Η αλλαγή που προανήγγειλε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για την αναδιάρθρωση της αγοράς ενέργειας της ΕΕ μπορεί να είναι μια πολύπλοκη και χρονοβόρα διαδικασία καθώς η εμπορία της ενέργειας μεταξύ κρατών έχει διαμορφωθεί και παγιωθεί τα τελευταία είκοσι χρόνια, όπως επισημαίνει το πρακτορείο Reuters.

Η Επίτροπος ανακοίνωσε ότι η ΕΕ πρέπει να αποσυνδέσει την τιμή του φυσικού αερίου από αυτήν της ενέργειας, χωρίς όμως να δίνει περισσότερες λεπτομέρειες. Η τσεχική προεδρία της ΕΕ ωστόσο προσπαθεί να ενώσει όλα τα κράτη-μέλη στην προώθηση της λύσης του πλαφόν στην τιμή του αερίου που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Η ιδέα του πλαφόν είχε εδώ και καιρό τη στήριξη της Ισπανίας, του Βελγίου και άλλων, και τώρα, και των πιο απρόθυμων Αυστρίας και Γερμανίας. Η Γαλλία είναι μεταξύ των κρατών που έχουν δηλώσει υπέρ της δράσης για διαχωρισμό της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας από την τιμή του φυσικού αερίου. Μία εναλλακτική που πρότεινε ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι, θα ήταν οι χώρες της ΕΕ να συμφωνήσουν σ’ ένα πλαφόν στην τιμή του αερίου που εισάγεται από τη Ρωσία, κάτι που κρίνεται ως κακή ιδέα από άλλου που υποστηρίζουν ότι κάτι τέτοιο θα προκαλούσε την πλήρη διακοπή αερίου από τη Μόσχα στην Ευρώπη ως αντίποινα.

Μια άλλη εναλλακτική θα ήταν οι κυβερνήσεις να θέσουν πλαφόν στην τιμή του αερίου και να πληρώνουν στις εταιρίες αερίου τη διαφορά μεταξύ της τιμής με το πλαφόν και της υψηλότερης τιμής του χρηματιστηρίου ενέργειας.

Χώρες συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας και της Ολλανδίας, που προηγουμένως ήταν αντίθετες σε αυτήν την ιδέα επειδή στην πράξη ισοδυναμεί με χρηματοδότηση των ορυκτών καυσίμων με δημόσιο χρήμα δήλωσαν ότι θα ήταν καλύτερα αυτή η χρηματοδότηση να διοχετευτεί στην στροφή προς την πιο φτηνή καθαρή ενέργεια.

Άλλες εναλλακτικές μπορεί να περιλαμβάνουν τον περιορισμό της συμμετοχής κερδοσκόπων στην αγορά ενέργειας ή τη δημιουργία παράλληλης αγοράς για την ηλεκτρική ενέργεια που προέρχεται από το αέριο.

Οι υψηλές τιμές αερίου παρέχουν ένα οικονομικό κίνητρο για τις βιομηχανίες και τα νοικοκυριά να μειώσουν την κατανάλωση αερίου, μια στάση που οι κυβερνήσεις επιχειρούν να ενθαρρύνουν για να εξασφαλίσουν ότι υπάρχει αρκετό καύσιμο για να καλυφθούν οι ανάγκες τον χειμώνα.

Η εισαγωγή πλαφόν στην τιμή του αερίου μπορεί να αποδυναμώσει αυτό το κίνητρο και οι επικριτές της ιδέας λένε ότι μπορεί να ενθαρρύνει μεγαλύτερη χρήση αερίου. Κάποιοι αναλυτές έχουν υποστηρίξει ότι η στοχευμένη οικονομική στήριξη για τα νοικοκυριά χαμηλού εισοδήματος και τις επιχειρήσεις που θα πληγούν περισσότερο από την αύξηση των τιμών ενέργειας θα ήταν μια καλύτερη εναλλακτική από μια γρήγορη συνολική αναδιάρθρωσης της αγοράς.

Πηγή: Reuters

Πηγή: liberal.gr