Του Κώστα Στούπα

Παρά τη θεαματική εκτίναξη του ελληνικού ΑΕΠ τα τελευταία χρόνια, σε ονομαστικούς αλλά και πραγματικούς όρους, αυτό ακόμη υπολείπεται των 235,1 δισ. ευρώ του 2009.

Με βάση τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το ΑΕΠ της Ελλάδας το 2023 ξεπέρασε τα 220 δισ. ευρώ σε τρέχουσες τιμές, παρουσιάζοντας τελικά αύξηση κατά 2% έναντι του 2022 που είχε διαμορφωθεί στα 206,6 δισ. ευρώ.

Εκτός απροόπτου το τρέχον έτος, το 2024 θα ξεπεράσουμε το υψηλό του 2009. Τούτο παρά το γεγονός της επιβράδυνσης της ανάπτυξης στα τέλη του περασμένου έτους.

Στο τελευταίο τρίμηνο το ΑΕΠ σε πραγματικές τιμές παρουσίασε αύξηση κατά 0,2%, σε τριμηνιαία βάση και κατά 1,2% σε ετήσια βάση. Σε επίπεδο έτους η μεταβολή διαμορφώθηκε στο 2%  έναντι 2,4% που προέβλεπε ο προϋπολογισμός.

Παρά την επιβράδυνση, η ελληνική οικονομία συνεχίζει να αναπτύσσεται ταχύτερα από τον μέσο όρο της Ε.Ε. Η Ευρωζώνη το 2023 αναπτύχθηκε κατά 0,5%.

Σύμφωνα με την ανάλυση του κ. Τάσου Αναστασάτου, επικεφαλής των αναλυτών της Eurobank, η ανάπτυξη σε μεγάλο βαθμό προήλθε από τη συνεχιζόμενη αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης (+1,8%), συνεισφέροντας την 1,3 ποσοστιαία μονάδα από τις 2 π.μ. της συνολικής ανάπτυξης, και επικουρικά της δημόσιας κατανάλωσης (+1,7%).

Οι επενδύσεις σε πάγια, που αποτελούν σημαντικό ζητούμενο, σημείωσαν ήπια αύξηση κατά 4%, συνεισφέροντας κατά 0,6% στην ανάπτυξη.

Τούτο παρά την έναρξη υλοποίησης των επενδυτικών σχεδίων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Στη σύνθεση των επενδύσεων μεγάλο μέρος της ανάπτυξης προήλθε από τις κατοικίες (+20,7% YoY σε σταθερές τιμές) και δευτερευόντως τις άλλες κατασκευές (+10% YoY).

Οι κατοικίες αποτελούν κινητήρα της οικονομίας και της απασχόλησης εσωτερικά, αλλά δεν στηρίζουν τον μετασχηματισμό του μοντέλου της οικονομίας έτσι ώστε να στηρίζεται και σε άλλους τομείς πέραν του τουρισμού και της ψυχαγωγίας, επιτυγχάνοντας μια διασπορά κινδύνου.

Οι επενδύσεις σε τεχνολογικό εξοπλισμό πληροφορικής και επικοινωνίας υποχώρησαν κατά 3% και 12%, αντίστοιχα.

Ο σχηματισμός παγίου κεφαλαίου ως ποσοστό του ΑΕΠ διαμορφώθηκε στο 14,3% έναντι μέσου όρου 21,3% στην Ευρωζώνη.

Τα στοιχεία του 2023 επιβεβαιώνουν τη στρεβλή ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, η οποία μετά το σοκ της χρεοκοπίας δείχνει να επανέρχεται στις ράγες της προ του 2010 εποχής, με πρωταγωνιστές τον τουρισμό, τις επιδοτήσεις και τις εισαγωγές. Το νέο στοιχείο που έχει προστεθεί είναι η “Χρυσή Βίζα”.

Παρά τη στρατηγική θέση της χώρας στις διεθνείς μεταφορές και τα ενεργειακά δίκτυα, οι δραστηριότητες που κατέχουν τη μερίδα του λέοντος στην οικονομική της ανάπτυξη παραμένουν οι ίδιες με αυτές που ηγούνται τα τελευταία 30 χρόνια.

Πηγή: capital.gr