Του Κώστα Στούπα
Διαβάζω πως το Συνδικάτο Αυτοκινητιστών Ταξί Αττικής (ΣΑΤΑ) πραγματοποίησε τρίωρη στάση εργασίας, από τις 12 το μεσημέρι έως τις 3, αντιδρώντας στην «εγκατάσταση παράνομης πιάτσας της Uber δίπλα στη νόμιμη πιάτσα των ταξί» στο αεροδρόμιο Αθηνών.
Είναι προφανές πως οι «Uberάδες» τρίβουν τα χέρια τους και προσεύχονται για απεργία διαρκείας. Αυτό είναι άλλη ιστορία όμως…
Δεν είναι η πρώτη φορά που το συνδικάτο της συμπαθούς, κατά τα άλλα, κατηγορίας επαγγελματιών αντιδρά δυναμικά αλλά και καταχρηστικά. Θα συνιστούσα, όμως, ψυχραιμία και, ειδικά στους νεότερους, επαναπροσδιορισμό των επαγγελματικών προσανατολισμών.
Οι τεχνολογικές εξελίξεις στις μέρες μας είναι ραγδαίες, και η Uber θα μπορούσε να θεωρηθεί ήδη… αρχαιολογία. Η Uber προέκυψε όταν η εύκολη πρόσβαση σε μια πλατφόρμα πληροφόρησης προσέφερε τη δυνατότητα παράκαμψης της παραδοσιακής «πιάτσας». Το παραδοσιακό ταξί με οδηγό έχει ημερομηνία λήξης, και αυτή βρίσκεται σε απόσταση ετών που μπορούν να μετρηθούν με μονοψήφιο αριθμό.
Σκεφτείτε τι γνωρίζαμε για την Tεχνητή Nοημοσύνη πριν από δύο χρόνια και πόσα γνωρίζουμε σήμερα. Σε δύο χρόνια από τώρα, η πρόοδος των προγραμμάτων Tεχνητής Nοημοσύνης θα είναι ασύλληπτη.
Η τεχνολογική εξέλιξη είναι εκθετική. Εκθετική σημαίνει πως ένα νούφαρο που διπλασιάζεται κάθε χρόνο και χρειάζεται δέκα χρόνια για να καλύψει τη μισή έκταση μιας λίμνης, σε έναν ακόμη χρόνο θα την έχει καλύψει ολόκληρη.
Η Waymo, θυγατρική της Alphabet (Google), λειτουργεί ήδη αυτόνομα ταξί στο Φοίνιξ, το Σαν Φρανσίσκο, το Λος Άντζελες και το Ώστιν του Τέξας, και υπόσχεται να λανσάρει σύντομα υπηρεσίες στην Ατλάντα και το Μαϊάμι της Φλόριντα. Οι περιοχές με καλό καιρό είναι πιθανό να δουν πρώτες υπηρεσίες αυτόνομης οδήγησης, λέει ο Philipp Kampshoff, παγκόσμιος συν-επικεφαλής του τμήματος Αυτοκινητοβιομηχανίας στη McKinsey.
Για να δούμε το μέλλον των αυτοκινήτων χωρίς οδηγό, ίσως αξίζει να παρακολουθήσουμε τις εξελίξεις στην Κίνα. Η Γουχάν, πρωτεύουσα της επαρχίας Χουμπέι, προσπαθεί να γίνει η πρώτη πόλη χωρίς οδηγούς στον κόσμο. Μέχρι στιγμής, περίπου τρία στα εκατό ταξί είναι ρομποτικά, αναπτυγμένα από το τμήμα αυτόνομων οχημάτων της Baidu. Σε όλη τη χώρα, αυτοκίνητα χωρίς οδηγό λειτουργούν σε 16 πόλεις και δοκιμάζονται από 19 κατασκευαστές.
Λοιπόν, τι υποθέτετε πως θα γίνει σε 5-6 χρόνια, όταν 2-3 επιχειρηματικοί όμιλοι θα αιτηθούν να λειτουργήσουν τις πρώτες εταιρείες ρομπο-ταξί στην Ελλάδα; Θα τους σταματήσει το υπουργείο Μεταφορών ή Εργασίας, κρατώντας τη χώρα στη λίθινη εποχή;
Οι τεχνολογικές εξελίξεις θα καταργήσουν πολλά παραδοσιακά επαγγέλματα και θα αυξήσουν την ανεργία. Ωστόσο, θα δημιουργήσουν άλλες θέσεις εργασίας. Όποιος δεν προσαρμόζεται στις εξελίξεις, εξαφανίζεται, υποστηρίζει η θεωρία της εξέλιξης.
Η αυτόνομη οδήγηση είναι μια επανάσταση σε εξέλιξη που θα ανατρέψει πολλά από όσα γνωρίζουμε. Για παράδειγμα, ποιος θα χρειάζεται ένα ιδιόκτητο Ι.Χ. ώστε να το έχει 23 ώρες τη μέρα ακινητοποιημένο σε κάποιο πάρκινγκ, όταν μπορεί να είναι συνδρομητής σε ένα αυτοκίνητο που θα βρίσκεται στην πόρτα του ή όπου χρειάζεται, όταν το χρειάζεται;
Αντί να ακολουθούμε και επικροτούμε συνδικαλιστές μια εποχής που έχει τελειώσει ή πολιτικάντηδες που υπόσχονται «θεραπείες» δια πάσα νόσο και κακοτυχία, καλύτερα θα είναι να παίρνουμε τα μέτρα μας από πριν.
Πηγή: liberal.gr