Της Κατερίνας Γαλανού

Τα αποτελέσματα των οργισμένων, αντισυστημικών και «δηλητηριασμένων» από τις θεωρίες συνωμοσίας, ψήφων, τα είδαμε αφιλτράριστα στο Ναό της Δημοκρατίας, με τη σοκαριστική αναβίωση του χρυσαυγιτισμού μέσω των διάδοχων και όμορων σχημάτων. Αίφνης, οι μπουνιές που έπεσαν μεταξύ των παλαιών συνοδοιπόρων στην Ελληνική Λύση, το προσκλητήριο του Βελόπουλου να εμποδιστούν οι βουλευτές της ΝΔ να πάνε στις εκκλησίες τη Μεγάλη Εβδομάδα, η ευαρέσκεια του Νατσιού στις χριστιανικές σφαλιάρες και η απροθυμία του ΣΥΡΙΖΑ να βρεθεί ξεκάθαρα απέναντι στο κόμμα-βιτρίνα του Κασιδιάρη, φέρνουν στην επιφάνεια μια άλλη κρίσιμη διάσταση, λίγο πριν από την κάλπη των ευρωεκλογών.

Την επαναχάραξη της κόκκινης γραμμής με τους πολιτικούς εκπροσώπους της ωμής βίας, του μίσους, του ρατσιστικού και διχαστικού λόγου, όπως το έθεσε και ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης στη χθεσινή συνέντευξή του στην τηλεόραση του Σκάι.

Ο αρχηγός της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος, και ο αρχηγός της Νίκης, Δ. Νατσιός, επιζητούν και επιδιώκουν απροκάλυπτα, μέσα από τα υπόγεια νήματα που κινούν και τους κινούν, να εξάγουν προς τους θρησκευτικούς ναούς τη μισαλλοδοξία τους, ώστε ο καθένας να διαφυλάξει το εκλογικό ποίμνιό του αλλά να μαζέψει και τις ορφανές ψήφους των Σπαρτιατών. Οι συγκάτοικοι στην ακροδεξιά πολυκατοικία οσμίζονται τον κίνδυνο, αρκετοί από τους ψηφοφόρους του κόμματος Κασιδιάρη- Στίγκα τώρα που αυτό αποκλείστηκε από τις ευρωεκλογές, να κατευθυνθούν προς τον…ευρύχωρο και ανοικτό ΣΥΡΙΖΑ. Υπάρχει άλλωστε μακρά προϊστορία και μετά τις πλατείες των αγανακτισμένων.

Ακόμη και ο κυβερνητικός ΣΥΡΙΖΑ είχε καλοδεχθεί σε πλείστες περιπτώσεις τις ψήφους της απεχθέστερης εκδοχής της εγχώριας ακροδεξιάς. Είτε με τη μορφή στήριξης στις κοινοβουλευτικές διαδικασίες, είτε και με τη μορφή απευθείας μετακινήσεων ψηφοφόρων της Χρυσής Αυγής και του Νίκου Μιχαλολιάκου όταν έπεσε η δικαστική αυλαία και το κόμμα δεν κατέβηκε στις εθνικές εκλογές. Και μπορεί η Κουμουνδούρου να δυσφορεί έντονα όταν διατυπώνονται αυτές οι αιτιάσεις, αλλά όσες φορές χρειάστηκε να αποστομώσει όσους τις διατυπώνουν, τους επιβεβαίωσε. Η αναφορά του εξάδελφου Κασσελάκη στο ευπρόσδεκτο των ψήφων των οπαδών των Σπαρτιατών, θα ήταν απλώς μια οικογενειακή και πολιτική γκάφα εάν ο Στέφανος Κασσελάκης είχε δώσει τη ρητή εντολή να καταθέσει και ο ΣΥΡΙΖΑ υπόμνημα στον Άρειο Πάγο για την απαγόρευση καθόδου στις ευρωεκλογές. Αυτό δηλαδή που έπραξε η Νέα Δημοκρατία, το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Αριστερά.

Εάν η Κουμουνδούρου είχε κάνει, έστω και τυπικά και με βαριά καρδιά, το δημοκρατικό της καθήκον για να αποτραπεί η είσοδος στο Ευρωκοινοβούλιο των… ευρωτέκνων του Κασιδιάρη, η δήλωση του εξαδέλφου και υποψηφίου ευρωβουλευτή Βασίλη Κασσελάκη θα ήταν όντως μια προσωπική θέση του. Πλην όμως η συλλογική επίσημη θέση του ΣΥΡΙΖΑ, όπως εκφράστηκε από τον τομεάρχη Δικαιοσύνης κύριο Αυλωνίτη, ήταν ότι η δικαιοσύνη δεν χρειάζεται βαστάζους για να αποτρέψει το κόμμα Κασιδιάρη-Στίγκα να κατέβει στις εκλογές.

Εάν ο ΣΥΡΙΖΑ του Στέφανου Κασσελάκη διέθετε δημοκρατική και θεσμική αξιοπρέπεια και δεν ήθελε τις ψήφους των ακροδεξιών «Σπαρτιατών», θα απαντούσε αλλιώς στον έπαινο που εισέπραξε από τον κύριο Στίγκα, επειδή δεν κατέθεσε το υπόμνημα μαζί με τα υπόλοιπα κόμματα. Ο έπαινος δεν απορρίφθηκε, επειδή η Κουμουνδούρου διάβασε ολοκάθαρα τη «γραμμή» που υπέκρυπτε προς τους ψηφοφόρους των Σπαρτιατών, ενόψει των ευρωεκλογών. Η γραμμή αυτή –σε συνδυασμό με την αποκατάσταση της σχέσης Μητσοτάκη – Ιερώνυμου–  έβγαλε στα «κάγκελα» τους Κυρ. Βελόπουλο και Δ. Νατσιό. Mέσα και έξω από τις εκκλησίες, θα ανταγωνιστούν σκληρά με τον Στ. Κασσελάκη για τον χυλό των ψηφοφόρων που δεν ξέρει σε τι πιστεύει και πιστεύει πιο εύκολα το μεγαλύτερο και πομπωδέστερο ψέμα.

Πηγή: liberal.gr