Μετά από την άρνηση της δημοτικής αρχής να φέρει
το θέμα για συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο από το 2012…


Του Τ. Αλεξανδρόπουλου

Συνεπής στη δημόσια δέσμευση που έχω αναλάβει εδώ και πέντε χρόνια για τη διεκδίκηση όλων των χρημάτων που έχουν αφαιρεθεί εκούσια από το ταμείο του δήμου Καισαριανής, κατέθεσα στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών μηνυτήρια αναφορά κατά του δημάρχου Καισαριανής και κατά παντός άλλου υπευθύνου.

 Το κουβάρι της υπόθεσης άρχισε να ξετυλίγεται τον Φεβρουάριο του 2008, όταν μέσα στο δημοτικό συμβούλιο, ΕΓΓΡΑΦΩΣ, έγιναν οι πρώτες καταγγελίες για ύπαρξη οφειλών της ανώνυμης εταιρίας προς το νομικό πρόσωπο του Δημοτικού Σταδίου, δηλαδή, τελικά, τον δήμο Καισαριανής, από τον οποίο έπαιρνε επιχορηγήσεις το νομικό πρόσωπο. Από τότε άρχισα έναν μαραθώνιο προκειμένου να συγκεντρώσω τα απαραίτητα στοιχεία, συναντώντας εμπόδια και αρνήσεις.

Ελάχιστοι συνέβαλαν στη συγκέντρωση στοιχείων. Οι περισσότεροι, αν όχι όλοι, συμμετείχαν σε πρωτοφανείς μεθοδεύσεις για να «σκεπαστούν» όσα είχαν αποκαλυφθεί, καθιερώνοντας τα διαβόητα «παρασυμβούλια», χωρίς πρακτικά και «αδιάκριτους», στα οποία συμμετείχαν ΟΛΕΣ οι δημοτικές παρατάξεις, μηδέ του ΚΚΕ εξαιρουμένου..! Μέσω των εξωθεσμικών τρόπων διοίκησης της δημόσιας περιουσίας, οι καταγγελίες «θάφτηκαν», οι απαιτήσεις για είσπραξη των χρημάτων που ΚΑΤΑΓΓΕΛΘΗΚΕ ότι οφείλονταν «ξεχάστηκαν». Αυτά τα ποσά που καταγγέλθηκε δημόσια και έγγραφα ότι έπρεπε να εισπραχθούν από τον δήμο, ήταν ΕΛΑΧΙΣΤΑ σε σχέση με τα πραγματικά ποσά τα οποία οφείλονταν, σύμφωνα με τους δικούς μου υπολογισμούς, οι οποίοι βασίζονται σε όσα ο νόμος 2725/1999 ορίζει.

Με τη μηνυτήρια αναφορά μου στον εισαγγελέα ζητώ τη διερεύνηση της υπόθεσης από την ημερομηνία που το στάδιο περιήλθε στην κυριότητα του δήμου το 2001. Το αίτημά μου βασίζεται σε πληθώρα επίσημων εγγράφων, πρακτικών του δημοτικού συμβουλίου και του Δ.Σ. του σταδίου, εγγράφων δημόσιων αρχών, εγγράφων αλληλογραφίας κλπ.

Οι υπεύθυνοι θα αναζητηθούν μεταξύ όλων αυτών (και είναι πολλοί…) οι οποίοι, με τις πράξεις ή παραλείψεις τους, προκάλεσαν τεράστια οικονομική ζημιά στα οικονομικά του δήμου Καισαριανής.

  • Είναι αυτοί οι οποίοι το 2001 παρέλειψαν να κατοχυρώσουν τα νομοθετημένα συμφέροντα του δήμου, αλλά προέβλεψαν εκχωρήσεις δημόσιας περιουσίας.
  • Είναι αυτοί οι οποίοι το 2003 συνέχισαν και ενίσχυσαν τις παραλείψεις των προηγούμενων, ενώ δημιούργησαν νέες πηγές οφειλών προς τον δήμο, με την εκχώρηση ΔΩΡΕΑΝ δημόσιας περιουσίας.
  • Είναι αυτοί οι οποίοι από το 2007 μέχρι το 2010 αδιαφόρησαν στην εφαρμογή της νομιμότητας, πληρώνοντας από το δημόσιο ταμείο μεγάλα ποσά, τα οποία έπρεπε να πληρώνει η ανώνυμη εταιρία, σύμφωνα με όσα αναφέρονται σε επίσημα έγγραφα.
  • Είναι αυτοί οι οποίοι από το 2011 μέχρι σήμερα μεθόδευσαν συνειδητά την απώλεια όλων των οφειλομένων προς τον δήμο Καισαριανής.

Η υπόθεση που θα διερευνηθεί διαχωρίζεται σε τέσσερις δημαρχιακές περιόδους, όσοι είναι και οι δήμαρχοι που διαχειρίστηκαν τα οικονομικά του δημοτικού σταδίου, καθώς και τα μέλη των διορισμένων διοικητικών συμβουλίων του νομικού προσώπου «Δημοτικό Στάδιο Καισαριανής». Άπαντες συνέβαλαν σε αποφάσεις οι οποίες ήταν σε ευθεία αντίθεση με τις επιταγές των νόμων.

 

Δεν δέχτηκαν να συζητήσουν το θέμα..!

Πριν καταφύγω στη Δικαιοσύνη, ζήτησα από την παρούσα δημοτική αρχή, έγγραφα και αιτιολογημένα, να φέρει το θέμα για συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο.

Η παρούσα δημοτική αρχή αρνήθηκε να συζητήσει το θέμα αυτό, με την έγγραφη αιτιολογία του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου ότι «δεν υπάρχει καμία βεβαιωμένη οφειλή». Εν τούτοις, στην ίδια απάντηση πιστοποιείται ότι «αυτό αποτελεί ένα σοβαρό έλλειμμα των προηγούμενων Δημοτικών Αρχών, το οποίο, στην παρούσα στιγμή, δυσκολεύει την ένταξη του συγκεκριμένου θέματος προς συζήτηση». Η «παρούσα στιγμή» ήταν το 2012. Έκτοτε δεν υπήρξε, προφανώς, κάποια άλλη «στιγμή» κατάλληλη για τη συζήτηση του θέματος.

Αντίθετα, υπήρξε «κατάλληλη στιγμή» για τη λύση των συμβάσεων με την ανώνυμη εταιρία, με την οποία λύση ο δήμαρχος Καισαριανής απεμπόλησε τα δικαιώματα των δημοτών.

Επί πλέον, ζήτησα τρεις φορές, εγγράφως, από τους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων να φέρουν το θέμα για συζήτηση, χωρίς το αίτημά μου να βρει ανταπόκριση. Κανένας δεν μπορεί να πει ότι «δεν γνώριζε». Προκειμένου να προλάβω κάθε ενδεχόμενο παραγραφής, κατέφυγα στη Δικαιοσύνη.  

Πιστεύω ότι τώρα θα καταστεί δυνατή η πλήρης διαλεύκανση της σκανδαλώδους υπόθεσης της διαχείρισης του δημοτικού σταδίου.

Επί πλέον, θα μάθουμε από τους αρμόδιους υπαλλήλους της Οικονομικής Υπηρεσίας, γιατί δεν υπήρξε «καμία βεβαιωμένη οφειλή», όταν αυτό έχει καταγγελθεί επίσημα και καταγεγραμμένα τόσο στο δημοτικό συμβούλιο όσο και στο διοικητικό συμβούλιο του νομικού προσώπου.