Της Μαίρης Βενέτη
Η χθεσινή μεγάλη πτώση στις τιμές του φυσικού αερίου και του πετρελαίου, και η ανακοίνωση για απροσδόκητη άνοδο της καταναλωτικής εμπιστοσύνης στις ΗΠΑ, θα έλεγε κανείς ότι θα αποτελούσαν ένα εξαιρετικό «καύσιμο» προκειμένου να μειώσουν οι αγορές τις απώλειες των τελευταίων ημερών. Το αντίθετο όμως. Ο S&P500 έχασε τις 4050 μονάδες σε μια ευθεία δήλωση ότι εφεξής τα καλά νέα για την οικονομία δεν θα είναι απαραίτητα και καλά νέα για τις αγορές.
Μια πτώση 18% στις τιμές του φυσικού αερίου μέσα σε δύο ημέρες σε συνδυασμό με τη χθεσινή υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου πέριξ του 5%, αν μη τι άλλο θα περίμενε κανείς να οδηγήσουν τις αγορές σε μια καλή αντίδραση που θα μείωνε ικανοποιητικά τις απώλειες των τελευταίων ημερών.
Η αρχική ανοδική αντίδραση όμως ξέμεινε νωρίς από καύσιμα και ούτε η απροσδόκητη άνοδος της καταναλωτικής εμπιστοσύνης στις ΗΠΑ δεν μπόρεσε να ανατρέψει το κλίμα.
Το αντίθετο μάλιστα. Θα έλεγε κανείς ότι τα ισχυρά στοιχεία που είδαν χθες το φως της δημοσιότητας για την καταναλωτική εμπιστοσύνη και την αγορά εργασίας μάλλον στρέσαραν τις αγορές.
Θα αναρωτηθείτε πώς μπορούν δύο δείκτες που κατευνάζουν τους φόβους για ύφεση να έχουν αρνητική επίδραση στο επενδυτικό συναίσθημα!
Καλώς ήρθατε στην εποχή που τα καλά νέα για την οικονομία δεν είναι απαραίτητα καλά νέα και για τις αγορές.
Βλέπετε, εφεξής και για όσο ο πληθωρισμός επιμένει, οι καλοί μακροοικονομικοί δείκτες θα μεταφράζονται ως εξής: η οικονομία αντέχει, επομένως η Fed έχει το περιθώριο να συνεχίσει τις επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων της.
Γι’ αυτό μόλις ανακοινώθηκαν χθες τα στοιχεία για την ενίσχυση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης τον Αύγουστο μετά από τρεις μήνες πτώσης, στις 103,2 μονάδες από τις 95,7 μονάδες τον προηγούμενο μήνα και έναντι μέσων για αύξηση στις 97,4 μονάδες, οι επενδυτές μάλλον… απογοητεύτηκαν.
Η ίδια «απογοήτευση» και για την ανακοίνωση ότι οι ανοικτές θέσεις εργασίας σκαρφάλωσαν στις 11,2 εκατ. τον Ιούλιο από 11 εκατ. τον Ιούνιο.
Βλέπετε η σκέψη εδώ είναι ότι από τη στιγμή που η Fed έχει αποφασίσει μια σκληρή γραμμή στα επιτόκια προκειμένου να αναχαιτίσει τον πληθωρισμό με οποιοδήποτε τίμημα για την ανάπτυξη, προφανώς η γραμμή αυτή θα γίνει ακόμα σκληρότερη αν το τίμημα αυτό δεν είναι τελικά τόσο βαρύ.
Επιπλέον, οι επενδυτές θα πρέπει εκτός από την αύξηση των επιτοκίων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις αγορές ιδίων, την αύξηση του χρηματοδοτικού κόστους για τις εταιρείες κ.ο.κ, να συνηθίσουν άλλα δύο νέα δεδομένα.
♦ Το πρώτο είναι ότι η Fed από αυτή την εβδομάδα θα επιταχύνει την μείωση του ισολογισμού της, ο οποίος αισίως έχει φθάσει τα 9 τρισ. δολ. Σύμφωνα με αναλυτές, ο αντίκτυπος της ποσοτικής σύσφιξης μπορεί να μην είναι μεγάλος για τους πρώτους έξι μήνες, αλλά από τα μέσα του επόμενου έτους και δεδομένου ότι ένα μεγάλο μέρος της ποσοτικής χαλάρωσης κατέληγε στις αγορές, τα «απόνερα» θα είναι σημαντικά.
♦ Το δεύτερο νέο δεδομένο είναι το γεγονός ότι οι Κεντρικοί Τραπεζίτες φαίνεται ότι έχουν πλέον απαλλαχθεί από το άγχος για το πώς θα αντιδράσουν οι αγορές κάθε φορά που ανακοινώνουν τη νομισματική τους πολιτική. Εν ολίγοις, οι προτεραιότητες έχουν αλλάξει άρδην.
Λαμπρή απόδειξη οι τελευταίες δηλώσεις του προέδρου της Minneapolis Federal Reserve Bank, Neel Kashkari, ο οποίος μιλώντας στο Bloomberg τη Δευτέρα χαρακτήρισε τη βουτιά της Wall μετά τις δηλώσεις του Πάουελ ως «καλοδεχούμενη».
Ο Κashkari προέβει σε αυτή τη δήλωση μέσα από την οπτική γωνία ότι οι επενδυτές έδειξαν μέσω των πωλήσεων να αντιλαμβάνονται τη σοβαρότητα της δέσμευσης της Fed να oδηγήσει τον πληθωρισμό πίσω στο 2%.
Δεν παύει όμως αυτή η χαλαρή αντιμετώπιση των αντιδράσεων της επενδυτικής κοινότητας να είναι σε πλήρη αντίθεση με την μέχρι πρότινος σκληρή προσπάθεια των Κεντρικών Τραπεζών να μην ταράζουν τον κόσμο των αγορών, υποσχόμενοι αέναη ρευστότητα.
Άλλοι καιροί λοιπόν και άλλα έθιμα; Προφανώς. Το τζίνι του πληθωρισμού όπως λέει και ο El Erian πρέπει πάση θυσία να ξαναμπεί στο μπουκάλι του, ακόμα και αν αυτό σημαίνει ότι οι επενδυτές θα πρέπει να «ξυπνήσουν» άτσαλα από τη ραστώνη τους.
Aυτό ισχύει και για την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, καθώς σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχων, η ΕΚΤ τον Σεπτέμβριο δεν αποκλείεται να συζητήσει ακόμα και μια αύξηση της τάξης των 75 μονάδων βάσης, παρά τους φόβους για ύφεση- που είναι πολύ μεγαλύτεροι στην Ευρώπη άλλωστε λόγω της ενεργειακής της εξάρτησης από τη Ρωσία- και παρά τη βεβαρημένη επενδυτική ψυχολογία.
Η απρόσκοπτη συνέχεια στην άνοδο των επιτοκίων είναι ο βασικός λόγος που και η αγορά των ομολόγων διολισθαίνει προς την πρώτη bear market εδώ και δεκαετίες. Όσο πιο απότομα θα αυξάνονται μάλιστα τα επιτόκια, τόσο θα μεγαλώνει η κλίση του καθοδικού καναλιού.
Μη βιαστείτε να προεξοφλήσετε ότι η Fed θα “κόψει” ταχύτητα
Σε πολλές επενδυτικές επιτροπές ακούγεται ήδη η άποψη ότι η Fed θα ανεβάσει τον Σεπτέμβριο για άλλη μια φορά τα επιτόκια κατά 75 μονάδες βάσης και στις επόμενες συνεδριάσεις θα αρχίσει να μειώνει τον ρυθμό ανεβάζοντας κατά 50 μονάδες βάσης και εν συνεχεία κατά 25 μονάδες κ.ο.κ. Μάλιστα αυτή η μείωση του ρυθμού αύξησης των επιτοκίων θεωρείται το πρώτο αγοραστικό σήμα και σύμφωνα με την παραπάνω άποψη δεν θα αργήσει να δοθεί.
Η στήλη διαφωνεί με αυτή την προσέγγιση. Καταρχάς, η πορεία των αγορών δεν θα εξαρτηθεί μόνο από το πότε θα μειωθεί ο ρυθμός αύξησης των επιτοκίων, αλλά και για πόσο καιρό θα σταθεροποιηθούν σε υψηλά επίπεδα.
Δεύτερον, ο μόνος τρόπος να προβλέψει κανείς πόσο θα ανεβούν τα επιτόκια είναι να γνωρίζει για πόσο χρονικό διάστημα θα επιμείνει ο πληθωρισμός και φυσικά ποιο θα είναι το ύψος που θα ολοκληρώσει την αναρρίχηση του.
Για να γνωρίζει κανείς βέβαια τα παραπάνω εξυπακούεται ότι θα γνωρίζει και τι καιρικές συνθήκες θα έχουμε φέτος, πότε και πώς θα τελειώσει ο ρωσοουκρανικός πόλεμος και θα αρθούν οι εκατέρωθεν κυρώσεις, πώς θα εξελιχθούν οι εντάσεις στη Σινική Θάλασσα αλλά και στα υπόλοιπα γεωπολιτικά μέτωπα, τι αποφάσεις θα πάρει ο OPEC για το ύψος της παραγωγής πετρελαίου, πώς θα εξελιχθεί η πανδημία, κ.α
Για όσους λοιπόν έχουν το χάρισμα να προβλέπουν το μέλλον και ξέρουν το τελικό νούμερο του πληθωρισμού, είναι εύκολο να υπολογίσουν από σήμερα το τελικό ύψος των επιτοκίων – Fisher effect- υπολογίζοντας απλά πότε το πραγματικό επιτόκιο θα βρεθεί σε θετικό έδαφος.
Οι υπόλοιποι θα αρκεστούμε στον ίδιο υπολογισμό αλλά επί υποθέσεων, προετοιμάζοντας τα χαρτοφυλάκια βάση του χειρότερου σεναρίου, αλλά έχοντας πάντα την ετοιμότητα να τα προσαρμόσουμε μόλις ο πληθωρισμός δώσει βάσιμες ενδείξεις ουσιαστικής αποκλιμάκωσης.
Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.
Πηγή: liberal.gr