Του Γιώργου Παπακωνσταντίνου
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μπορεί ακόμη να μην έχει δείξει την ημερομηνία που έχει κυκλώσει στο ημερολόγιο του για τις εκλογές. Όμως έχει ξεκαθαρίσει ότι για τον ίδιο, άρα και για το κόμμα και τα μέλη του, τα 2,2 εκατομμύρια ψηφοφόρων -νεοδημοκρατών και μη- από τα οποία πήρε την εντολή του 2019, στο 2023 δεν υπάρχουν διπλές αλλά εθνικές εκλογές.
Το πολιτικό υπόβαθρο αυτής της αντίληψης είναι ότι η πρώτη κάλπη, στην οποία ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τοποθετήσει τη βόμβα της «αστάθειας», με το σύστημα της απλής αναλογικής, είναι και η τελική κάλπη.
Διότι το αποτέλεσμά της θα καθορίσει τελικά, όπως επανειλημμένα έχει τονίσει ο πρωθυπουργός, ποιος -μέσω των εκλογών που θα διεξαχθούν με λίστα- θα κυβερνήσει με μια εξίσου ισχυρή και λειτουργική εντολή όπως της τελευταίας τετραετίας.
Κατά συνέπεια η εκλογική συνταγή της κυβερνώσας πλειοψηφίας για τη διασφάλιση της σταθερότητας την επαύριον των εκλογών έχει δυο συστατικά: αφενός η αποτροπή της επικράτησης, στην προσεχή εκλογική αναμέτρηση, της αντίληψης της χαλαρής ψήφου. Αφετέρου, όπως μεταδίδουν προς το Liberal.gr αξιόπιστες πηγές ενημέρωσης, η διαφορά από τον δεύτερο διεκδικητή, εν προκειμένω τον ΣΥΡΙΖΑ–Π.Σ., θα πρέπει είναι τέτοια που να μην επιτρέπει την ανάπτυξη κανενός περιθωρίου αμφισβήτησης της γαλάζιας κυριαρχίας στο πολιτικό σκηνικό. Μια φυσική συνέχεια δηλαδή, της εικόνας που αποτυπώνεται αδιαλείπτως στη δημοσκοπική καταγραφή καθ’ όλη τη διάρκεια των σαράντα πέντε μηνών από τις εκλογές της 7ης Ιουλίου του 2019.
Ειδικά οι μετρήσεις του τελευταίου διαστήματος φέρνουν την πρόθεση ψήφου με την αναγωγή επί των εγκύρων σε επίπεδα, τα οποία, κατά τα γαλάζια στελέχη, τονώνουν την προεκλογική αισιοδοξία ότι μαζί με την πόλωση που θα επακολουθήσει έως ότου στηθούν οι κάλπες με τη λίστα θα δημιουργηθεί το ρεύμα αυτοδυναμίας για τη Νέα Δημοκρατία.
Παράμετρος που θα διαδραματίσει ρόλο στο σκηνικό της επόμενης ημέρας θεωρείται επίσης το δεκαδικό ψηφίο στο εκλογικό ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ.
Σε κάθε περίπτωση σε Ηρώδου Αττικού και Πειραιώς επεξεργάζονται σενάρια που έχουν και την ανάλογη διαβάθμιση. Άλλωστε η ρητή εντολή που έχει δοθεί και δημόσια από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και διατρέχει τις επιτόπιες αποστολές των γαλάζιων ομάδων, υπό τον γραμματέα του κόμματος Παύλο Μαρινάκη, είναι να μην υπάρξει κανένας εφησυχασμός.
Η απευκταία εκδοχή κατά τους γαλάζιους γκουρού των εκλογικών διαδικασιών, συγκεντρώνει πιθανότητες μόνο για λόγους τήρησης της στατιστικής τάξης, θα αναδείκνυε τη Νέα Δημοκρατία πρώτο κόμμα αλλά με ένα ποσοστό που θα κινείται στην περιοχή του 30%. Θα επρόκειτο για μια εξέλιξη η οποία πολιτικά, όπως θεωρείται από έμπειρους αναλυτές, θα έφερνε τη χώρα εντός του φάσματος της διπλής αστάθειας, με το φάσμα της οποίας ο πρωθυπουργός έχει προειδοποιήσει ότι η χώρα θα ερχόταν αντιμέτωπη, αρκετό καιρό προτού μπει σε προεκλογική τροχιά.
Άλλωστε εντός του 2023 εκτός από την υποσκέλιση των προβλημάτων που προκαλεί η δίδυμη κρίση της ενεργειακής ακρίβειας και του πληθωρισμού, υπάρχει η μεγάλη, εθνική πρόκληση της επενδυτικής βαθμίδας, η ανάκτηση της οποίας για τους οίκους αξιολόγησης δεν είναι μποναμάς αλλά ενέχει το ελάχιστο προαπαιτούμενο της σταθερότητας.
Για τους παροικούντες στο νεοδημοκρατικό στερέωμα η επίτευξη ενός ποσοστού που κινείται στην περιοχή του 32% με 34% είναι απόλυτα εφικτός και εδράζεται στις «φωτογραφίες της στιγμής» που «απαθανατίζονται» από τις διαδοχικές μετρήσεις γνώμης. Πρόκειται προφανώς για δυο σενάρια απολύτως εφικτά, αλλά με διαφορετικές πολιτικές προεκτάσεις. Το 32% στις εκλογές της απλής αναλογικής αυξάνει τον δείκτη της δυσκολίας για τις κάλπες που θα στηθούν στη δεύτερη Κυριακή, απομακρύνει μεν αλλά δεν καθιστά δε, εντελώς αδύνατη την επίτευξη του στόχου της αυτοδυναμίας.
Ο μοναδικός που μπορεί να τεθεί σε ρεαλιστική βάση καθώς οι μετεκλογικές γέφυρες της Χαριλάου Τρικούπη είναι σαφώς προσανατολισμένες προς την version του σοσιάλ-Καμμένου. Από την άλλη το 34% μπορεί κάλλιστα να θεωρηθεί ο βατήρας για την αυτοδύναμη Ελλάδα, για την οποία ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει προτάξει ως το απόλυτο διακύβευμα της εθνικής κάλπης.
Πηγή: liberal.gr