Του Θανάση Μαυρίδη

Ο Ταγίπ Ερντογάν θέλει να δώσει ένα «μάθημα» στους Έλληνες. Οι απειλές του είναι σαφείς. Οι μόνοι που ίσως δεν θέλουν να τις καταλάβουν είναι οι γραφειοκράτες στις Βρυξέλες και στο Βερολίνο. Από την άλλη πλευρά, αν η Τουρκία θέλει να δημιουργήσει ένα σκηνικό χάους στην Νοτιοανατολική Ευρώπη, και όσο διαρκεί η κρίση στην Ουκρανία, ας το κάνει. Εκείνο που σίγουρα θα καταφέρει είναι να δοκιμάσει την συνοχή του ΝΑΤΟ. Ιδού η Ρόδος!

Εκείνο που πιστεύω είναι ότι βρισκόμαστε εδώ και καιρό σε τροχιά σύγκρουσης με την Τουρκία. Ότι με την λογική που έχει υιοθετήσει η πολιτική ηγεσία της Τουρκίας θα είναι δύσκολο να αποφύγουμε στο τέλος τα χειρότερα και ότι το μόνο που μένει στην ελληνική κυβέρνηση είναι να ενισχύει διαρκώς την αμυντική ικανότητα της χώρας. Από την άλλη η Τουρκία νιώθει να είναι πανίσχυρη και πραγματικά πιστεύει ότι θα μετεξελιχτεί στα επόμενα χρόνια σε μια παγκόσμια υπερδύναμη. Απλά, για να το πετύχει αυτό χρειάζεται να ξεπεράσει το εμπόδιο της Ελλάδας…

Το ερώτημα δεν είναι το «αν», αλλά το «πότε». Με την Ελλάδα να έχει αλλάξει πολύ στην διάρκεια των τελευταίων τριών ετών, η Τουρκία πιέζεται να κάνει το επόμενο βήμα. Επειδή γνωρίζει ότι έχει ναυαγήσει η στρατηγική του ώριμου φρούτου αρχίζει και φοβάται ότι όσο περνάει ο καιρός η Ελλάδα θα γίνεται πιο ισχυρή και το «εγχείρημα» του ελέγχου του Αιγαίου θα γίνεται πιο δύσκολο.

Δεν έχουμε αμφιβολία! Αν δεν υπήρχε στην μέση η κρίση στην Ουκρανία η Τουρκία θα είχε ήδη δοκιμάσει τις αντοχές μας στο Αιγαίο. Το γεγονός ότι αυτή την στιγμή δοκιμάζεται η Δύση στα πεδία μαχών της Ουκρανίας καθιστά ιδιαίτερα επικίνδυνη μία τέτοια «επιχείρηση». Οτιδήποτε μπορεί να τραυματίσει την ενότητα του ΝΑΤΟ και να δώσει ανάσες στον Βλαδίμηρο Πούτιν θα έχει μεγάλες πολιτικές επιπτώσεις για εκείνον που θα θεωρηθεί υπαίτιος. Θα δοκιμάσει, λοιπόν, η Τουρκία υπό αυτές τις συνθήκες; Κανονικά όχι! Αλλά αν είναι να οδηγηθούμε στα άκρα, ίσως αυτή είναι η καλύτερη εποχή!

Η στρατηγική της Ελλάδας θα πρέπει να είναι αταλάντευτη: Ενίσχυση των συμμαχιών μας και ενίσχυση της άμυνας με την αγορά νέων οπλικών συστημάτων. Δεν σκοπεύουμε να κατακτήσουμε την Πόλη ή να επιτεθούμε στην Τουρκία. Αυτά είναι αστεία πράγματα. Η Ελλάδα δεν επιβουλεύεται τα εδάφη άλλης χώρας. Αλλά και δεν μπορεί να επιτρέψει σε οποιονδήποτε να της πάρει μια σπιθαμή γης.

Η Ελλάδα την ίδια ώρα είναι υπέρ του διαλόγου. Η Ανατολική Μεσόγειος είναι μια πλούσια σε κοιτάσματα θάλασσα και είναι προς το συμφέρον των λαών της περιοχής να βρεθεί μια λύση για την αξιοποίησή τους. Πριν φτάσουμε σε αυτό, όμως, χρειάζεται να καθοριστούν τα πάντα σε σχέση με το τι δικαιώματα έχει ο καθένας. Ο διάλογος, λοιπόν, με βάση το διεθνές δίκαιο είναι απαραίτητος. Επίσης, η Τουρκία είναι μία μεγάλη χώρα και το συμφέρον της Ελλάδας είναι η ανάπτυξη σημαντικών εμπορικών σχέσεων. Με άλλα λόγια, δεν είμαστε εμείς εκείνοι που δεν θέλουμε λύσεις. Δεν είναι αυτό το συμφέρον μας. Το ερώτημα είναι γιατί η Τουρκία πιστεύει ότι ο δρόμος που έχει πάρει θα την οδηγήσει κάπου…

Πηγή: liberal.gr