Της Βίβιαν Ευθυμιοπούλου

Αν δεν συμβούν γεγονότα που θα προκαλέσουν δραματικές ανατροπές στις πολιτικές ισορροπίες τότε, όπως όλα δείχνουν, οι εκλογές θα είναι πιο βατές απ’ ό,τι φανταζόμαστε.

Σύμφωνα με τα σημερινά στοιχεία των ερευνών κοινής γνώμης η Νέα Δημοκρατία θα αναδειχθεί αυτοδύναμη στις επαναληπτικές εκλογές και αν για να αναδειχθεί αυτοδύναμη κυβέρνηση χρειαστεί και τρίτη κάλπη πιστεύουμε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα διστάσει στιγμή να το κάνει.

Δεν είναι οι εκλογές η έννοια μας, λοιπόν αλλά όσα θα συμβούν από την επόμενη κι όλας μέρα. Οι ανησυχίες μας δεν αφορούν τόσο την οικονομία όσο το πολιτικό κλίμα το οποίο επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό και την οικονομία.

Η κυβέρνηση που θα αναδειχθεί το 2023 δεν θα έχει ούτε μια ώρα περίοδο χάριτος. Κάποιοι μάλιστα θα την έχουν ψηφίσει αναγκαστικά, επειδή δεν υπάρχει εναλλακτική κι αυτή είναι η αλήθεια όσο και να στεναχωρεί κάποιους. Θα υπάρχει λοιπόν μεγάλη κόπωση και δεν θα εκπλαγούμε αν από τους πρώτους κιόλας μήνες θα καταγραφεί μια δημοσκοπική κατάρρευση.

Αν σε αυτό προσθέσουμε τη μικρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία τότε το σκηνικό που έχουμε μπροστά μας μάλλον σε θρίλερ παραπέμπει.

Πώς θα πλοηγηθεί τότε ο Πρωθυπουργός και η κυβέρνηση;

Πιστεύουμε ότι τότε θα πρέπει να επιστρατεύσει τις δεξιότητες που δεν επέδειξε τα προηγούμενα χρόνια.

Κακά τα ψέματα. Μπορεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης ως άνθρωπος να είναι εργασιομανής και να ξεκινάει τη μέρα του αχάραγα, αλλά δεν κόπιασε ιδιαιτέρως για να κυβερνήσει. Ήταν σε πολλά τυχερός. Ακόμα και οι δυσκολίες που ανέκυψαν είχαν πολλά θετικά: ο Έβρος συσπείρωσε τους Έλληνες γύρω του και η πανδημία έφερε στη χώρα πολλά λεφτά. Η πληθωριστική κρίση βέβαια λειτουργεί ως σοβαρή απειλή όμως η αντιμετώπισή της δεν βγάζει «στη σέντρα» την Ελλάδα ως ιδιαιτερότητα. Όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ ξοδεύουν για να συγκρατήσουν τον πληθωρισμό.

Στις συνθήκες πίεσης η Νέα Δημοκρατία θα πρέπει να ρίξει τους τόνους, να λειτουργήσει συμφιλιωτικά, να αναζητήσει με ειλικρίνεια συναινέσεις, να παράγει πολιτικό λόγο.

Άλλωστε, έχει μπροστά της και την «επόμενη μέρα» και η ηγεσία οφείλει να προσπαθήσει να τη διαμορφώσει. Τα πλήθη και ειδικά των μετριοπαθών/κεντρώων/φιλελεύθερων που στήριξαν τον Κυριάκο Μητσοτάκη δεν μπορούν να μείνουν ξεκρέμαστα. Πρέπει να μπορούν να συνεχίζουν να εκφράζονται μέσα από το κόμμα.

Συνηθίζουμε να βλέπουμε τις εκλογές ως ένα συναρπαστικό παιχνίδι, γι’ αυτό και όλη η συζήτηση για την επόμενη χρονιά εξαντλείται περί αυτών. Όμως το δύσκολο δεν θα είναι να αποκτήσει η χώρα σταθερή κυβέρνηση, αλλά το να κυβερνηθεί.

Θα απαιτηθούν δεξιότητες, ψυχραιμία και αντοχές. Αυτή είναι και η ευχή μας για το νέο έτος.

Πηγή: liberal.gr