Τρόπους εξοικονόμησης ενέργειας αναζητούν οι Εμπορικοί Σύλλογοι, ενόψει ενός δύσκολου, ενεργειακά, χειμώνα.

Η αρχή έγινε με την πρόταση του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, να κλείνουν τα καταστήματα δύο ώρες νωρίτερα από ό,τι ίσχυε μέχρι σήμερα, κατά τις απογευματινές και βραδινές ώρες.

Ειδικότερα ο Σύλλογος πρότεινε χθες να διαμορφωθεί το ωράριο λειτουργίας, αρχής γενομένης από τη Δευτέρα 10 Οκτωβρίου.

Ως εκ τούτου τα καταστήματα στη Θεσσαλονίκη θα λειτουργούν:

  • Δευτέρα: 10:00 έως 16:00
  • Τρίτη: 10:00 έως 19:00
  • Τετάρτη: 10:00 έως 16:00
  • Πέμπτη: 10:00 έως 19:00
  • Παρασκευή: 10:00 έως 19:00
  • Σάββατο: 10:00 έως 16:00

Στην ανακοίνωση του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης αναφέρεται ότι η πρόταση κατατίθεται «λόγω των προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί από την ενεργειακή κρίση και των απρόβλεπτων δυσκολιών του επερχόμενου χειμώνα».

Επισημαίνεται δε ότι «ο περιορισμός της ενεργειακής κατανάλωσης των καταστημάτων, ήταν πρόταση που συζητήθηκε και με την Ευρωβουλευτή και Συμπρόεδρο του Intergoup Climate Change, Biodiversity and Sustainable Development Μαρία Σπυράκη, κατά τη διάρκεια ενημερωτικής εκδήλωσης με θέμα ”Repower EU – Μια ευκαιρία για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις” που διοργάνωσε ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της συμμετοχής του στην 86η Δ.Ε.Θ.».

 

Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών: Νωρίτερα και τα σούπερ μάρκετ

Μετά και την πρόταση του Συλλόγου της Θεσσαλονίκης άνοιξε δημόσια συζήτηση σχετικά με το μέτρο της μείωσης του ωραρίου λειτουργίας της αγοράς. Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών Σταύρος Καφούνης δήλωσε πως, χρειάζονται γενναίες παρεμβάσεις, όπως και η εν λόγω πρόταση, εξαιτίας των δύσκολων συνθηκών που βιώνουμε.

Επιπλέον, σημείωσε πως, εάν ληφθεί αυτό το μέτρο, τότε θα πρέπει να συμπεριλαμβάνονται και τα σούπερ μάρκετ, προκειμένου να αντιμετωπιστεί ο αθέμιτος ανταγωνισμός.

Η πρόταση του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών περιλαμβάνει:

  • να εφαρμοστεί με υπουργική απόφαση για το σύνολο των καταστημάτων κάθε μορφής, συμπεριλαμβανομένων και των super-markets, ώστε να μην αντιμετωπίσουμε πάλι αθέμιτο ανταγωνισμό όπως στο πρόσφατο παρελθόν.
  • να συνδυαστεί με την αυτόματη επιδότηση του κόστους ρεύματος, δεδομένου ότι με τη μείωση του ωραρίου θα επέλθει αυτονόητα εξοικονόμηση ενέργειας.
  • να έχει περιορισμένη χρονική ισχύ, για όσο διαρκούν οι έκτακτες συνθήκες.
  • να δοθεί η δυνατότητα ευέλικτης εργασίας στους μισθωτούς εργαζόμενους ώστε να μην μειωθούν οι αποδοχές τους.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, τονίζεται ότι θα πρέπει να ληφθεί υπόψη η εξυπηρέτηση των καταναλωτών και οι ανάγκες των εμπορικών επιχειρήσεων, οι οποίες λειτουργώντας λιγότερες ώρες θα πρέπει να ανταπεξέλθουν στις ίδιες υποχρεώσεις.

Η πρόταση αναμένεται να συζητηθεί το μεσημέρι, κατά τη συνάντηση του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνη Γεωργιάδη με εκπροσώπους των σούπερ μάρκετ και του ΣΕΛΠΕ.

Πηγή: liberal.gr