Της Κατερίνας Γαλανού

Στυλιαροφόροι και κουκουλοφόροι, θύρες και χούλιγκανς, αναρχικοί και αρνητές κάθε κοινωνικού κανόνα και σύμβασης, «βετεράνοι» στην πρόκληση κοινωνικής ανασφάλειας και αναταραχής, συρρέουν στις νέες πάνω και κάτω πλατείες για να διεκδικήσουν για τη χώρα, τι ακριβώς; Νομιμότητα; Αυστηρούς κανόνες για όλους; Κάμερες και τηλεματική για την ασφάλεια; Πρωτόκολλα και διαδικασίες; Λογοδοσία; Απόδοση ευθυνών; Τιμωρία ενόχων;

Το να αποδεχθούμε ότι στις πορείες, συνυπάρχει με τον κόσμο που πραγματικά θρηνεί, αυτή η φαιδρή έκφανση της παλαβής πλευράς της χώρας, είναι ασυγχώρητη αφέλεια και θα την βρούμε μπροστά μας. Ο αναρχικός που είναι πρόθυμος να κάψει άνθρωπο με τη μολότοφ του, και ο χούλιγκαν που είναι έτοιμος να μαχαιρώσει μέχρι θανάτου, ομού «ομνύουν» σήμερα στο ότι η ανθρώπινη ζωή μετράει. Σε δίκες που γίνονται στο δρόμο, στις πλατείες και στα γήπεδα, με κοινή χορηγία τα συνθήματα και τα πανό και που τελεσίδικα κρίνουν την αθωότητα του ανθρώπινου λάθους.

Με ανήθικο και ύπουλο τρόπο επαναλαμβάνουν το σύνθημα «δεν ήταν ανθρώπινο λάθος». Μέχρι να εντυπωθεί το μήνυμα που θέλουν να περάσουν. Δεν φταίει, τάχα, για την τραγωδία το ανθρώπινο λάθος ενός σταθμάρχη. Δεν ήταν όντως ένα απλό, ανθρώπινο λάθος του σταθμάρχη. Γνώριζε ότι έλειπαν όλες οι άλλες δικλείδες ασφαλείας, ότι εκείνος μόνος είχε την ευθύνη χιλιάδων ανθρώπων και αυτό είναι κάνει το δικό του λάθος μη ανθρώπινο, 57 φορές εγκληματικό και απάνθρωπο. Τις ευθύνες του, και προφανώς και όλων των άλλων θα τις κρίνει η δικαιοσύνη. Όχι οι σύντροφοι των κουκουλοφόρων που έκαψαν ζωντανούς με τις μολότοφ τους τρεις αθώους εργαζόμενους στη Μαρφίν. Ούτε και οι χούλιγκαν που εκτρέφονται στα πέταλα και στις θύρες των γηπέδων και ανήκουν, ψυχή τε και σώματι στον σκοπό που κατακρεούργησε τον άτυχο Άλκη Καμπανό.

Ο εσμός αυτός δεν θρηνεί. Δεν οργίζεται για τις ζωές που χάθηκαν στα Τέμπη. Και οι νεκροί και οι οικογένειες τους που καταδικάστηκαν οριστικά και αμετάκλητα σε ατελείωτο πόνο και θρήνο, είναι το πολύ-εργαλείο του.

Δεν θέλει στην πραγματικότητα τιμωρία ενόχων, γιατί η ατιμωρησία προϋποθέτει τη δική του μακροημέρευση.

Αδιαφορεί εντελώς για τη διάρρηξη του «συμβολαίου» ασφάλειας των πολιτών με το κράτος, ένα συμβόλαιο, που σε μεγάλο βαθμό πριν από την τραγωδία στα Τέμπη, η κυβέρνηση Μητσοτάκη κατάφερε να συνάψει εξ αρχής. Διαχειριζόμενη τεράστιες κρίσεις και συγκροτώντας, επί τέλους, ένα αξιόπιστο δίκτυο πολιτικής προστασίας το οποίο φάνηκε καθαρά και στο πεδίο της τραγωδίας. Δεν θέλει τίποτα από αυτά που αποτελούν την έμπρακτη απάντηση ώστε να μη ζήσουμε ξανά ως κοινωνία, μια τραγωδία, για την οποία δεν μπορούμε να πούμε ότι έφταιξε μόνο η κακιά η ώρα. Έχει αποστολή και είναι ξεκάθαρη: να τροφοδοτήσει μέχρι τις εκλογές το αντισυστημικό ρεύμα. Να εκτροχιαστεί η χώρα στις κάλπες. Να ευοδωθούν επιτέλους τα σχέδια όσων, εντός και εκτός της χώρας, έχουν κάψει όλη τη βενζίνη τους για να πέσει ο Μητσοτάκης.

Πηγή: liberal.gr