Του Θανάση Μαυρίδη

Αυτό που ο Ταγίπ Ερντογάν χρησιμοποιεί τα ίδια ακριβώς επιχειρήματα που χρησιμοποιούν και διάφορες ΜΚΟ για τους πρόσφυγες, είναι κάτι που θα πρέπει να το κοιτάξουν σοβαρά όσοι υιοθετούν άκριτα ανάλογες καταγγελίες. Είναι σαφές ότι η Τουρκία χρησιμοποιεί το προσφυγικό για να πετύχει τους πολιτικούς της στόχους σε βάρος της Ελλάδας. Το να υπάρχουν φωνές «κατανόησης» απ’ αυτή την πλευρά των συνόρων προκαλεί προβλήματα, αλλά και ερωτήματα.

Εδώ και καιρό είμαστε στην άβολη θέση να απειλούμαστε καθημερινά από τους γείτονες και συμμάχους Τούρκους. Δεν νομίζουμε ότι υπάρχει άλλο προηγούμενο στον κόσμο, που ένα κράτος να απειλεί τόσο ανοικτά τους γείτονές της. Είναι σαφές ότι η Τουρκία προετοιμάζει τη δική της κοινή γνώμη για πόλεμο με την Ελλάδα. Και την ίδια ώρα εργαλειοποιεί το προσφυγικό. Θα περίμενε, λοιπόν, κανείς, ότι τα πολιτικά κόμματα στην Ελλάδα θα γίνονταν μια γροθιά για να αποκρούσουν τους απαράδεκτους ισχυρισμούς της Άγκυρας. Αλλά δεν συμβαίνει αυτό! Υπάρχει μια μερίδα πολιτικών που περιμένει την ευκαιρία για να συνταχτεί με όσα υποστηρίζουν οι Τούρκοι.

Τι είναι αυτό που τους κάνει να υιοθετούν με τόση ευκολία οποιαδήποτε καταγγελία εκτοξεύεται σε βάρος της χώρας μας; Και εν πάση περιπτώσει, σε ποια χώρα ζουν οι ίδιοι και ποια συμφέροντα εξυπηρετούν; Μόλις πρόσφατα μία ΜΚΟ που πρωτοστάτησε στην επιχειρούμενη προβοκάτσια στον Έβρο αναγκάστηκε να αναθεωρήσει και να παραδεχτεί αυτό που συνέβαινε από την πρώτη στιγμή. Ότι οι πρόσφυγες βρίσκονταν σε τουρκικό και όχι σε ελληνικό έδαφος. Κάτι που σημαίνει ότι οι ελληνικές δυνάμεις εκείνη την ώρα και εφόσον άκουγαν τις «εκκλήσεις», θα έδιναν ευκαιρία στους Τούρκους για ένα σοβαρό συνοριακό επεισόδιο. Στην καλύτερη των περιπτώσεων. Για να μη συζητήσουμε ποιος οδήγησε σε εκείνο ακριβώς το σημείο τους πρόσφυγες!

Κι όμως! Υπάρχουν ακόμη ελληνικά μέσα ενημέρωσης και ελληνικά κόμματα που προσπαθούν να βρουν τρόπο για να… διαψεύσουν τη διάψευση της ΜΚΟ! Τόσο μένος, τόση επιθετικότητα. Εναντίον ποιου και για ποιον λόγο;

Ακούγοντας κανείς τον Τούρκο πρόεδρο να κατηγορεί τη χώρα μας από το βήμα του ΟΗΕ, ήταν σαν να ακούει Έλληνες πολιτικούς. Δύο τινά συμβαίνουν. Είτε ο Ερντογάν έχει δίκιο, είτε οι Έλληνες αυτόκλητοι σύμμαχοι της ρητορικής της Άγκυρας έχουν παρασυρθεί από τον αντιπολιτευτικό τους οίστρο. Στο μεταξύ η ζημιά γίνεται και είναι μεγάλη. Αυτοί που θέλουν να ρίξουν το τείχος του Έβρου δεν θα έχουν ακούσει ότι ο Ταγίπ θέλει να έρθει νύκτα. Τι τον εμποδίζει; Οι ισχυρές ένοπλες δυνάμεις, η ΕΥΠ και αυτό το τείχος. Αυτή τη στιγμή πυροβολούν τα δύο από τα τρία…

Πηγή: liberal.gr