Του Σάκη Μουμτζή
Πότε έσκασε το «σκάνδαλο» του ΟΠΕΚΕΠΕ που αφορούσε υπουργούς και βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας; Όταν στις δημοσκοπήσεις η κυβερνώσα παράταξη ξεπέρασε το 34%. Τότε, μέσα από έναν καταιγισμό δημοσιευμάτων, κατηγορήθηκαν όλα αυτά τα στελέχη του κόμματος (11 βουλευτές και 2 υπουργοί) πως ζημίωσαν με τις πράξεις τους τα Ευρωπαϊκά Ταμεία.
Όλοι θυμόμαστε πώς εκμεταλλεύθηκε το ζήτημα η αντιπολίτευση, και αυτό ήταν λογικό. Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία της προσέφερε ένα δώρο και αυτή το αξιοποίησε. Με το «καλημέρα» η Νέα Δημοκρατία έχασε περίπου 3-3,5 μονάδες στις επόμενες δημοσκοπήσεις. Ο στόχος επετεύχθη. Ήταν ολοφάνερο πως επρόκειτο για στοχευμένη πολιτική παρέμβαση των Κοβέσι – Παπανδρέου ώστε να αλλάξει το πολιτικό κλίμα στην Ελλάδα. Είχαν μάλιστα προηγηθεί οι επιλεκτικές διαρροές σε συγκεκριμένες αντιπολιτευόμενες εφημερίδες οι οποίες, σχεδόν έξι μήνες πριν, γνώριζαν και προανήγγειλαν τι θα συμβεί.
Με τα σημερινά στοιχεία η πολιτική παρέμβαση των Κοβέσι – Παπανδρέου μετατρέπεται πλέον σε μια πολιτική πλεκτάνη, καθώς οι χειρισμοί των δύο κυριών αποβλέπουν όχι στην τιμωρία των ενόχων, αλλά στην κατασκευή ενόχων. Τι συνέβη;
Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία για να τεκμηριώσει τη δικογραφία ζήτησε, στις 28 Απριλίου, από την κυρία Τυχεροπούλου το πόρισμα για τη ζημία που υπέστησαν τα Ευρωπαϊκά Ταμεία από τις δραστηριότητες των 11 βουλευτών και των 2 υπουργών της κυβέρνησης. Από εδώ αρχίζει να ξετυλίγεται το μυστήριο, το οποίο όμως δεν είναι καθόλου μυστήριο.
Το πόρισμα παραδόθηκε στο γραφείο της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας στην Αθήνα στις 18 Μαΐου. Όμως η άρση της ασυλίας των βουλευτών έγινε στις 22 Απριλίου και η συζήτηση στη βουλή για την προανακριτική διεξήχθη στις 21 Μαΐου.
Το ερώτημα είναι γιατί δεν ζητείται από την κυρία Τυχεροπούλου το πόρισμά της πριν συνταχθεί και αποσταλεί η δικογραφία στη βουλή; Και γιατί το εν λόγω πόρισμα αφού το είχαν στα χέρια τους οι Ευρωπαίοι εισαγγελείς από τις 18 Μαΐου δεν ελήφθη υπ’όψη κατά τη συζήτηση στη βουλή για τη σύσταση προανακριτικής;
Η απάντηση στα ερωτήματα αυτά βρίσκεται στο περιεχόμενο του πορίσματος Τυχεροπούλου, το οποίο υποστηρίζει πως για τις 6 περιπτώσεις δεν υπάρχει καμιά ζημία στα Ευρωπαϊκά Ταμεία και για τις άλλες 5 υποστηρίζει πως και να υπάρχει ζημία, δεν μπορεί να αποδειχθεί. Για την κυρία Παπακώστα η αρχική εκτιμώμενη ζημία των 142.000 ευρώ (κακούργημα) πέφτει στα 7.753 ευρώ και για τον Κώστα Τσιάρα η ζημία από τις 141.000 ευρώ περιορίζεται στα 3.145 ευρώ.
Και να αναλογιστεί ο αναγνώστης πως η κυρία Τυχεροπούλου μόνον φίλα προσκείμενη προς την κυβέρνηση δεν είναι.
Τι απέμεινε από όλη αυτή την ιστορία; Η σπίλωση των συνειδήσεων και η ζημία που έγινε στο κυβερνών κόμμα. Οι Ευρωπαίοι Εισαγγελείς, μέσα από συγκεκριμένες μεθοδεύσεις, εξετέλεσαν την αποστολή τους. Περιμένω να δω την αντίδραση της κυβέρνησης και του Μεγάρου Μαξίμου, καθώς το ζήτημα είναι αμιγώς πολιτικό.
Πηγή: liberal.gr
