Της Κατερίνας Γαλανού

Το χειρότερο – καλύτερο κομπλιμέντο που θα μπορούσε να κάνει κάποιος στη Ζωή Κωνσταντοπούλου, είναι πως μοιάζει με τον μισητό της Αλέξη Τσίπρα.  Όχι μόνο στα χαρακτηριολογικά γνωρίσματα και στις μεθόδους. Αλλά και ως προς την αντιμετώπιση της από ένα ευρύ δίκτυο πέριξ της πολιτικής. Η αρχηγός της Πλεύσης Ελευθερίας απολαμβάνει την ίδια ανεκτική στοργή που περιέβαλε τον πρώην αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ όταν καβαλούσε το κύμα του λαϊκισμού και του αντιμνημονιακού αντισυστημισμού. Η κυρία Κωνσταντοπούλου, η οποία κατά δήλωσή της εκγυμνάζεται εντατικά για το ρόλο του πρωθυπουργού, έχει την προνομία να διατυπώνει ισχυρισμούς και ανακρίβειες – συνειδητά επιεικής ο χαρακτηρισμός – χωρίς να (εγ)καλείται επί τη βάση στοιχείων.

Στη συνέντευξή της στον Σκάι, το πρωί της Μ.Τρίτης ακροβάτησε με δικολαβισμό: « δεν κοροϊδεύουμε τον κόσμο, πρόγραμμα μπορεί να μην υπάρχει, θέσεις υπάρχουν όμως». Διαβάζοντας τη διακήρυξη ιδρύσεως της Πλεύσης Ελευθερίας στον επίσημο ιστότοπο, περιγράφονται οι προγραμματικές θέσεις με τις οποίες η Ζωή Κωνσταντοπούλου μπήκε στη Βουλή και ορέγεται την πρωθυπουργία.

Ενδεικτικά στη διακήρυξη αναφέρει: Παλεύουμε για τη ριζική ανασυγκρότηση του τραπεζικού συστήματος ως εργαλείου άσκησης οικονομικής πολιτικής στην υπηρεσία της κοινωνίας, με πρώτο βήμα κεντρική τράπεζα υπό δημόσιο έλεγχο.

Στην επόμενη συνέντευξή της, θα ήταν δόκιμο και σκόπιμο να ρωτηθεί η εν δυνάμει πρωθυπουργός πως σκοπεύει ακριβώς να θέσει την ΤτΕ υπό… δημόσιο έλεγχο καθώς η Ελλάδα παραμένει μέλος της ΕΕ και στον σκληρό πυρήνα της Ευρωζώνης. Και παραμένει παρά τις άοκνες προσπάθειες που κατέβαλε η ίδια επί σειρά ετών μαζί με τους τότε συντρόφους και τώρα εχθρούς της, να απαλλαγεί η χώρα από το «ζουρλομανδύα» όπως χαρακτήριζαν ορισμένοι το ευρώ.

Εφόσον ο δημοσιογραφικός κλάδος δυσκολεύεται να αναδείξει το γεγονός ότι οι αντιευρωπαϊκές απόψεις της και η αλλεργία στο ευρώ παραμένουν αμετάβλητες, ίσως ο διοικητής της ΤτΕ  θα μπορούσε να εξηγήσει με ένα και μόνο τίτλο, τι σημαίνει να επιχειρηθεί να τεθεί υπό δημόσιο έλεγχο η Κ.Ε σε συνδυασμό με το χρησμό της «… δεν πιστεύω σε κανένα νόμισμα, σαν να ήταν πανάκεια».

Πρωθυπουργός Κωνσταντοπούλου, Κεντρική Τράπεζα υπό δημόσιο έλεγχο. Έτσι απλά.

Γιατί να μην γίνει πιστευτή;  Δεν πίστεψαν οι Έλληνες τους Τσίπρα – Καμμένο ότι θα χτυπάνε τα νταούλια και θα χορεύουν οι αγορές;

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου έχει θέσεις και είναι επίσημα καταγεγραμμένες στη διακήρυξη της Πλεύσης. Σε αυτές λογικά θα στηριχθεί για να συγγράψει το όλο εκπλήξεις κυβερνητικό της πρόγραμμα.

Έχουμε και λέμε:

  • κυριαρχική αποκήρυξη και διαγραφή του παράνομου και επονείδιστου δημοσίου χρέους, που είναι αποδεδειγμένα μη βιώσιμο, και για την άσκηση όλων των κυριαρχικών δικαιωμάτων και αξιώσεων της χώρας μας έναντι παντός υπευθύνου σε σχέση με τη δημιουργία και διόγκωση του χρέους αυτού σε βάρος του δημοσίου και κοινωνικού συμφέροντος αλλά και σε σχέση με τη χρήση του ως εργαλείου υποταγής του λαού και της κοινωνίας.
  •  ανάκτηση του ελέγχου όλων των δημοσίων επιχειρήσεων και περιουσιακών στοιχείων του δημοσίου που υφαρπάχτηκαν μέσω του ΤΑΙΠΕΔ και την οριστική διάλυση του τελευταίου
  • προώθηση της ειρήνης, με αλήθεια και Δικαιοσύνη
  • αποκάλυψη του ρόλου των βιομηχανιών όπλων στην υπερχρέωση των χωρών και στη διάρρηξη της παγκόσμιας ειρήνης και η αναζήτηση αποζημίωσης για τις αχρείαστες εξοπλιστικές δαπάνες δεκαετιών.
  • διεκδίκηση των οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα από τον 1ο και τον 2ο Παγκόσμιο πόλεμο, με κάθε πρόσφορο μέσο.

« Θα έχει εκπλήξεις η διαδικασία αυτή…», υποσχέθηκε αναλαμβάνοντας τη δέσμευση να πορευτεί με πάρα πολύ μεγάλη ευθύνη και με αλήθεια προς τους πολίτες.

Το υπεύθυνο κυβερνητικό πρόγραμμά της θα στηριχθεί ειδικά  «στον ανυποχώρητο αγώνα για την αποτίναξη του ζυγού της μνημονιακής δεσποτείας, του ολοκληρωτισμού της ευρωγραφειοκρατίας, της χρεοκρατίας, της τραπεζοκρατίας και των συμφερόντων και ολιγαρχιών…;»  

Η προοπτική να γίνει η Πλεύση ο ΣΥΡΙΖΑ του μέλλοντος δεν είναι απίθανη. Δυστυχώς. Καθώς η Ζωή Κωνσταντοπούλου δηλώνει αμφίσημα ότι κάνει όλα όσα απαιτούνται για να γίνει πρωθυπουργός, ας κάνουν και όσοι πρέπει, όλα όσα πρέπει προκειμένου να μην πιαστούμε στον ύπνο ξανά σαν τις μωρές παρθένες. Ρωτώντας και απαιτώντας για αρχή να περιγράψει το σχέδιο της που αρχίζει από την κρατικοποίηση της ΤτΕ!

Πηγή: liberal.gr