Του Δημήτρη Καμπουράκη

Δεν ξέρω τι καταλάβατε εσείς από την παρουσία του Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη, εγώ πάντως αξιολογώ ως σοβαρότερη όλων όσων είπε, τη δέσμευσή του ότι δεν ενδιαφέρεται για «κυβέρνηση ήττας». Κοντολογίς, ότι το σενάριό του για «προοδευτική κυβέρνηση» είναι υλοποιήσιμο μόνο εφόσον ο ΣΥΡΙΖΑ έρθει πρώτος στις εκλογές. Ακούστηκαν πολλά γι’ αυτή τη δέσμευση. Άλλοι είπαν ότι έκαψε την απλή αναλογική, άλλοι ότι έβαλε τα όρια για το τι θα ονομάσει νίκη και τι ήττα του στις εκλογές. Εγώ λέω κάτι απλό. Ξεκαθάρισε ότι δεν σκοπεύει να πάει σε θεσμική εκτροπή κι αυτό είναι θετικό.

Τι σημαίνει θεσμική εκτροπή; Ότι άλλον ψηφίζει ο λαός για πρωθυπουργό και άλλος χρίζεται τελικά μέσα από διάφορους μηχανισμούς. Στην πραγματικότητα, ο Αλέξης επαναβεβαίωσε επισήμως αυτό που ξέραμε τόσα χρόνια και που με την απλή αναλογική φάνηκε προς στιγμήν να αμφισβητείται. Ότι πρωθυπουργός γίνεται ο πρώτος σε ψήφους αρχηγός. Μην το υποτιμάτε, είσαι σοβαρό.

Επίσης μέσα απ’ αυτή τη δήλωσή του σμίκρυνε σημαντικά τον χρόνο ανάμεσα στην πρώτη και τη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση. Ο Μητσοτάκης θα καταθέσει αμέσως τη διερευνητική εντολή, το ίδιο και ο Τσίπρας, γλυτώσαμε κατ’ ευθείαν ένα εξαήμερο αβεβαιότητας και ματαιότητας. Θα την πάρει μόνο ο Ανδρουλάκης για να καταναλώσει το τριήμερό του, αυτό προκύπτει από την απλή λογική. Όπερ θα πάμε όσο γρηγορότερα γίνεται στον δεύτερο εκλογικό κύκλο. Κι αυτό σοβαρό είναι, με τον Ερντογάν απέναντι.

Το επίσης σοβαρό είναι ότι έτσι διαχωρίζει εμμέσως πλην σαφώς τη θέση του κι από την άποψη που διακινεί ο Ανδρουλάκης, ότι μπορεί να υπάρξει βιώσιμο κυβερνητικό σχήμα δίχως Κυριάκο ή Αλέξη. Με τον ίδιο τον Νίκο αρχηγό ή κάποιον τρίτο ουρανοκατέβατο. Όταν ο Τσίπρας θεωρεί μη νομιμοποιημένη την πρωθυπουργοποίηση του δεύτερου σε δύναμη αρχηγού, πολλαπλασίως θα θεωρεί απαράδεκτη την πρωθυπουργοποίηση κάποιου άσχετου που δεν υποδείχτηκε από τον λαό.

Πρακτικά όλα τούτα οδηγούν σε δύο μηνύματα εκ μέρους του Τσίπρα. Πρώτον, ότι στην προσπάθειά του να δείξει αυτοπεποίθηση χρίζει πρωθυπουργό τον Μητσοτάκη, αν ο Κυριάκος βρεθεί μπροστά έστω και με μία ψήφο. Πόσο μάλλον με αρκετές μονάδες. Δεύτερον, ότι στην περίπτωση που ο κ. Τσίπρας βρεθεί πρώτος στις εκλογές με απλή αναλογική, δεν θα προσπαθήσει να φτιάξει συμμαχική κυβέρνηση, αλλά θα πάει και σε δεύτερες για να κερδίσει το μπόνους. Το ξέραμε, τώρα αρχίζει να το λέει σιγά-σιγά κι αυτός.

Πηγή: liberal.gr