Του Τάκη Θεοδωρόπουλου
Η κ. Καϊλή δεν προσγειώθηκε στο Ευρωκοινοβούλιο από τον πλανήτη Αφροδίτη. Κοινότοπον. Την έστειλαν οι Ελληνες ψηφοφόροι. Μία εκ των δύο ευρωβουλευτών του κόμματός της. Ο έτερος εξελέγη πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Για ποιον λόγο την ψήφισαν είναι μάλλον σαφές. Ευειδής, διάσημη, γνωστή στους τηλεθεατές, αγνώστων λοιπών στοιχείων. Τους έπεισε ότι θα φροντίσει το παρόν και το μέλλον της πολιτικής Ενωσης; Επιχειρηματολόγησε για την ομοσπονδία, για τη θέση της Ευρώπης στο παγκόσμιο στερέωμα και τη θέση της Ελλάδας μέσα σ’ αυτήν την Ευρώπη.
Ποιες είναι οι απόψεις της κυρίας Καϊλή για το μεταναστευτικό φέρ’ ειπείν; Μήπως ξέρουμε ποιες είναι οι θέσεις του κυρίου Ανδρουλάκη; Θεωρεί ότι το μοντέλο της πολυπολιτισμικής κοινωνίας έτσι όπως εφαρμόστηκε ως σήμερα έχει πετύχει; Κι αν πέτυχε, γιατί πέτυχε; Κι αν απέτυχε, γιατί απέτυχε; Κι αν απέτυχε ποιες είναι οι διορθωτικές κινήσεις που επιβάλλονται; Πιστεύει ότι τα σύνορα πρέπει να μείνουν ανοιχτά ή ότι πρέπει να παραμείνουν σύνορα, κοινώς να προστατεύουν τις χώρες που ορίζουν;
Και όλ’ αυτά τα λέω επειδή αποτελούν τη ραχοκοκαλιά του ευρωπαϊκού προγράμματος της σοσιαλιστικής ομάδας στο Ευρωκοινοβούλιο στην οποία ανήκει η κ. Καϊλή. Ελάτε τώρα. Ποιος ψηφίζει ευρωβουλευτές υπολογίζοντας τις απόψεις τους για την Ευρώπη. Πόσους Ελληνες ψηφοφόρους –και όχι μόνον– αφορά η Ευρώπη και πόσους το Ευρωκοινοβούλιο; Ευρωβουλευτής στην αντίληψη των περισσοτέρων εξ ημών αποτελεί μια πρώτης τάξεως αργομισθία, το Πρυτανείο της Ευρωπαϊκής Δημοκρατίας.
Πρώτη φορά μας απασχόλησε η κ. Καϊλή μετά τη μάλλον τραβηγμένη δήλωσή της για την υπεράσπιση του Κατάρ. Ακόμη κι αν δεν είχαν ακολουθήσει όσα ακολούθησαν, αυτή έφτανε για να καταστήσει τον πολιτικό της ρόλο ύποπτο. Υπερασπίστηκε το καταθλιπτικό εμιράτο που για να στήσει το Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου θυσίασε 6.500 εργάτες. Κι ας είναι γνωστές οι σχέσεις του και με την Τουρκία και με την Ισλαμική τρομοκρατία. Το έκανε γιατί της το ζήτησε ο σύζυγός της; Μπορεί. Η ελευθερία του λόγου δεν δέχεται προϋποθέσεις εκτός από τις περιπτώσεις που οι προϋποθέσεις είναι ισχυρότερες από την ίδια την ελευθερία του λόγου. Δεν λυπάμαι τους ψηφοφόρους της. Ελληνες είναι, θα σκέφτονται ότι δεν έφταιγαν αυτοί.
Υπάρχει η ποινική πλευρά της υπόθεσης. Δεν μπορώ να την κρίνω. Υπάρχει όμως και η πολιτική της πλευρά. Η κ. Καϊλή δεν είναι διευθύνουσα σύμβουλος Α.Ε. Είναι ευρωβουλευτής. Aρα κάθε της πράξη παράγει πολιτική. Ποια είναι η πολιτική που παράγει το Ευρωκοινοβούλιο; Ενας μεγαλόσχημος οργανισμός που επειδή έχει ελάχιστες εξουσίες είναι επιρρεπής στη διαφθορά και παράγει προσχηματική πολιτική.
Πηγή: kathimerini.gr