Του Νίκου Ζαργάνη
Αν είσαι εργαζόμενος και φορτώνεσαι ολοένα και περισσότερα βάρη εξαιτίας του σφοδρού πληθωριστικού κύματος δεν έχεις κανένα δίλημμα και τάσσεσαι ξεκάθαρα υπέρ της όσο το δυνατόν μεγαλύτερης αύξησης.
Αν είσαι εργοδότης προφανώς είσαι πιο διστακτικός καθώς τα σύννεφα όσον αφορά στην πορεία της οικονομίας από το φθινόπωρο πυκνώνουν και η αβεβαιότητα μεγαλώνει.
Αν πάλι είσαι οικονομολόγος δεν μπορείς παρά να διατυπώσεις τον προβληματισμό: Οι αυξήσεις των μισθών είναι ένα «μόνιμο μέτρο» αντιμετώπισης του πληθωρισμού το οποίο όμως μπορεί να περιορίσει τον ρυθμό δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας και ταυτόχρονα να ρίξει λάδι στην πληθωριστική φωτιά προκαλώντας ένα ανοδικό σπιράλ τιμών.
Να λοιπόν που ένα πολύ απλό ερώτημα δεν μπορεί να έχει μια εύκολη απάντηση γι’ αυτό και το θέμα θα απασχολήσει έντονα το επόμενο χρονικό διάστημα τόσο τους κοινωνικούς εταίρους όσο και την κυβέρνηση η οποία έχει ήδη αρχίσει να σκέφτεται το ενδεχόμενο επίσπευσης των διαδικασιών ώστε η 3η κατά σειρά αύξηση του κατώτατου μισθού μέσα στο τελευταίο 12μηνο να ενεργοποιηθεί στις αρχές του 2023.
Το… debate δεν θα είναι εύκολο. Σε πολλές μεγάλες επιχειρήσεις που έχει τεθεί το θέμα, ξεκάθαρη απόφαση υπέρ της μόνιμης αύξησης δεν έχει δοθεί και επιδιώκεται να κερδηθεί χρόνος με μέτρα όπως οι έκτακτες εφάπαξ οικονομικές ενισχύσεις κατά της ακρίβειας, τα κουπόνια σίτισης που μεταξύ άλλων απολαμβάνουν και φορολογικών κινήτρων αλλά και άλλα μη μόνιμου χαρακτήρα μέτρα προσωρινής ενίσχυσης της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων. Για την σταθερή και μόνιμη αύξηση των μισθών -είτε με επιχειρησιακές, είτε με κλαδικές είτε και με ατομικές συμβάσεις- άλλα θα είναι τα κριτήρια που θα εξεταστούν:
- Η πορεία του πληθωρισμού. Το πρόβλημα είναι προφανές ότι εξελίσσεται σε… διαχρονικό. Η φετινή χρονιά θα κλείσει στο +8% τουλάχιστον ενώ και για το 2023 περιμένουμε υψηλά ποσοστά
- Η πορεία ανάπτυξης. Όσο μεγαλύτερη, τόσο ισχυροποιείται και το αίτημα των εργαζόμενων για μόνιμες αυξήσεις καθώς πραγματική ανάπτυξη σημαίνει και καλύτερα οικονομικά αποτελέσματα για τους εργοδότες.
Η κυβέρνηση θα εμπλακεί και πάλι σύντομα καθώς έχει ανοίξει η συζήτηση σχετικά με το κατά πόσο θα πρέπει να επισπευστεί η διαδικασία για την 3η κατά σειρά αύξηση του κατώτατου μισθού. «Κάθε πράγμα στον καιρό του» απάντησε σχετικά ο υπουργός Οικονομικών δείχνοντας ουσιαστικά στον Σεπτέμβριο. Είναι ένα πιθανό σενάριο να ανακοινωθεί η επίσπευση της διαδικασίας αύξηση του κατώτατου μισθού ώστε να μπορεί να τροποποιηθεί από τις αρχές του 2023.
Πηγή: liberal.gr