Της Κατερίνας Γαλανού

Είναι τραγικό το γεγονός ότι από τις σκαλέτες των ενημερωτικών εκπομπών έχει εξοβελιστεί σχεδόν εντελώς το θέμα του κορονοϊού. Η είδηση για 168 νεκρούς την εβδομάδα δεν συγκινεί κανέναν πλέον, ούτε τους πολίτες, ούτε την Πολιτεία, όπως αποκαρδιωμένος παρατήρησε ο διευθυντής της ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου της Θεσσαλονίκης.

Σχεδόν 200 άνθρωποι την εβδομάδα, 600 το μήνα φεύγουν άκλαυτοι. Κανένας, σύμφωνα με τον καθηγητή, δεν συμμορφώνεται με τις ιατρικές συμβουλές και οδηγίες. Δεν συμμορφώνεται κανείς επειδή η επίσημη και υπεύθυνη ενημέρωση σχετικά με τις ολέθριες βλάβες που προκαλεί ο ιός, έχει συρρικνωθεί στο μηδέν.

Ενώ παγκοσμίως, επιστημονικές έρευνες επιβεβαιώνουν ότι οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις από τη νόσηση είναι τεράστιες, αυτές μένουν στο μικρό επιστημονικό κύκλο και δεν διαχέονται ως μια σαφής και καθαρή πληροφορία στο γενικό πληθυσμό. Βρετανοί επιστήμονες απέδειξαν μόλις πρόσφατα ότι ο κορονοϊός μπορεί να προσβάλει τον εγκέφαλο των εμβρύων.

Εξετάζοντας έμβρυα από αμβλώσεις βρήκαν ότι η ένδειξη εγκεφαλικής αιμορραγίας οδηγούσε, στο σύνολο των περιπτώσεων στην ανίχνευση του κορονοϊού.

Απηύθυναν λοιπόν νέα ισχυρή σύσταση για εμβολιασμό των εγκύων, ενώ τα μωρά που έφεραν στον κόσμο μαμάδες με κοβιντ θα πρέπει για αρκετό χρονικό διάστημα, να βρίσκονται υπό στενή παρακολούθηση για τον έγκαιρο εντοπισμό τυχόν προβλημάτων ανάπτυξης. Πόσες Ελληνίδες που περιμένουν με χαρά και αγωνία να γεννήσουν, έχουν λάβει ένα γενικό ενημερωτικό μήνυμα με τη σύσταση για εμβολιασμό; Ανεξαρτήτως από τη συμβουλή και την οδηγία του προσωπικού τους γιατρού.

Στα χέρια των κυβερνήσεων υπάρχουν εκθέσεις και έρευνες που προειδοποιούν για το οικονομικό κόστος, το οποίο θα επιφέρει μακροπρόθεσμα στα συστήματα υγείας και ασφάλισης, το «τσουνάμι» των ασθενειών και βλαβών που προκαλεί στο σύνολο του πληθυσμού, ο κορονοϊός.

Παρ’ όλα αυτά δίνεται η αίσθηση ότι ομαδικά και ανεύθυνα, έχουμε πετάξει λευκή πετσέτα στη χώρα.

Η προώθηση του εμβολιασμού στο γενικό πληθυσμό, το πρώτο άρτιο project στη χώρα μετά τους Ολυμπιακούς, χαλάρωσε εντελώς. Τα μέτρα προφύλαξης, η υποχρέωση τήρησης κι αυτών των ελάχιστων όρων στους χώρους που συγκεντρώνεται κόσμος, εγκαταλείφθηκαν.  Οι έλεγχοι είναι ανύπαρκτοι.

Κι αυτό εμπίπτει αποκλειστικά στη σφαίρα ευθύνης της κυβέρνησης.

Στους συρμούς του μετρό ακούγεται ηχογραφημένο το μήνυμα ότι η χρήση μάσκας στα μέσα μαζικής μεταφοράς είναι υποχρεωτική.

Το μήνυμα σχεδόν είναι χλευαστικό για όσους πειθαρχούν και φορούν μάσκα. ‘Η θα αποσύρουν το μήνυμα εντελώς ή ας γίνεται ένας έλεγχος έστω για τα μάτια του κόσμου. Αντίστοιχη η εικόνα στους κλειστούς χώρους διασκέδασης, σε θέατρα, κινηματογράφους ακόμη και στο Μέγαρο Μουσικής. Ο ανυπέρβλητος Δημήτρης Παπαϊωάννου γέμιζε επί μέρες μια αίθουσα 1600 ανθρώπων που δεν έπεφτε καρφίτσα. Υπάλληλοι και ταξιθέτες μισοί με μάσκες μισοί χωρίς.

Η πλειοψηφία των θεατών χωρίς μάσκες. Όλοι αυτοί, μέρος ενός υποσυνόλου που είναι πολύ πιθανό να καταλήξει σε κάποιο κρεβάτι νοσοκομείου ή σε κάποιο από τα ράντζα που επιστρατεύονται για να καλύψουν όσους καταλήγουν στο νοσοκομείο από τα κοκτέιλ των ιώσεων και τον κορονοϊό που είναι πάντα εδώ. Η κυβέρνηση θα βρεθεί και υπόλογη και απολογούμενη χωρίς τη δικαιολογία πως ό,τι ήταν να κάνει το έκανε.

Πηγή: liberal.gr