Απορίες και “κενά” για τις
ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΕΝΕΣ και ΕΚΠΡΟΘΕΣΜΕΣ
δηλώσεις “πόθεν έσχες”
του δημάρχου Καισαριανής…

ΠΟΥ ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΕ Η ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΝ ΙΟΥΝΙΟ ΤΟΥ 2012;


Τι παρατηρούμε λοιπόν, στις δημοσιευμένες δηλώσεις του κ. δημάρχου; Αρκετά που χρήζουν διευκρίνισης από τον υπόχρεο. Επειδή επί σειρά ετών ήμουν υπόχρεος υποβολής τέτοιας δήλωσης γνωρίζω το θέμα εκ πείρας. Μάλιστα, ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΣΑ να ασκήσω τα καθήκοντα για τα οποία ήμουν υπόχρεος υποβολής δήλωσης ΑΝ ΔΕΝ ΠΡΟΣΚΟΜΙΖΑ ΑΠΟΔΕΙΚΤΙΚΟ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΤΗΣ ΔΗΛΩΣΗΣ.

Έχοντας, λοιπόν, γνώση του αντικειμένου, είμαι σε θέση, ως πολίτης που διαβάζει τις δημοσιευμένες στην ιστοσελίδα δηλώσεις, να αναρωτηθώ για ορισμένα στοιχεία τους. Δεν πρόκειται να ασχοληθώ με το ουσιαστικό περιεχόμενο των δηλώσεων. Δεν με ενδιαφέρει. Θα ασχοληθώ με την τήρηση του γράμματος και του πνεύματος του νόμου, ο οποίος ΕΠΙΒΑΛΛΕΙ τη γνωστοποίηση της περιουσιακής κατάστασης όσων ασχολούνται με τα κοινά και διαχειρίζονται ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΡΗΜΑ ή ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΟΣ.

Κατ’ αρχήν, η δημοσίευση των δηλώσεων ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΗ ΔΙΚΗ ΜΑΣ ότι δεν έχουν υποβληθεί μέσα στα όρια που ορίζει ο νόμος, δηλαδή ΕΚΠΡΟΘΕΣΜΑ, οδηγεί στο αυτονόητο ερώτημα ΑΝ ΕΧΟΥΝ ΥΠΟΒΛΗΘΕΙ ΣΤΗΝ ΑΡΜΟΔΙΑ ΑΡΧΗ οι δηλώσεις που δημοσιεύθηκαν. Τα ερωτήματα γίνονται πλέον ισχυρά δεδομένης της μεθόδευσης που ακολουθήθηκε στη δημοσίευσή τους. Κατά την άποψή μας, η μεθόδευση αυτή αποσκοπούσε στην ΜΗ ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ.

Αν είχε ακολουθηθεί η απλούστατη μέθοδος της ανάρτησης στην κεντρική σελίδα του σάιτ, δηλαδή στο κεντρικό μενού, θα υπήρχε μπροστά η ημερομηνία της ανάρτησης. Δείτε:


Αντίθετα, με την τακτική που ακολουθήθηκε για την ανάρτηση των δηλώσεων ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΟΥΘΕΝΑ ΟΡΑΤΗ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ. Η διαδρομή που πρέπει να ακολουθήσει κάποιος για να βρει τις δηλώσεις είναι η ακόλουθη:


Ανοίγει το μενού ο δήμος μας.


Ανοίγει το μενού «δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης».


Ανοίγει το μενού «Δήμαρχος Αντ. Καμπάκας».


Ανοίγει το μενού που βλέπετε.

Μέχρι εδώ, όπως διαπιστώνει καθένας, ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ ΤΩΝ ΔΗΛΩΣΕΩΝ.

Ανοίγουμε την πρώτη δήλωση:


Όπως βλέπετε δεν υπάρχει καμία ημερομηνία. Η δήλωση φαίνεται να έχει σταλεί ταχυδρομικά. Το αποδεικτικό κατάθεσης, στην περίπτωση αυτή, είναι η απόδειξη του ταχυδρομείου για το «Συστημένο» προς την αρμόδια Αρχή. Δεν έχει επισυναφθεί.

Στο τέλος της δήλωσης υπάρχει ημερομηνία 30 ΙΟΥΝΙΟΥ 2010. ΑΣΦΑΛΩΣ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΛΑΘΟΣ. Λάθος «εκ παραδρομής» ή «λόγω βιασύνης»; Θα δούμε.

Όπως βλέπετε δεν υπάρχει καμία ημερομηνία. Και αυτή η δήλωση φαίνεται να έχει σταλεί ταχυδρομικά. Το αποδεικτικό κατάθεσης και εδώ δεν έχει επισυναφθεί.


Στο τέλος της δήλωσης υπάρχει ημερομηνία 25 ΙΟΥΝΙΟΥ 2012. Άρα επιβεβαιώνεται το λάθος της προηγούμενης δήλωσης με το «2010».

Που φαίνεται να έχει υποβληθεί η δήλωση του 2012; Στην «Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, Λεωφ. Αλεξάνδρας 121».

 Όμως, τον Ιούνιο του 2012 είναι «αρμόδια Αρχή» η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου; ΟΧΙ. Αρμόδια Αρχή είναι πλέον, από τον Μάρτιο του 2011, η Γ’ Μονάδα της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και της Χρηματοδότησης της Τρομοκρατίας και Ελέγχου των Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης, η οποία έχει συσταθεί με τον νόμο 3932/2011. Βλέπετε  το ΦΕΚ στην κορυφή της σελίδας.

Εκτός αυτού, υπάρχει και κάποιο άλλο «κενό»: ΤΟ ΕΝΤΥΠΟ ΤΗΣ ΔΗΛΩΣΗΣ ΕΧΕΙ ΑΛΛΑΞΕΙ ΚΑΙ ΠΕΡΙΕΧΕΙ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΑΡΧΗΣ! Στις δηλώσεις που δημοσιεύθηκαν υπάρχουν τα στοιχεία της παλιάς Αρχής!


ΠΟΥ ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΕ, λοιπόν, η δεύτερη δήλωση;

Φυσικά, δεν υπάρχει καμία πρόθεση αμφισβήτησης της αξιοπιστίας των δηλώσεων που δημοσιεύθηκαν, αλλά είναι λίγο μπερδεμένο ΑΝ και ΠΟΥ ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΑΝ. Παρά τα αρκετά «κενά» που παρουσιάζουν, οι δημοσιευμένες δηλώσεις θα θεωρηθούν αξιόπιστες, ΑΝ ΔΟΘΟΥΝ οι δέουσες διευκρινίσεις για τα «κενά» που επισημάνθηκαν.

Ένας απλός πολίτης, όπως εγώ, θα ήθελε να είναι πλήρεις και όχι ανακριβείς οι υπεύθυνες (και επισύρουσες βαρύτατες ποινικές κυρώσεις) δηλώσεις των υπόχρεων από τον νόμο προς τούτο.

Ευελπιστώντας ότι οι απορίες μου δεν θα χαρακτηριστούν «βρώμικη προσωπική επίθεση», θα αναμένω για ένα εύλογο ολιγοήμερο χρονικό διάστημα την υπεύθυνη τοποθέτηση επί των «κενών» που επισημάνθηκαν.

Τάκης Αλεξανδρόπουλος

Διαβάστε επίσης: Έχετε δικούς σας, άγραφους, νόμους για τη ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ, στη δημοτική αρχή της Καισαριανής;

Διαβάστε επίσης: Σήμερα δημοσίευσε τις δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης ο δήμαρχος Καισαριανής…