η υλοποίηση των εμβληματικών έργων και δράσεων ξεκινούν ήδη εντός του Απριλίου.

Ο Πρόεδρος του ΣΠΑΥ και Δήμαρχος Ελληνικού Αργυρούπολης κ. Γιάννης Κωνσταντάτος παρουσίασε το ολοκληρωμένο σχέδιο που έχει συντάξει ο Σύνδεσμος και το οποίο περιλαμβάνει ένα σύνολο παρεμβάσεων που στοχεύουν στην αντιπυρική θωράκιση του Υμηττού, στην ανάπτυξη της φιλοδασικής συνείδησης και την ανάδειξη του βουνού σε παγκόσμιο σημείο αναφοράς.

Ορατά από το φετινό καλοκαίρι θα είναι τα αποτελέσματα των πρώτων χρηματοδοτήσεων από το Ταμείο Ανάκαμψης. Συγκεκριμένα από το Πρόγραμμα «Εργασίες ειδικών δασοτεχνικών έργων για τον καθαρισμό των δασών και δασικών εκτάσεων καθώς και για τη συντήρηση του δασικού οδικού δικτύου, περιοχής όρους Υμηττού» με ποσό χρηματοδότησης 5.977.699,54€, και αυτές περιλαμβάνουν 90 χλμ. συντήρηση δασικών δρόμων σε όλη την έκταση του Υμηττού και 2.220 στρέμματα κλαδεύσεων και απομάκρυνσης εύφλεκτης βιομάζας.

Για τον Δήμο Καισαριανής, με βάση την υποβολή της πρότασης, η χρηματοδότηση άγγιξε το 1.035.040€. Από αυτά, τα 615.040€ θα προέρχονταν από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» (ΑΤ06) για προμήθεια παρατηρητηρίων, δεξαμενών, εξοπλισμό εθελοντικών ομάδων, πυροσβεστικού εξοπλισμού, πινακίδων ενημέρωσης, οχημάτων, υδροφόρων, επικοινωνίας και πάρκων.

Δυστυχώς, εξαιτίας της καταψήφισης μέρους αυτού του προγράμματος από τις παρατάξεις «Λαϊκή Συσπείρωση», «Πρώτη Φορά Καισαριανή» και «Ανυπόταχτη Καισαριανή» χάθηκαν 300.000€, ποσό που προοριζόταν για την αναβάθμιση παιδικών χαρών της πόλης.

 

Από το αρχικό ποσό του 1.035.040€ που είχε προβλεφθεί για την Καισαριανή,420.000€ θα προέλθουν από το Ταμείο Ανάκαμψης και θα δαπανηθούν σε κλαδεύσεις και συντήρηση δασικών οδών.

Παρά την απώλεια των 300.000€, η χρηματοδότηση συνολικού ύψους 735.000€, χάρη στην πρωτοβουλία του ΣΠΑΥ στον οποίο ο Δήμος Καισαριανής είναι μέλος, θα αποτελέσει ένα σοβαρό, ουσιαστικό εργαλείο μέσω του οποίου ο Δήμος θα έχει τη δυνατότητα να φροντίσει την τεράστια έκταση πρασίνου της πόλης (την μεγαλύτερη ποσοστιαία ανά κάτοικο στο λεκανοπέδιο), να εκτελέσει ουσιαστικά έργα προστασίας και ανάδειξης του Δάσους Καισαριανής και βεβαίως να στηρίξει με υλικοτεχνική υποδομή την Ομάδα Εθελοντικής Δασοπροστασίας Καισαριανής που τόσα χρόνια με αυτοθυσία προστατεύει το βουνό.

Από το Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» έχει ήδη ξεκινήσει από τον ΣΠΑΥ η υλοποίηση ενός πρότυπου σχεδίου αναβάθμισης όλων των υποδομών αντιπυρικής προστασίας του Υμηττού συνολικού ποσού 5.744.107,10€ που περιλαμβάνει:

9 νέα σύγχρονα παρατηρητήρια πυροφύλαξης

13 αναβαθμίσεις παρατηρητηρίων

42 νέες δεξαμενές πυρόσβεσης

25 αναβαθμίσεις δεξαμενών

15 νέα πυροσβεστικά οχήματα

2 υδροφόρες

Πυροσβεστικό Εξοπλισμό και Μέσα Ατομικής Προστασίας για όλες τις εθελοντικές ομάδες γύρω από τον Υμηττό

19 Ηλεκτρονικές Πινακίδες Ενημέρωσης των Πολιτών

8 Υπαίθρια Περιβαλλοντικά Πάρκα εντός του Αστικού Ιστού

Καμπάνια Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης Πολιτών

Από το ίδιο πρόγραμμα, μέσω της πρόσκλησης «Ψηφιακή Σύγκλιση» Smart Υμηττός (ΑΤ08) με ποσό χρηματοδότησης 4.834.105,58€, δρομολογείται η δημιουργία ενός Πρότυπου Ολοκληρωμένου Συστήματος Προστασίας και Ανάδειξης Υμηττού για τον Συντονισμό και τη Διαχείριση Κρίσεων καθώς και την Ανάπτυξη Φιλοδασικής Συνείδησης μέσω σύγχρονων ψηφιακών εργαλείων.