Του Κώστα Ιορδανίδη

Συναγερμός θανάσιμου κινδύνου σήμανε στην Ευρώπη διά χειλέων της προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μετσόλα, όταν ευθέως κατηγόρησε ξένες δυνάμεις πως προσπαθούν να διαφθείρουν την ευρωπαϊκή δημοκρατία. «Μην κάνετε το λάθος, αγαπητοί συνάδελφοι, το Ευρωκοινοβούλιο δέχεται επίθεση, η ευρωπαϊκή δημοκρατία δέχεται επίθεση, και οι ελεύθερες και δημοκρατικές μας κοινωνίες αποτελούν στόχο επιθέσεως», είπε η κ. Μετσόλα, υιοθετώντας τόνους βιβλικούς των προφητών της Παλαιάς Διαθήκης, όταν δημοσιοποιήθηκε η σύλληψη της Ελληνίδος αντιπροέδρου και μέλους της Ευρωβουλής Εύας Καϊλή, με την κατηγορία χρηματισμού και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση.

Ουδείς εχέφρων πολίτης μπορεί να αγνοήσει και, πολύ περισσότερο, να ανεχθεί το θλιβερό συμβάν χρηματισμού βουλευτού – εάν τελικώς αποδειχθεί ότι υπήρξε. Κυρίως διότι ο θεσμός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δημιουργήθηκε για να προσδώσει λαϊκή και δημοκρατική νομιμοποίηση σε ένα σύστημα γραφειοκρατικό, που συγκροτείται από άτομα μη λογοδοτούντα στους πολίτες της ευρωπαϊκής ηπείρου.

Το ενδιαφέρον είναι ότι στο κρισιμότατο αυτό «εσωτερικό έλλειμμα», η κ. Μετσόλα θέλησε να προσδώσει μιαν ευρύτερη, περίπου γεωστρατηγική διάσταση, όταν συνεχίζοντας την τοποθέτησή της έκρινε σκόπιμο να τονίσει και τα εξής: «Αυτοί οι μοχθηροί δράστες, συνδεδεμένοι με αυταρχικές τρίτες χώρες, φέρεται να έχουν οπλίσει ΜΚΟ, ενώσεις, άτομα, βοηθούς και μέλη του Ευρωκοινοβουλίου, σε μία προσπάθεια ανατροπής των θεσμών μας».

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, ηγήθηκε εκστρατείας της Δύσεως για την ανατροπή του αυταρχικού ρωσικού καθεστώτος υπό τον πρόεδρο Πούτιν, που απειλεί με εξαφάνιση την Ουκρανία αλλά και την ασφάλεια των κρατών της ελευθέρας, δημοκρατικής Ευρώπης. Η κ. Μετσόλα διεύρυνε το πλαίσιο της απειλής περιλαμβάνοντας μη κατονομαζόμενα «αυταρχικά καθεστώτα», που χρηματίζουν αξιωματούχους της Ενώσεως για να υπονομεύσουν το ευρωπαϊκό εγχείρημα. Με δύο λόγια, η Ευρώπη βρίσκεται σε κατάσταση δεινής πολιορκίας. «Εξωθεν μάχαι, έσωθεν φόβοι», δηλαδή, κατά τη διατύπωση του Αποστόλου Παύλου. Αδήριτος η ανάγκη, συνεπώς, μιας εκστρατείας γενικής καθάρσεως.

Αυτά είναι τα μηνύματα που έρχονται από την Ευρώπη. Καθ’ όσον αφορά εις την Ελλάδα, τη χώρα των διαρκών και άγονων εκστρατειών «καθάρσεως», τα κόμματα διαγκωνίζονται να αποδείξουν ότι οι πολιτικοί αντίπαλοί τους κρατούν τα σκήπτρα της διαφθοράς. Μέσα σε αυτό το κλίμα οδηγούμαστε στις εκλογές.

Πηγή: kathimerini.gr