Του Γιώργου Παπακωνσταντίνου
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε το επίσημο λάκτισμα για την οργανωμένη αλλά επιθετική στρατηγική με την οποία η κυβέρνηση θέλει να αναμορφώσει το ΕΣΥ και να το επανακατατάξει δίπλα στα εξελιγμένα συστήματα της Ευρώπης.
Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας καλείται πλέον να παραδώσει αποτελέσματα, εφαρμόζοντας αφενός μια.. «θεραπεία» με άμεσο αντίκτυπο όπως οι δραστικές παρεμβάσεις στο ΕΚΑΒ με τη συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων και της Πυροσβεστικής. Αφετέρου να χορηγήσει το …οριστικό «αντίδοτο» για την «ίαση» των παθογενειών που κουβαλάει από το παρελθόν το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Είναι διακηρυγμένη άλλωστε ως κεντρική αλλά και ως προσωπική προτεραιότητα, ο ανασχεδιασμός του χάρτη της υγείας και η επαναθεμελίωση του νέου εθνικού συστήματος που θα παρέχει με ταχύτητα γρήγορα, σύγχρονες και ποιοτικές υπηρεσίες, δεν θα έχει περίοδο χάριτος. Όπως κατέστη σαφές η υλοποίηση των στόχων και η επίτευξη των ορόσημων θα βρίσκεται κάτω από τη συνεχή εποπτεία του πρωθυπουργού.
Το σχέδιο πάνω στην οποία θα στηριχθεί η επιχειρησιακή δράση για τον ριζικό εκσυγχρονισμό του ΕΣΥ, περιλαμβάνει συνολικά 42 δράσεις και μεταρρυθμίσεις, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων, θα πρέπει να αποτελούν μέρος του «οπλοστασίου» έως το τέλος του 2023. Για το Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας, ζητούμενο είναι να μειωθούν έως το 2027 οι χρόνοι απόκρισης στα 7 με 10 λεπτά όταν η κλήση για παροχή βοήθειας γίνεται από τις αστικές και τις ημιαστικές περιοχές. Να αλλάξει ριζικά η εικόνα της πρόσβασης των ασθενών στις υπηρεσίες Υγείας από την οποία θα απαλειφθούν: οι πολύωρες αναμονές στα τμήματα επειγόντων περιστατικών, οι πολύμηνες καθυστερήσεις στα χειρουργεία μαζί με τις απάνθρωπες ταλαιπωρίες στις κλινικές των νοσοκομείων. Στο ίδιο ορόσημο, δηλαδή μέσα στο 2027 θα πρέπει να έχουν μειωθεί στο μισό οι χρόνοι αναμονής για τις χειρουργικές εξετάσεις, κατά 70% στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών και έως 80% στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία.
Η αναστήλωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας θα βασιστεί στον πολλαπλασιαστή της ποιοτικής ισχύος της κυβερνητικής μεταρρύθμισης που δεν είναι άλλος από το ανθρώπινο δυναμικό, το οποίο θα ενισχυθεί με 10.000 προσλήψεις.
Κομβικό είναι το σκέλος που έχει ήδη συμπεριληφθεί στα εθνικά σχέδια του Ταμείου Ανάκαμψης και αφορά στις υλικοτεχνικές υποδομές, είτε με την αναβάθμιση, είτε με την ανέγερση 80 νοσοκομείων και 159 κέντρων υγείας. Θα δημιουργηθούν επίσης 315 μονάδες τηλεϊατρικής, 25 σύγχρονες δομές, ενώ φιγουράρουν και τα εμβληματικά έργα των καινούργιων νοσηλευτικών ιδρυμάτων, όπως το Γενικό Νοσοκομείο Κομοτηνής, το Πανεπιστημιακό Παιδιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, καθώς επίσης το Γενικό Νοσοκομείο Σπάρτης μαζί με το νέο Ογκολογικό στη Θεσσαλονίκη, δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.
Είναι ξεκάθαρο επίσης ότι το εποπτικό μικροσκόπιο του υπουργείου Υγείας θα είναι διαρκώς στραμμένο στην εφαρμογή των σχεδιασμών από τις διοικήσεις των νοσοκομείων. Οι επικεφαλής τους θα τελούν υπό διαρκή αξιολόγηση για την εκπλήρωση της στοχοθεσίας μεσοπρόθεσμα αλλά και μακροπρόθεσμα. Θα κληθούν δε, να αξιοποιήσουν στο έπακρο, τα ψηφιακά εργαλεία, όπως η εφαρμογή για τα ραντεβού αλλά και νέες δυνατότητες όπως η λειτουργία απογευματινών χειρουργείων στα νοσοκομεία.
Οι παρεμβάσεις θα εστιάζουν και στην περαιτέρω οργάνωση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας με την επέκταση του προσωπικού γιατρού, μαζί με την ενεργοποίηση του συστήματος παραπομπών σε γιατρούς ειδικοτήτων και δημόσιες δομές δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας Υγείας για μη επείγοντα προβλήματα υγείας. Στόχος είναι να ανέβει το σημερινό ποσοστό του 55% από το σύνολο των δικαιούχων πολιτών που κάνουν χρήση του νέου θεσμού.Στην αιχμή των προτεραιοτήτων βρίσκονται τα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου σοβαρών παθήσεων, όπως καρκίνος του παχέος εντέρου, του τραχήλου της μήτρας, των καρδιαγγειακών παθήσεων.
Πηγή: liberal.gr