ΔΕΝ υπάρχει, τουλάχιστον στην Καισαριανή…
Θα υπάρξει ποτέ “ΤΙΜΩΡΙΑ” για την κατ’ εξακολούθηση
ΠΑΡΑΒΑΣΗ ΚΑΘΗΚΟΝΤΟΣ των επίορκων δήθεν “δημοτικών αρχόντων”;
ΑΥΤΑ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΠΟΥ ΒΛΕΠΕΤΕ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ, ΤΑ ΕΧΕΙ ΕΙΣΠΡΑΞΕΙ Ο ΔΗΜΟΣ;
Του Τ. Αλεξανδρόπουλου
Ήταν Σεπτέμβρης του 2007. Είναι η εποχή που η νεοεκλεγμένη δημοτική αρχή Τζόκα βρίσκεται ανάμεσα στις «συμπληγάδες» της Μητρόπολης Καισαριανής, που θέλει να χτίσει το «θερινό ανάκτορο» μέσα στην πρώτη ζώνη του Υμηττού και των συνδικαλιστών που μάχονται λυσσαλέα για να μη λειτουργήσει στην Καισαριανή η ανακύκλωση. «Στριμωγμένος στα σχοινιά» ο δήμαρχος κ. Σπύρος Τζόκας απευθύνεται στους πολίτες της Καισαριανής με μια ανακοίνωση. Λέει μεταξύ άλλων: […] «Συγκρουόμαστε με όσους θίγονται τα μικροσυμφέροντα, με αντιλήψεις του παρελθόντος, με συντηρητικούς κύκλους και, εν γένει, με όλους αυτούς που θεωρούν ότι πάντοτε πρέπει να υπερέχει το ατομικό συμφέρον, έστω και αν λειτουργεί σε βάρος του συλλογικού. Ταυτόχρονα, συγκρουόμαστε και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε με όλους αυτούς που δεν σεβάστηκαν την πόλη μας και την λεηλάτησαν» [..]
Βαριές κουβέντες. Ποιοι «λεηλάτησαν» την Καισαριανή; Ευθεία και ξεκάθαρη απάντηση, με «ονοματεπώνυμο», που λένε, δεν δόθηκε ποτέ. Ο τότε δήμαρχος δεν θέλησε να “το τραβήξει κι άλλο το σκοινί”. Προφανώς, ή μάλλον ίσως, θεώρησε ότι «νίκησε» στη μάχη με την Εκκλησία και τους συνδικαλιστές και δεν τάραξε κι άλλο τα νερά.
Η απειλή παραίτησης
Ήταν η δεύτερη φορά που είχε εκτοξεύσει απειλή. Η πρώτη ήταν την Πρωτομαγιά, στο Σκοπευτήριο, όταν, στο λόγο του, στην εκδήλωση για τους 200 εκτελεσμένους, είπε, εκτός χειρογράφου, στο τέλος της ομιλίας του:
«Ως δήμαρχος, έχω βάρος στη συνείδησή μου γι’ αυτά που συμβαίνουν στην πόλη μας. Προτίθεμαι να παραιτηθώ, αν δεν αποδοθεί ο χώρος του Σκοπευτηρίου στο λαό της Καισαριανής… Θα συνεχίσω τον αγώνα ως απλός πολίτης…».
«Φυσικά», ούτε το Σκοπευτήριο δόθηκε στον λαό, ούτε ο κ. δήμαρχος παραιτήθηκε. Η πρόθεση δεν κατέληξε σε απόφαση και δράση.
Ποιοι "λεηλάτησαν" την Καισαριανή;
Θα μου πείτε, ίσως, γιατί τα αναφέρω σήμερα όλα αυτά… Τα αναφέρω γιατί «η ζωή μας κύκλους κάνει» και έρχονται πάλι στην επιφάνεια κάποια πράγματα που τα θεωρούσαμε «ξεχασμένα» ή ότι «έχουν παραγραφεί». ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΠΑΡΑΓΡΑΦΕΙ και τίποτα δεν είναι «ξεχασμένο».
Βρήκαμε μπροστά μας προχτές το ανήκουστο: οφειλέτης επιχειρηματίας να απειλεί, ή μάλλον όχι να απειλεί, ΝΑ ΜΗΝΥΕΙ υπάλληλο-προϊστάμενο του δήμου γιατί βεβαίωσε οφειλές του..! Και δεν βρήκαμε καταγεγραμμένη ΚΑΜΙΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ της τότε δημοτικής αρχής..!
Για την ακριβή καταγραφή των γεγονότων πρέπει να πω ότι σήμερα το πρωί κατέθεσα επιστολή προς τον κ. δήμαρχο Καισαριανής, ζητώντας πληροφόρηση ΚΑΙ για την υπόθεση αυτή. Βασικά με ενδιαφέρει η στάση του δήμου, όπως σήμερα εκπροσωπείται, στην πρόταση συμβιβασμού εκ μέρους της επιχείρησης.
Δεν γνωρίζω πόσα και ποια στοιχεία θα πάρω από αυτά που ζητάω από τον κ. δήμαρχο. Θεωρώ σίγουρο ότι τουλάχιστον θα μάθουμε πώς σκέπτεται να αντιμετωπίσει τέτοιες καταστάσεις η σημερινή δημοτική αρχή.
Για την προηγούμενη ξέρουμε: όπως είπε ο δήμαρχος του ΚΚΕ στη συνεδρίαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής στις 14.10.2019 «Το μεγάλο ποσοστό των μαγαζιών της Καισαριανής ανταποκρίνεται θετικά στις υποχρεώσεις του. Ξέρετε κι εσείς ότι δεν βάλαμε σε κανένα μαγαζί το μαχαίρι στο λαιμό με πρόστιμα, με ιστορίες κλπ.». […]
Και αναρωτιέμαι: ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑ Ή ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΚΑΘΕ ΑΙΡΕΤΟΥ να διασφαλίζει την είσπραξη των δημόσιων εσόδων; Και ΜΗΠΩΣ τέτοιου είδους πρακτικές δημιουργούν ΕΥΛΟΓΕΣ ΥΠΟΝΟΙΕΣ για την ΧΡΗΣΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ, την οποία ΥΠΟΧΡΕΟΥΝΤΑΙ να εφαρμόζουν όλοι οι αιρετοί;
Μήπως αυτές οι ψηφοθηρικές πρακτικές είναι ενταγμένες μέσα στο πλαίσιο της «λεηλασίας της πόλης» που ανέφερε ο κ. Τζόκας το 2007;
Ας το σκεφτούμε και διαφορετικά: πόσα ΒΕΒΑΙΩΜΕΝΑ έσοδα έχει «περιθώριο» να ΑΠΕΜΠΟΛΗΣΕΙ ένας δήμος του μεγέθους της Καισαριανής; Γιατί ασφαλώς για «ΑΠΕΜΠΟΛΗΣΗ ΕΣΟΔΩΝ» μιλάμε όταν μια απελθούσα δημοτική αρχή ομολογεί δια στόματος δημάρχου ότι «Ξέρετε κι εσείς ότι δεν βάλαμε σε κανένα μαγαζί το μαχαίρι στο λαιμό με πρόστιμα, με ιστορίες κλπ.».
Και για πόσα λεφτά, άραγε, «δεν έβαλε το μαχαίρι στο λαιμό» στους οφειλέτες ο «γαλαντόμος» εκπρόσωπος του Περισσού; Για 50-100 ευρώ; Για 500; Για 1.000; Για πόσα; Ρωτάω γιατί εδώ υπάρχουν ΑΝΕΙΣΠΡΑΚΤΑ ποσά ΠΟΛΛΩΝ ΧΙΛΙΑΔΩΝ ευρώ. Και όταν ο δήμος Καισαριανής βρίσκεται στην οικτρή οικονομική κατάσταση που βρίσκεται σήμερα, ΚΑΝΕΝΑΣ δεν έχει δικαίωμα να κάνει τον «γαλαντόμο» σε μεγαλο-οφειλέτες με ξένα λεφτά. Ας κάνει τον «γαλαντόμο» με τα λεφτά της τσέπης του. Όχι της δικής μας τσέπης.
Για τελευταίο άφησα το έγγραφο που βλέπετε στην κορυφή. Ανήκει σε κάποια επιχείρηση. Πιθανόν να έχει εξοφληθεί σήμερα που μιλάμε. Αλλά τότε, κάποια στιγμή, ΑΥΤΑ ΤΑ ΠΟΣΑ ΗΤΑΝ ΑΝΕΙΣΠΡΑΚΤΑ. Ίσως να είναι και σήμερα. ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΩ, αλλά θα μάθω, έστω και δια της δικαστικής οδού. Μην ξεχνάμε ότι ο δήμος Καισαριανής, μόλις προχτές, όρισε δικηγόρο, ΤΟΝ ΟΠΟΙΟ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΕΜΕΙΣ, για την πρόταση συμβιβασμού που έκανε μια επιχείρηση που χρωστάει στον δήμο. Άρα, ΔΙΚΑΙΟΥΜΑΣΤΕ ΝΑ ΜΑΘΟΥΜΕ ΤΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΔΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΠΛΗΡΩΣΑΜΕ. Έτσι δεν είναι, κύριε δήμαρχε της Καισαριανής;
«Απολαύστε» λοιπόν τα «αξιοθέατα» της κορυφής και θα επανέλθω σύντομα.