Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ εκπέμπει σήμα ολικής επαναφοράς με φόντο το συνέδριο, έχοντας περάσει από την ΚΕ τις περισσότερες εισηγήσεις της. Ωστόσο η αντιπολίτευση Παππά – Πολάκη – Σπίρτζη δεν λέει «ναι σε όλα» – Οι υψηλοί τόνοι, οι διαφωνίες και το παρασκήνιο της ΚΕ.
Του Γιάννη Ζωιτού
Η δεύτερη ημέρα εργασιών της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, στο χαμηλοτάβανο και παράγωνο υπόγειο κεντρικού ξενοδοχείου της Αθήνας με τις σχεδόν 400 καρέκλες, βρισκόταν ήδη σε εξέλιξη από νωρίς την Κυριακή (11/5). Στο λόμπι ο Παύλος Πολάκης, ο Νίκος Παππάς, ο Γιώργος Ψυχογιός και μερικοί ακόμα έπιναν τον πρωινό καφέ τους, ξεφυλλίζοντας κόλλες Α4 και συζητώντας.
Η διήμερη συνεδρίαση ήταν η τελευταία του ανώτερου οργάνου με την παρούσα σύνθεση, ύστερα από τρία περιπετειώδη χρόνια γεμάτα αναταραχή, στρατηγικές ήττες και διασπάσεις. Κι αυτή που, στο τέλος της ημέρας, θα ενέκρινε τα προσυνεδριακά κείμενα για τις Θέσεις μαζί με τις προτεινόμενες αλλαγές στο καταστατικό των 54 άρθρων που θα φτάσει στο Συνέδριο.
Τα προειδοποιητικά «πυρά» από Πολάκη – Παππά
Ήδη από το Σάββατο, μια μέρα πριν, ο Π. Πολάκης είχε φροντίσει να εκφράσει ενστάσεις για τη φράση «τέρμα στους ψηφοφόρους του δίευρου» που νωρίτερα είχε χρησιμοποιήσει στην εισήγησή του ο πρόεδρος Σωκράτης Φάμελλος συναινώντας με την κατάργηση του δικαιώματος συμμετοχής στις εσωκομματικές εκλογές για όσους δεν έχουν εγγραφεί στους καταλόγους μελών τουλάχιστον ένα μήνα πριν. Κατά τα λεγόμενά του «δεν μπορεί όποιος περνάει απ’ έξω να ψηφίζει».
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είχε χειροκροτηθεί θερμά κατά την 50λεπτη ομιλία του, ιδίως σε σημεία που εξαπέλυε τα «φαρμακερά βέλη» του στην κυβέρνηση. Απόρροια αυτού, και του σχετικά συγκαταβατικού κλίματος που περιλάμβανε από συζητήσεις για το μέλλον της Αριστεράς μέχρι το επικείμενο Final Four της Euroleague και Ναν ή Φουρνιέ, ήταν τόσο η εκπεφρασμένη αντίρρηση του βουλευτή Χανίων, που μίλησε για «πρόεδρο κοινωνικής αποδοχής» κι όχι «να πάμε πίσω», όσο και μια ατάκα του Ν. Παππά πως «δεν κάνω βήμα από το ανοικτό κόμμα», να καταγραφούν μεν ως διαφοροποιήσεις από την κεντρική γραμμή και διαφωνίες, αλλά ταυτόχρονα να περάσουν αδρομερώς. Αποδείχθηκε πως λειτουργούσαν απλά ως προπομποί της πέτρας που θα κυλούσε έως ότου αρχίσουν οι ψηφοφορίες για τις μεταβολές στο «Ευαγγέλιο» και στο «Σύνταγμα» κάθε κόμματος: τις πολιτικές θέσεις και το καταστατικό του.
Οι συνολικές τροπολογίες που κρίθηκε να διαχειριστεί στο τέλος το προεδρείο της ΚΕ ήταν περισσότερες από σαράντα και η διαδικασία ανάγνωσης κι ανατάσεως των καρτών αντί ψήφου υπήρξε πολύ μακρά. Για αρκετές ώρες τα μέλη του οργάνου διαφωνούσαν για πολλά. Μικρά ή μεγαλύτερα. Ουσιώδη ή πιο επιδερμικά. Με αποτέλεσμα μέλος της ΚΕ που βγήκε από την αίθουσα για ένα ολιγόλεπτο διάλειμμα να αναφωνήσει πως «δεν θα τελειώσουμε ποτέ».
«Ακόμη δεν αρχίσαμε»
Κάθε εισήγηση από την Επιτροπή συνοδευόταν από μια αντιπρόταση σ’ ένα «πινγκ πονγκ» ισορροπιών και υπολογισμού δυνάμεων. Για τις τράπεζες και το μέγεθος εμπλοκής του δημοσίου στην Εθνική, για τις εξορύξεις, για την εφεξής φόρμουλα εκλογής προέδρου, για την ανανέωση των μελών της ΚΕ (θητείες, ποσοστό ανανέωσης) ή ποια μορφή που θα έχουν οι Περιφερειακές Επιτροπές (συντονιστικό ή αποφασιστικό ρόλο, αιρετά ή διορισμένα μέλη).
«Ακόμη δεν αρχίσαμε» αποκρίθηκε άλλο μέλος όταν ρωτήθηκε πώς κυλά η διαδικασία εντός της αίθουσας. Μάταια ο προεδρεύων Διονύσης Καλαματιανός προσπαθούσε, υψώνοντας τη φωνή του, να τηρήσει την τάξη για να μην χάνεται άσκοπα χρόνος. «Αν είμαστε έτσι εδώ, δεν πάμε πουθενά» ακούστηκε να λέει με απογοήτευση στέλεχος με μακρά κοινοβουλευτική πορεία και γνώση των εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ.
Φάμελλος και Παππάς ανέβασαν τους τόνους
Βέβαια, του Σωκρ. Φάμελλου και του Νικ. Παππά η αντιπαράθεση, πίσω από τις κλειστές πόρτες αλλά με τις φωνές ν’ διαπερνούν τους τοίχους, επισκίασε τα περισσότερα από τα υπόλοιπα. Κι επιβεβαίωσε τα δύο εσωκομματικά μπλοκ: ηγεσίας και αντιπολίτευσης.
Αφορμή αποτέλεσε η παρ.1 του Άρθρου 29 για κατάργηση των τάσεων και παραμονή μονάχα των ρευμάτων ιδεών. Τα αίτια πιο βαθιά και πηγή τους η περίοδος Κασσελάκη. Τότε που ο ένας διαδέχθηκε τον άλλον στην προεδρία της ΚΟ, προκαλώντας τις αλυσιδωτές αντιδράσεις που ακολούθησαν. Κι ενώ ο Σωκρ. Φάμελλος επανέλαβε όσα έχει υποστηρίξει ανά διαστήματα για «πραξικόπημα μέσω zoom», αντί για απόφαση της Πολιτικής Γραμματείας, που οδήγησε στην εκπαραθύρωσή του, ο Ν. Παππάς ανταπάντησε, ζητώντας ανάκληση, πως αφενός ήταν κι ο ίδιος ο Φάμελλος μέλος μιας τάσης (ΡΕΝΕ), απ’ αυτές που τώρα θέλει να απαγορεύσει καταστατικά, αφετέρου όσο επί Κασσελάκη τελούσε πρόεδρος της ΚΟ είχε σιωπήσει όταν έγινε λόγος για «μαύρα ταμεία» και «διαπλοκή».
Η εκ των υστέρων διάθεση να πέσουν οι τόνοι και να λειανθούν τα «παλαιά πάθη» αναδείχθηκε από την προεδρική αποστροφή πως οι νύξεις που έγιναν δεν αφορούσαν νυν πρόσωπα, αλλά την έλλειψη δημοκρατίας που είχε επιβληθεί επί της προηγούμενης ηγεσίας – ενόσω μάλιστα αυτή διεξήγαγε το ιδρυτικό συνέδριο του Κινήματος Δημοκρατίας μερικά χιλιόμετρα μακριά.
Ο Σπίρτζης έβαλε κατά της ηγετικής ομάδας
Δεν είναι ψέμα, φυσικά, πως ο νυν αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ και συνολικά η ηγετική ομάδα είχε δεχθεί κι άλλα «πυρά», ενόσω βρισκόταν στο βήμα ο Χρήστος Σπίρτζης. Ο πρώην υπουργός Υποδομών και Μεταφορών ξόδεψε μπόλικο από τον διαθέσιμο χρόνο του για να στηλιτεύσει τη λειτουργία του κόμματος και να παραθέσει παραδείγματα που σύμφωνα με τον ίδιο εκθέτουν ποικιλοτρόπως την Κουμουνδούρου. Μίλησε φερ’ ειπείν για ένα διεκπεραιωτικό συνέδριο, ζητώντας μετάθεση για να προηγηθεί διάλογος, και εις βάρος του στοχευμένες διαρροές από το ίδιο το κόμμα, ενώ διαφώνησε με την απαλοιφή των τάσεων, διότι «δεν θα ξεχάσουμε ποιοι είμαστε κι από πού προερχόμαστε».
Εγκάλεσε, τέλος, τον βουλευτή Λάρισας, Β. Κόκκαλη για το γεγονός πως ζήτησε δημοσίως την αναστολή της κομματικής ιδιότητάς του έως ότου κλείσει η υπόθεση των Τεμπών, παρόλο που ο ίδιος ο Χρ. Σπίρτζης έχει απαιτήσει να ελεγχθεί από την κορυφή ως τα νύχια, μέσω προανακριτικής μάλιστα χωρίς να κάνει βήμα πίσω, θεωρώντας ότι το τμήμα επικοινωνίας του ΣΥΡΙΖΑ δεν προβάλλει τις αποκαλύψεις που έχει κάνει.
Συνέδριο για όσους αντέχουν
Σε όλα αυτά και σε κάμποσα άλλα ο Σωκράτης Φάμελλος απαθής δεν παρακολουθούσε και στη δευτερολογία του ζήτησε «να αναγνωρίσουμε και να διορθώσουμε λάθη και συμπεριφορές που στο πρόσφατο παρελθόν μάς πλήγωσαν και απαξίωσαν το κόμμα μας». Σύμφωνα με τον ίδιο μόνο έτσι πρόκειται να έχει αίσια έκβαση το μεγαλόπνοο σχέδιο της επανεκκίνησης που ευαγγελίζεται μήνες τώρα, όχι με νέες αναβολές, και για το οποίο είχε μιλήσει επίσης η γραμματέας Ράνια Σβίγκου.
Για τους συνεργάτες του προέδρου, που εξέπεμψαν τα δικά τους μηνύματα αμέσως μετά το τέλος των εργασιών, η έκβαση των ψηφοφοριών της ΚΕ, καθώς εγκρίθηκαν από την πλειονότητα των παρόντων μελών θεμελιώδεις εισηγήσεις που θα καταλήξουν αυτούσιες στο Συνέδριο για τελική έγκριση μέσα από έναν εξωστρεφή διάλογο ενός μήνα, ήταν μια αντανάκλαση της συνολικής επιθυμίας του κόμματος να γίνει το επόμενο βήμα που θα οδηγήσει σ’ έναν «νέο ΣΥΡΙΖΑ».
Απλώς ποιους θα περιλαμβάνει αυτός ο νέος ΣΥΡΙΖΑ ή ποιοι θα θέλουν εν τέλει να συμπεριληφθούν σε αυτόν τον νέο ΣΥΡΙΖΑ, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το μέλλον, δεν θα διευκρινιστεί πριν από τις 15 Ιουνίου. Όταν δηλαδή και θα λήξει η τετραήμερη συνεδρίαση του ανώτατου οργάνου.
Σε πρώτη φάση προηγείται η ανοιχτή εκδήλωση στην Πάτρα, σήμερα το απόγευμα (12/5, 18:00), πριν από την οποία έχουν προγραμματιστεί διάφορες δράσεις, όπως συνεντεύξεις και συναντήσεις με φορείς.
Πηγή: tovima.gr