…Λέει ο Ανδρέας Δρυμιώτης
«Τα κόμματα της τοξικότητας (Πλεύση Ελευθερίας, Ελληνική Λύση) και μαζί και το ΠΑΣΟΚ θα πληρώσουν βαρύ το τίμημα της κοροϊδίας του λαού, με τα σενάρια και τις θεωρίες συνωμοσίας γύρω από το δυστύχημα των Τεμπών», επισημαίνει ο γνωστός πολιτικός αναλυτής Ανδρέας Δρυμιώτης, σε συνέντευξή του στο Liberal.
Όπως υπογραμμίζει ο κ. Δρυμιώτης, το πολιτικό τοπίο οδηγείται σε σημαντική αναδιάταξη, καθώς ο κόσμος πλέον αντιδρά και θα ξεσπάσει με οργή πολύ έντονα απέναντι στα κόμματα εκείνα που είτε επένδυσαν στη συνωμοσιολογία ή ακόμη και την ασπάστηκαν και του είπαν ψέματα.
Ο ίδιος περιγράφει τη δημοσκοπική ανάκαμψη της Νέας Δημοκρατίας μέσα από ένα… φαινόμενο της Φυσικής, ενώ αναφερόμενος στη δημοσκοπική στασιμότητα του ΠΑΣΟΚ και ειδικότερα στον Νίκο Ανδρουλάκη, τονίζει πως ο κόσμος του γυρίζει την πλάτη, «επειδή δεν θέλει έναν “γκρινιάρη”, αλλά έναν ηγέτη» και επειδή ειδικά στο ζήτημα των Τεμπών υιοθέτησε ακραίες και όχι μετριοπαθείς θέσεις.
Παράλληλα, για την Πλεύση Ελευθερίας εκτιμά πως θα «ξεφουσκώσει» ως κόμμα, ενώ αναφερόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ πιστεύει ότι δεν πρόκειται να ανακάμψει, ιδίως μετά τη διάσπασή του.
Συνέντευξη στον Χρήστο Θ. Παναγόπουλο
Με το πόρισμα του ΕΜΠ μπαίνει ταφόπλακα στις θεωρίες συνωμοσίας και στην πολιτική εκμετάλλευση της τραγωδίας των Τεμπών, αναφέρει η κυβέρνηση. Ποια η άποψη σας;
Το είδα, όπως καταλαβαίνετε, διαγώνια, είναι συνολικά 132 σελίδες. Το πόρισμα ασχολείται μόνο με ένα θέμα: Το αν και κατά πόσον τα έλαια σιλικόνης μπορούν κάτω από ειδικές συνθήκες να προκαλέσουν τη φωτιά, την οποία είδαμε.
Και το πόρισμα είναι καταφατικό και θετικό και, όντως, μπαίνει ταφόπλακα σε όλα τα άλλα, τα εξωφρενικά που ακούγαμε για το θέμα του φορτίου. Εγώ, αν θυμάστε, έχω γράψει και αρκετά άρθρα στα οποία επέμενα ότι δεν στέκει στη λογική να υπάρχει παράνομο φορτίο.
Και 25 τόνοι να ήτανε όπου λέγανε ότι υπήρχε… Κατ’ αρχάς δεν κρύβονται 25 τόνοι. Πόσο να το βάλεις; Η βενζίνη κάνει 3 ευρώ. Πόσο να το βάλεις το ξυλόλιο; Ένα ευρώ να το βάλεις; Δηλαδή, γίνεσαι λαθρέμπορος για 25.000 ευρώ; Δεν στέκει στη λογική αυτό.
Υπάρχει και δεύτερο πόρισμα (σ.σ. το πόρισμα Τσακιρίδη), το οποίο λέει ότι δεν υπάρχει κανένα ίχνος καύσης στην μηχανή της εμπορικής αμαξοστοιχίας ή στο πιλοτήριο. Πώς μπορεί να προέρχεται το καύσιμο από την εμπορική αμαξοστοιχία και να αυτή είναι ανέπαφη; Και από την άλλη, η καύση προήλθε από την επιβατική.
Ήταν ένα θέμα, το οποίο υπήρχε ως διατύπωση στο πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ και στο οποίο δεν δόθηκε μεγάλη σημασία. Εγώ το επεσήμανα. Τι έλεγε το πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ; Ότι η φωτιά ξεκινάει και οδεύει στα πρώτα δευτερόλεπτα προς Βορράν. Που για μένα – μηχανικός είμαι – σύμφωνα με τους κανόνες της Φυσικής, το υλικό που προκάλεσε τη φωτιά ακολουθεί τη φορά της κίνησης.
Και ποιος εκινείτο προς Βορράν; Η επιβατική αμαξοστοιχία. Άρα, εφόσον μας λέει -και το λέει- δεν είναι συμπέρασμα αυτό, είναι γεγονός. Η καταγραφή, όπως υπάρχει από τα video δείχνει ότι η φωτιά ξεκινά και οδεύει προς Βορράν. Άρα, ό,τι και να πήρε φωτιά προερχόταν από την επιβατική αμαξοστοιχία, η οποία, ουσιαστικά, με τον νόμο της αδράνειας, όταν σταμάτησε το τρένο, το υλικό που πήρε φωτιά, συνέχισε με τη φορά της κίνησης. Ήταν τόσο καθαρό αυτό το πράγμα που δεν μπορώ να καταλάβω γιατί δεν έγινε, αν θέλετε, και εκμετάλλευση πολιτική από αυτήν την ιστορία.
Αρκετοί αναφέρουν πως πρέπει να απολογηθούν όσοι διακινούσαν τα fake news περί παράνομου φορτίου και διάφοροι «ειδικοί» που έσπειραν την τοξικότητα και τον φανατισμό στην κοινωνία. Τι πιστεύετε;
Έχετε απόλυτο δίκιο γι’ αυτό το πράγμα. Αλλά από την άλλη μεριά υπάρχει και κάτι, κύριε Παναγόπουλε, που πρέπει και να μας προβληματίσει – το διατύπωσα και πρόσφατα: «Είναι πραγματικά τρελό το γεγονός ότι τόσοι πολλοί άνθρωποι δεν απαιτούν καμία απολύτως απόδειξη για να πιστέψουν ένα ψέμα, ενώ αντίθετα ζητούν αποδείξεις για να πιστέψουν την αλήθεια».
Κάπου το βρήκα και το υιοθετώ. Το πόρισμα του ΕΜΠ είναι ένα καθαρά επιστημονικό εγχείρημα. Θα βρεθούν και οι «ψεκασμένοι» να το αμφισβητήσουν αλλά θα πρέπει να τους στείλουμε στο φρενοκομείο. Όχι, μόνο πρέπει να πάνε στη Δικαιοσύνη αυτοί που διακινούν τα fake news αλλά να μας εξηγήσουν και πού τα βρήκανε. Να απολογηθούν από πού και πώς έχουν παρασύρει όλον αυτόν τον κόσμο και έχει δημιουργηθεί μια ιστορία και έχει διχάσει εκ νέου τον ελληνικό λαό αυτό το θέμα.
Η θεωρία του παράνομου φορτίου, στην ουσία, δημιουργήθηκε για να υποστηριχθεί και το λεγόμενο «μπάζωμα». Πρόκειται για μια ευθύνη που προκύπτει ή αποτελεί ένα στοιχείο του αφηγήματος;
Νομίζω ότι έπρεπε να γίνει αυτό το πράγμα. Διότι, αν το δεχόμαστε ως ένα απλό δυστύχημα… Ένας σταθμάρχης έβαλε δυο τρένα στην ίδια γραμμή… Αν ήταν έτσι, θα είχε ξεφουσκώσει ως θέμα, με την ίδια λογική που ξεφούσκωσε και το «Σάμινα». Τόσοι άνθρωποι πέθαναν τότε στο «Σάμινα», γιατί έβλεπαν το ποδόσφαιρο και έπεσαν επάνω στα βράχια. Δεν τους έφταιξε κανείς πολιτικός. Στην περίπτωση του δυστυχήματος στα Τέμπη έγινε προσπάθεια να πολιτικοποιηθεί το θέμα και αν θυμάστε θεωρήθηκε ότι ήταν και μια καλή ευκαιρία να ρίξουν την κυβέρνηση, που δεν είχαν άλλο τρόπο να το κάνουν αυτό.
Εθεωρήθη ως η κατάλληλη ευκαιρία για να βρεθεί το αντίπαλον δέος στην κυριαρχία του Μητσοτάκη. Και αυτό ήταν, νομίζω, το θέμα. Προσέξτε τι έχει συμβεί: Παρά το γεγονός ότι η ιστορία των Τεμπών κρύβει και πολιτικά θέματα για τις εκλογές του 2023 εν τούτοις, όπως είδατε, τον τελευταίο καιρό βλέποντας ότι δεν πιάνει τίποτα άλλο ξανανέβασαν αυτό το θέμα. Το θέμα αυτό ξανανέβηκε όχι το 2024 αλλά το 2025 και μετά. Από την δεύτερη επέτειο του δυστυχήματος. Δεν σας εντυπωσιάζει αυτό; Στην πρώτη επέτειο του δυστυχήματος δεν έγινε τίποτα, ενώ στη δεύτερη είχαμε τις μεγαλειώδεις – υποτίθεται – διαδηλώσεις, οι οποίες ήταν και συντονισμένες σε όλο τον κόσμο. Άρα, πίσω από αυτήν την ιστορία υπήρχε κάποιος ενορχηστρωτής. Δεν ήταν τυχαία όλα αυτά τα πράγματα. Δεν είναι τυχαία τα πράγματα στη ζωή.
Κατά την άποψή σας, η κατάρρευση του αφηγήματος για τα Τέμπη θα οδηγήσει σε αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού όπως το γνωρίζαμε; Δηλαδή με την «τιμωρία» των κομμάτων που πρωτοστάτησαν στην υιοθέτηση και δημιουργία θεωριών συνωμοσίας ;
Ήδη έχει αλλάξει, κύριε Παναγόπουλε. Η τελευταία δημοσκόπηση (σ.σ. της Interview) έχει βγάλει την Πλεύση Ελευθερίας τέταρτο κόμμα. Και με χαμηλό ποσοστό. Εγώ έχω προβλέψει ότι ήταν καθαρά δημοσκοπικό το προβάδισμα της Πλεύσης Ελευθερίας και ότι ακόμα και στις εκλογές δεν θα πλησίαζε ποτέ το ποσοστό αυτό γιατί ο κόσμος αλλιώτικα απαντάει στις δημοσκοπήσεις και αλλιώτικα απαντάει όταν είναι να ψηφίσει.
Είναι πολύ πιο σοβαρή η διαδικασία της ψήφου από τη διαδικασία της απάντησης στις δημοσκοπήσεις. Πάντως, η αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού πρέπει να προβληματίσει όλους αυτούς, οι οποίοι πήγαν πίσω από τα τοξικά κόμματα, τα οποία δεν είναι άλλα παρά ο Βελόπουλος και η Ζωή.
Τι δουλειά είχε το ΠΑΣΟΚ , αν θέλετε – γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ μας έχει τελειώσει για καλά – να ανακατευτεί με ένα τέτοιο θέμα, το οποίο και αυτό στο κάτω – κάτω είναι ένα συστημικό κόμμα, γι’ αυτό και έχει τις δικές του ευθύνες για τα χάλια των σιδηροδρόμων και οποιασδήποτε άλλης υποδομής για 20 χρόνια, ίσως και παραπάνω.
Δεν είχε καμία δουλειά το ΠΑΣΟΚ να πάρει θέση σε αυτή την ιστορία. Την θεώρησαν όλοι ως εύκολη υπόθεση. Δημιουργούσε εύκολο στόχο τον Μητσοτάκη και πήγαν σ΄αυτό το άρμα. Τώρα, ξέρετε, ο κόσμος έχει μια πλήρη αντίδραση. Όταν έχει αντιληφθεί ότι τον «πιάσανε Κώτσο» η οργή του δεν περιγράφεται.
Είναι χαρακτηριστικό του Έλληνα αυτό. Μπορεί να αργεί να το καταλάβει, αλλά το μόνο πράγμα που δεν θέλει είναι να τον θεωρούν κορόιδο.
Και θα το δούμε και στις επόμενες ημέρες στις δημοσκοπήσεις. Πριν από ένα μήνα, περίπου, η Καρυστιανού είχε δώσει μια συνέντευξη Τύπου στην Ένωση Συντακτών.
Εγώ την παρακολούθησα όλη τη συνέντευξη, 53 λεπτά ήταν σε διάρκεια, αν δεν απατώμαι. Επικεντρώθηκε μόνο σε αυτό το θέμα, της φωτιάς. Είχε και διάφορους ειδικούς, έναν καθηγητή Παπαδάκη από το Χιούστον, ο οποίος μίλησε στις 4 τα ξημερώματα τοπική ώρα, τον ξυπνήσανε για να πει την άποψη του.
Έβλεπα, τότε, μια απελπισία: Δηλαδή διέκρινα ότι ήταν το «τίναγμα της ψόφιας γάτας». Αισθάνονταν ότι χάνουν το παιχνίδι με τη φωτιά και θεώρησαν ότι έπρεπε να το αναζωπυρώσουν. Ήταν μια πραγματικά αποτυχημένη συνέντευξη, η οποία προσπαθούσε να αναζωπυρώσει το θέμα της φωτιάς το οποίο τώρα, σήμερα, το έσβησε η «πυροσβεστική» του Πολυτεχνείου. Και μην έρθουν να αμφισβητήσουν το Πολυτεχνείο, διότι αν αμφισβητήσουν το Πολυτεχνείο τότε από εκεί και εμπρός δεν μένει παρά να αμφισβητήσουν και όλες τις Αρχές και να το κάνουμε ζούγκλα.
Περνώντας στις δημοσκοπήσεις, βλέπουμε πως η ΝΔ ανεβαίνει και φτάνει το 30%. Η διαφορά με το δεύτερο κόμμα είναι μεγάλη. Πού αποδίδεται αυτή η αντοχή για το κυβερνών κόμμα έπειτα από έξι χρόνια στην κυβέρνηση;
Πρόσφατα, έχει δημοσιευθεί ένα δικό μου άρθρο, με θέμα γιατί δεν υπάρχει αντιπολίτευση. Είναι πολύ απλή η εξήγηση: Η πολιτική μας ζωή, αυτή τη στιγμή, μπορεί να περιγραφεί με ένα πολύ απλό φαινόμενο της Φυσικής. Εάν σε ένα χώρο υπάρχουν μικρά φωτάκια και υπάρχει και ένας προβολέας δεν φαίνονται τα φωτάκια. Φαίνεται μόνο ο προβολέας. Δυστυχώς, όπως είναι σήμερα η πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα, είτε το θέλουμε είτε δεν το θέλουμε, είτε μας αρέσει είτε δεν μας αρέσει, δεν υπάρχει αντίστοιχος ηγέτης ο οποίος να εμπνέει, όπως εμπνέει ο Μητσοτάκης. Αυτό μπορεί να ακούγεται σαν «βούρτσα» για τον Μητσοτάκη, αλλά αυτή είναι η αλήθεια.
Πάρτε, για παράδειγμα, το ΠΑΣΟΚ, με βάση την πλέον πρόσφατη δημοσκόπηση, αυτή της Interview. Καταλληλότερος για πρωθυπουργός είναι ο Μητσοτάκης, δεύτερος είναι ο κανένας και ο Ανδρουλάκης παίρνει τις μισές προτιμήσεις από τις ψήφους του κόμματος. Οι άνθρωποι που θα ψηφίσουν το ΠΑΣΟΚ δεν σε θεωρούν κατάλληλο για πρωθυπουργό. Πώς μπορείς να γίνεις πρωθυπουργός; Δεν μπορείς να γίνεις πρωθυπουργός!
Η Πλεύση Ελευθερίας σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση πέφτει στην τέταρτη θέση. Πιστεύετε πως θα πληρώσει την επένδυση στην τραγωδία των Τεμπών και τον ανθρώπινο πόνο;
Έτσι κι αλλιώς θα την πλήρωνε. Δεν θα ήταν ποτέ αυτά τα ποσοστά τα εκλογικά. Ο κόσμος αραίωσε σε νεκρό εκλογικά, όχι πολιτικά, χρόνο. Ο κόσμος εκφράζεται πολύ χαλαρά. Το έχουμε δει και αλλού, και στις ευρωεκλογές και στις δημοσκοπήσεις. Εγώ σας θυμίζω ότι παραμονές των εκλογών του 2023, αρχές του 2023, η Νέα Δημοκρατία ήταν γύρω 30-32%. Δεν περίμενε ποτέ κανείς 40%.
Περνώντας στο ΠΑΣΟΚ βλέπουμε πως υπάρχουν εσωτερικές έριδες. Τι φταίει και δεν ανακάμπτει; Πώς κρίνετε την στάση του στην τραγωδία των Τεμπών;
Κακώς πήρε τοξική θέση το ΠΑΣΟΚ. Αν είχε πάρει μια πιο μετριοπαθή θέση, σήμερα θα ήταν και αυτό δικαιωμένο γιατί το ερώτημα είναι θα εκτιμηθούν και η Ζωή και ο Βελόπουλος που ήταν για τα ξυλόλια και ο ΣΥΡΙΖΑ.
Αν το ΠΑΣΟΚ είχε πάρει, αν θέλετε, μια επαμφοτερίζουσα θέση, μια πιο μετριοπαθή στάση, δεν θα κέρδιζε σήμερα; Ε τώρα, θα χάσει και το ΠΑΣΟΚ.
Δεν έχουν προτάσεις. Στο ΠΑΣΟΚ έχουν επικρατήσει οι μετριότητες. Βεβαίως, υπάρχουν και οι εσωτερικές έριδες αλλά έχουν επικρατήσει και οι άνθρωποι του προέδρου, οι οποίοι ομολογώ ότι έχω συναντήσει αρκετούς – δεν θέλω να αναφερθώ ονομαστικά. Όταν με ρωτάει κάποιος απαντάω με το ναι ή με το όχι. Ο κόσμος δεν θέλει έναν «γκρινιάρη», θέλει ηγέτη. Θέλει να τον πάρει κάποιος και να του πει «θέλω να σε οδηγήσω για να πάμε ψηλότερα, να πάμε καλύτερα». Δεν θέλει να του πει «είσαι φτωχός και εγώ θα σε κάνω πλούσιο». Αυτά τα πράγματα είναι ξεπερασμένη πολιτική. Δεν ξέρω, μπορεί να είμαι εγώ ξεπερασμένος, αλλά αυτά τα βλέπω ξεπερασμένα.
Τέλος, πώς σχολιάζετε την αντιπολιτευτική πορεία του ΣΥΡΙΖΑ; Απέχει δύο μονάδες από το 3% σύμφωνα με ορισμένες έρευνες.
Όταν το 1989, όταν είχε πάρει 31% ο τότε Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου, εγώ είχα πει το περίφημο «θα πάει στο 6%». Τότε, λοιπόν, θεωρήσαν όλοι ότι έχω χάσει τα μυαλά μου. Θέλει μεγάλα κότσια να κάνεις αυτή την πρόβλεψη.
Ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν ένα σύμπτωμα μιας εποχής η οποία ήταν η χειρότερη εποχή για την Ελλάδα. Υποχρεωθήκαμε να μπούμε στο μνημόνιο.
Διαχειριστής του μνημονίου ήταν ο Γιώργος Παπανδρέου και το Μνημόνιο ήταν πέρα από το μπόι του. Δεν είχε καμία βοήθεια από τον Σαμαρά τότε, αλλά αντίθετα έπεισε τον κόσμο ότι δεν έπρεπε να μπεί στο μνημόνιο και αυτό δημιούργησε όταν στο 31% που είχε πάρει ο Καραμανλής του λες ότι υπάρχει εναλλακτική λύση και τον πείθεις και μετά έρχεσαι εσύ και υπογράφεις το μνημόνιο τότε, λοιπόν, αυτό που συμβαίνει είναι ότι έρχεται ο μόνος που δεν έχει σχέση με το Μνημόνιο, ο Τσίπρας, ο οποίος λέει «εγώ θα το καταργήσω με ένα νόμο και ένα άρθρο» και θα τελειώσουμε. Και το πίστεψε ο κόσμος.
Δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν ένα σύμπτωμα εκείνης της εποχής σαν τα σπυράκια που βγάζουμε στην εφηβεία μας. Περάσαμε την εφηβεία, τελείωσε.
Το 2015 κερδίζει τις εκλογές ένα κόμμα κομματιδίων με το όνομα ΣΥΡΙΖΑ που στελεχώνεται από την πλέον ερασιτεχνική ομάδα που πέρασε ποτέ από την Ελλάδα.
Η ασχετοσύνη τους είναι εκκωφαντική και γινόμαστε ο περίγελως της Ευρώπης, αλλά και του υπόλοιπου κόσμου. Αφού μας στοίχισε πολλά δισ. ευρώ και δέσμευση περιουσιακών στοιχείων της χώρας στο Υπερταμείο για 100 χρόνια, ο ΣΥΡΙΖΑ κατέρρευσε με πάταγο το 2019 και φυσικά η κατάρρευση συνοδεύθηκε από την γνωστή «αρρώστια» της αριστεράς. Δηλαδή διάσπαση και πάλι διάσπαση, μέχρι να παγώσει η κόλαση.
Από το ΣΥΡΙΖΑ έχουμε τα εξής κόμματα: ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Πλεύση Ελευθερίας, Νέα Αριστερά, Κίνημα Δημοκρατίας Μέρα 25 και τον Παναγιώτη Λαφαζάνη με την Λαϊκή Ενότητα.
Δηλαδή είναι το χαρακτηριστικό της Αριστεράς. Πάρτε την ιστορία της: Από ένα ΚΚΕ φτιάχτηκαν δυο ΚΚΕ. Από τα δυο ΚΚΕ μετά φτιάχτηκαν τα ΜΛ – ΚΚΕ και ΚΚΕ – ΜΛ. Όταν οι άνθρωποι δεν δουλεύουν και μόνο συζητάνε, τότε τσακώνονται.
Πηγή: liberal.gr