Του Τ. Αλεξανδρόπουλου
Με εντεινόμενο ενδιαφέρον αναμένεται η πρώτη δημόσια τοποθέτηση του νέου προέδρου του Δ.Σ. της «Κοινωφελούς» του δήμου Καισαριανής για τα οικονομικά στοιχεία της εταιρίας. Και με ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον για να μην πω αγωνία) αναμένονται και τα αποτελέσματα των ελέγχων τους οποίους φαντάζομαι ότι θα παραγγείλει το διοικητικό συμβούλιο της ΚΕΔΗΚ σε ορκωτούς λογιστές (αν δεν το έχει ήδη πράξει).
Βέβαια, από την πικρή εμπειρία που έχουμε αποκτήσει από τους ελέγχους του 2011, ίσως δεν είναι οι ορκωτοί του ΣΟΛ το κατάλληλο σώμα για ελέγχους, αφού διερευνούν το «τυπικό» και όχι το ουσιαστικό.
Ομολογώ ότι είμαι αδαής περί τα οικονομικά – λογιστικά, οπότε πρέπει να διατυπώσω κάποιες απορίες μου οι οποίες μπορεί να θεωρηθούν αφελείς.
Πρώτα – πρώτα δείτε τον πίνακα των αναρτήσεων στη «Διαύγεια» των αποφάσεων που έχουν αναρτηθεί από την αρχή του 2011 μέχρι σήμερα σχετικά με την ΚΕΔΗΚ:
Εννέα αναρτηθείσες πράξεις, από τις οποίες οι δύο έχουν ανακληθεί. Άρα μένουν επτά. Σε τρία χρόνια και οκτώ μήνες..!
Μέσα σε αυτές τις επτά δεν υπάρχει καμία που να αφορά τη σύναψη σύμβασης με τον συνεταιρισμό. Ούτε ΚΑΝΕΝΑ ΑΛΛΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ για τον συνεταιρισμό. Μην κοιτάτε που έπεσαν τα φώτα της δημοσιότητας στον συνεταιρισμό του «Μανωλίδη». Κατά καιρούς έχουν φτάσει μέχρι την αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου υποθέσεις δύσοσμες, με απολύσεις εργαζόμενων – «μετόχων» ετσιθελικά, με διαδόσεις και «κουτσομπολιά» και διάφορα άλλα. Και στον συνεταιρισμό της ΚΕΔΗΚ επικρατεί ΠΛΗΡΗΣ ΑΔΙΑΦΑΝΕΙΑ.
Α, υπάρχει και η «έγκριση ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ του 2012». ΜΟΝΟ. Τα άλλα χρόνια προφανώς ήταν περιττή η έγκριση για προϋπολογισμούς και απολογισμούς.
Μέσα σ’ αυτά τα τρία χρόνια και οκτώ μήνες η ΚΕΔΗΚ, εκτός από τα πάσης φύσεως έσοδα που είχε, εισέπραξε από το ταμείο του δήμου μερικές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ ως συμμετοχή του δήμου στο αρχικό κεφάλαιο.
Ουδέποτε, από το 2011 μέχρι σήμερα, έχει δημοσιοποιηθεί μία οικονομική μελέτη από εμπειρογνώμονες, η οποία να δείχνει την καθαρή θέση της επιχείρησης, ΧΩΡΙΣ ΤΑ ΕΣΟΔΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟ λόγω της συμμετοχής στο αρχικό κεφάλαιο. Αν δεν κάνω λάθος, το υπόλοιπο του αρχικού κεφαλαίου το οποίο μπορεί να εισπράξει η ΚΕΔΗΚ είναι πάρα πολύ μικρό ή δεν υπάρχει καθόλου. Τι θα κάνει, λοιπόν, η ΚΕΔΗΚ χωρίς αυτά τα λεφτά; Είναι κερδοφόρος ή όχι;
Το 2011, η απελθούσα διοίκηση είχε κάνει σημαία για τη διατήρηση της ΚΕΔΗΚ την αποπληρωμή παλαιών χρεών από τα κέρδη της. Υπάρχουν κέρδη, ναι ή όχι; Και αν δεν υπάρχουν, τι πρόκειται να γίνει;
Επανέρχομαι στο θέμα της Διαύγειας: μέσα στη Διαύγεια όλης της Ελλάδας υπάρχουν χιλιάδες αναρτήσεις από εκατοντάδες δημοτικές επιχειρήσεις. Γιατί αυτές οι ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ επιχειρήσεις αναρτούν πράξεις και η ΚΕΔΗΚ όχι;
Φυσιολογικό ερώτημα είναι, επίσης, το πώς λειτουργούσε η ΚΕΔΗΚ αυτά τα τρία χρόνια και οκτώ μήνες. Η Επίτροπος είχε συναινέσει σε αυτόν τον τρόπο λειτουργίας; Υπήρχε κάποια ειδική εξαίρεση για την ΚΕΔΗΚ; Ή συνέβαινε κάτι άλλο το οποίο δεν γνωρίζουμε;
Τους τελευταίους μήνες, σχεδόν από τις αρχές του 2014, από τότε δηλαδή που ανέλαβε πρόεδρος ο τότε δήμαρχος, η ΚΕΔΗΚ σταμάτησε να δημοσιεύει στην ιστοσελίδα του δήμου τους μηνιαίους απολογισμούς της. Προφανώς υπήρχε κάποιος λόγος γι’ αυτή την αλλαγή πλεύσης. Προφανώς. Ποιος ήταν ο λόγος, είναι άγνωστο στους πολλούς.
Ένα άλλο «αφελές» ερώτημα είναι και το ΑΝ η ΚΕΔΗΚ είχε έσοδα από τους τόκους των καταθέσεων που έκανε καθημερινά από τις εισπράξεις της. Οι οποίες εισπράξεις ήταν κατά μέσο όρο πενήντα με εξήντα χιλιάδες τον μήνα. Επί δώδεκα μήνες τον χρόνο, επί σαράντα δύο μήνες συνολικά, μας κάνουν κάποια ΤΡΙΑ ΜΕ ΤΕΣΣΕΡΑ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΕΥΡΩ..! Αυτό το γερό κομπόδεμα είχε κάποια έσοδα από τόκους καταθέσεων; Εκτός να δεν γινόταν κατάθεση, αλλά τα λεφτά φυλάγονταν σε άλλες «ασφαλείς» κρύπτες…
Θα περιμένουμε να δούμε τις πρώτες ανακοινώσεις του νέου προέδρου της ΚΕΔΗΚ, του κ. Χατζησάββα, και θα επανέλθουμε.