Του Σάκη Μουμτζή

Συγκροτήθηκε στη βάση της κοινωνίας αρχικά για να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στη συνέχεια για να ηττηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές. Σήμερα, η επικαιρότητά του δεν αφορά στην επάνοδο του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία -όλες οι ενδείξεις αποκλείουν αυτό το ενδεχόμενο- αλλά την ανάγκη να κυβερνηθεί η χώρα.

Ας πάρουμε ένα-ένα τα δεδομένα.

  1. Ο Α. Τσίπρας έχει δηλώσει πως δεν τον ενδιαφέρει μια κυβέρνηση μειοψηφίας, δηλαδή μια κυβέρνηση στην οποία το κόμμα του θα συμμετέχει, ενώ θα έχει ηττηθεί στις εκλογές. «Τον πιστεύεις;» Είναι το εύλογο ερώτημα του αναγνώστη. «Αν τα τρία κόμματα της αντιπολίτευσης συγκεντρώσουν τον μαγικό αριθμό 151 ποιος μας εγγυάται πως ο Τσίπρας δεν θα κάνει μια θεαματική κυβίστηση, κάτι στο οποίο έχει επιδείξει μια σπάνια δεινότητα;». Κανένας δεν μας εγγυάται τίποτα. Στην πολιτική δεσμεύσεις και στρατηγικές ανατρέπονται το βράδυ των εκλογών, ανάλογα με τα αποτελέσματά τους. Γι’ αυτόν τον λόγο θα πρέπει με την ψήφο μας να αποκλείσουμε μια τέτοια προοπτική.
  2. Ο Ν. Ανδρουλάκης προχθές ξεκαθάρισε τη θέση του. Θέτοντας ως στόχο η Νέα Δημοκρατία να βρεθεί στην αντιπολίτευση, μοιραία προκρίνει την κυβερνητική συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν υπάρχει άλλη ανάγνωση της δήλωσής του. Το πώς θα αντιδράσει ένα σημαντικό μέρος της βάσης του ΠΑΣΟΚ αυτό είναι ένα άλλο θέμα.
  3. Είναι σαφές και στον τελευταίο πολίτη πως η πατρίδα μας δεν μπορεί να μείνει ακυβέρνητη. Θα πρέπει να συγκροτηθεί μια κοινοβουλευτική πλειοψηφία η οποία θα κυβερνήσει με σταθερότητα τη χώρα. Μέχρι προχθές -δηλαδή μέχρι τη γνωστή δήλωση Ανδρουλάκη- υπήρχε η εναλλακτική της συγκυβέρνησης Νέας Δημοκρατία – ΠΑΣΟΚ πάνω σε ένα κοινό πρόγραμμα. Αυτό το ενδεχόμενο σήμερα δεν υπάρχει. Η μόνη προοπτική με βάση τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων είναι μια αυτοδύναμη Νέα Δημοκρατία στις δεύτερες εκλογές ή μια «προοδευτική» κυβέρνηση» από τις πρώτες εκλογές.

Αυτές είναι οι δύο πιθανές μετεκλογικές καταστάσεις σύμφωνα με τα υπάρχοντα δεδομένα. Τρίτη λύση δεν υφίσταται.

Δια ταύτα, η μόνη περίπτωση για να κατακτήσει την αυτοδυναμία η Νέα Δημοκρατία στις δεύτερες εκλογές είναι να λάβει ένα ισχυρό ποσοστό στις πρώτες που συγχρόνως να καταστήσει αδύνατη τη συγκρότηση της λεγόμενης προοδευτικής κυβέρνησης. Σε αυτή την προσπάθεια είναι απαραίτητη η διατήρηση του αντι-ΣΥΡΙΖΑ μετώπου κυρίως ως εφαλτηρίου για την αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας που θα αποτρέψει τις συνέπειες μιας ακυβερνησίας.

Από τα παραπάνω φαίνεται πως το αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο δεν έχει τα χαρακτηριστικά κανενός μπαμπούλα. Δεν αποτελεί το φόβητρο για τη λεηλασία των ψήφων της Κεντροαριστεράς. Η συντήρηση αυτού του μετώπου εκφράζει την υπαρκτή ανάγκη να κυβερνηθεί η χώρα από ένα μπλοκ δυνάμεων που υπάρχει στη βάση της κοινωνίας. Το αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο είναι η εγγύηση της σταθερότητας, πολύ δε περισσότερο σήμερα που αυτό το μέτωπο έχει διαρραγεί στην κορυφή μετά τις πρόσφατες δηλώσεις Ανδρουλάκη.

Πηγή: liberal.gr