Της Βίβιαν Ευθυμιοπούλου

Πρέπει να κάνουν κάποιο είδος χιούμορ όσοι δηλώνουν ενοχλημένοι από τη νέα ψυχαγωγική εκπομπή «Τα Νούμερα» που επιμελείται ο Φοίβος Δεληβοριάς για την ΕΡΤ και ειδικά το επεισόδιο στο οποίο εμφανίστηκε η τραγουδίστρια Νατάσσα Μποφίλιου.

Καταρχάς, είναι αδιανόητο, εν έτει 2022, να υπάρχει ακόμα κόσμος που πιστεύει ότι η κρατική τηλεόραση πρέπει να υπηρετεί την εκάστοτε κυβέρνηση. Δεν ισχυριζόμαστε, βέβαια, ότι η ΕΡΤ επί των ημερών της κυβέρνησης Μητσοτάκη έχει γίνει BBC. Άλλωστε, δεν ζούμε στη χώρα που γέννησε τον Κοινοβουλευτισμό, μια χώρα της περιφέρειας της Ευρώπης είμαστε και για τα δεδομένα της η ΕΡΤ τα πηγαίνει εντυπωσιακά καλά.

Απόδειξη ότι η γκρίνια για το τέλος για την ΕΡΤ στους λογαριασμούς της ΔΕΗ έχει κοπεί μαχαίρι από όλους κι αυτό συμβαίνει γιατί χάρις στο ERTFlix οι πολίτες εκτιμούν ότι το τέλος υπέρ ΕΡΤ που μέχρι θες αποκαλούσαν «χαράτσι», ανταποδίδει.

Οι ενημερωτικές εκπομπές έχουν αναβαθμιστεί εντυπωσιακά, οι ειδήσεις είναι μακράν οι καλύτερες που μπορεί να παρακολουθήσει ένας μετριοπαθής, σοβαρός άνθρωπος που ενδιαφέρεται να πληροφορηθεί τι συνέβη μέσα στην ημέρα, ειδικά εάν τον απωθούν τα κοσμικά κουτσομπολιά από παρουσιαστές-αστέρες που ακκίζονται με την κάμερα που προβάλλουν τα ιδιωτικά κανάλια εν είδη ειδήσεων, ενώ η νέα προσθήκη, το Ert News σε συνεργασία με το Euronews, είναι πολλά υποσχόμενη, αρκεί οι συνεργάτες του καναλιού να μην αρχίσουν να βαφτίζουν τα πάντα ειδήσεις, κάτι που μέχρι στιγμής δεν έχει συμβεί.

Για παράδειγμα, για πρώτη φορά είδαμε στην ελληνική τηλεόραση ρεπορτάζ από τις ανασκαφές που διεξάγουν οι εφορείες αρχαιοτήτων. Και τα μουσικά web radio είναι ωραία αν και σε αυτά διακρίνουμε κάποια τεμπελιά, αφού δεν δημοσιεύονται playlists μόνο παίζουν διαρκώς τη μουσική στην οποία είναι αφιερωμένο το καθένα.

Για να γυρίσουμε όμως στο θέμα της εκπομπής του κ. Δεληβοριά, αυτή ειδικώς, μιλώντας πολιτικά, τη θεωρούμε «κίνηση μάτ» της διοίκησης.

Κεντρική ιδέα των εκπομπών του πολιτικοποιημένου καλλιτέχνη είναι ένα παντελώς ανώδυνο θέμα: τα τραγουδάκια του Αττίκ. Δακρυσμένα μάτια, γιούλια, γλαδιόλες και τα συναφή που μόνο χασμουρητά μπορούν να προκαλέσουν. Ασημαντότητες, επενδυμένες όμως με χιούμορ και αυτοσαρκασμό τις οποίες υπηρετεί μια παρέλαση καλλιτεχνών, οι περισσότεροι από αυτούς «αντισυστημικοί».

Ό,τι εντάσσεται στην κρατική γεωμετρία, κανονικοποιείται, γίνεται κατεστημένο. Δηλαδή, είναι απλώς αδύνατον να απειλήσει στα σοβαρά κανένα. Κάτι σαν το ΚΚΕ μετά το 1974 που έχει εξελιχθεί στο πιο συστημικό κόμμα του Κοινοβουλίου.

Μια χαρά το πάει στην ΕΡΤ ο Κωνσταντίνος Ζούλας, λοιπόν. Και πολιτικά το χειρίζεται σωστά και παράγει και έργο ουσίας, αφού οι περισσότερες από τις νέες εκπομπές είναι καλές.

Το μεγάλο στοίχημα είναι τώρα το Ert News. Επειδή είμαστε φανατικοί καταναλωτές ειδήσεων μπορούμε να αποτιμήσουμε την προσπάθεια και φυσικά επειδή και το διαρκές λιβάνισμα της κυβέρνησης μας απωθεί είναι οι ισορροπημένες ειδήσεις της ΕΡΤ που προτιμούμε για την ενημέρωσή μας.

Συγχαρητήρια λοιπόν και για τις νέες εκπομπές και για Τα Νούμερα. Ειδικά τα κόκκινα.

Πηγή: liberal.gr