Γιατί η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας ενδέχεται να επηρεάσει τη μάχη ΠαΣοΚ – ΣΥΡΙΖΑ για την αξιωματική αντιπολίτευση και πού αναζητούν ερείσματα για τη δεύτερη θέση. Η δεξαμενή των ανεξάρτητων και οι ψήφοι που διεκδικούν Γιαννίτσης – Κατσέλη.
Σε παιχνίδι με προαποφασισμένους όρους που δεν εξαρτάται από άλλες παραμέτρους έχει μετατραπεί -συνταγματικά πια- αυτό της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας. Ο επόμενος ένοικος στην Ηρώδου Αττικού, ως πρώτος πολίτης της χώρας, θα είναι ο Ηπειρώτης Κωνσταντίνος Τασούλας. Ήδη μάλιστα ο πρώην πρόεδρος της Βουλής ενημερώνεται από την Κατερίνα Σακελλαροπούλου, μεταξύ… σνίτσελ και μπιφτεκιών, για τη λειτουργία του ανώτατου αξιώματος που αναλαμβάνει να υπηρετήσει.
Αντιθέτως διαστάσεις μείζονος πολιτικής αξίας λαμβάνει η μάχη της δεύτερης θέσης. Τάσος Γιαννίτσης από το ΠαΣοΚ ή Λούκα Κατσέληαπό τον ΣΥΡΙΖΑ θα καταφέρουν να προσελκύσουν και να συγκεντρώσουν τις περισσότερες ψήφους της αντιπολίτευσης;
Ο ανταγωνισμός των προτάσεων
Πιθανόν γεννά απορίες η σπουδαιότητα που αποδίδεται στην τελική σειρά των δύο υποψηφιοτήτων. Όσο όμως τα δύο κόμματα ερίζουν -φανερά ή παρασκηνιακά- για τον κυρίαρχο ρόλο στο αντικυβερνητικό μπλοκ του προοδευτικού χώρου, τόσο η έκβαση της εν λόγω «κάλπης» στη Βουλή φέρνει το ένα απέναντι στο άλλο.
Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε από νωρίς ζητήσει να υπάρξει συνεννόηση για μια κοινά αποδεκτή πρόταση με τη μορφή ενός ψηλού αναχώματος στις επιδιώξεις του Μαξίμου. Ώσπου, για να προλάβει τις εξελίξεις (ραντεβού Μητσοτάκη – Σακελλαρούλου που αναβλήθηκε), ανακοίνωσε τη στήριξή της στη Λούκα Κατσέλη.
Το ΠαΣοΚ προτίμησε να περιμένει και να αναλάβει δράση μετά το διάγγελμα του πρωθυπουργού. Ακολούθως προέκρινε ως καταλληλότερη λύση για το Προεδρικό Μέγαρο τον Τάσο Γιαννίτση, χαράσσοντας έναν αυτόνομο δρόμο. Κι ας «υπάρχει ακόμη η βάση για κοινή στήριξη στη Λούκα Κατσέλη», όπως είπε ο Σωκράτης Φάμελλος απευθυνόμενος εμμέσως πλην σαφώς στον Νίκο Ανδρουλάκη.
Αναπόφευκτα οι δύο προτάσεις συγκρούονται και δημιουργούν ένα κοινοβουλευτικό δίπολο με προεκτάσεις. Κι αν εντοπίζονται μεταξύ τους σημεία ταύτισης στην άσκηση πολιτικής ή οι δύο αρχηγοί έχουν αναπτύξει κώδικα επικοινωνίας, ο ανταγωνισμός για τα πρωτεία του χώρου διατηρείται αναλλοίωτος. Είναι δεδομένο πως αν η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ υπερψηφιστεί από περισσότερους βουλευτές, το ΠαΣοΚ θα δεχθεί ένα γερό πλήγμα δύο μήνες μετά την ανάληψη του ρόλου της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Το όριο των 40 ψήφων
Μέχρι την πρώτη ψηφοφορία της 25ης Ιανουαρίου μεσολαβεί μια εβδομάδα. Επισήμως η Χαριλάου Τρικούπη υποβαθμίζει και σχεδόν αγνοεί τους μαθηματικούς συσχετισμούς – όποιο άθροισμα κι αν προκύψει. Η Κουμουνδούρου από την άλλη περιγράφει την απήχηση της Λούκα Κατσέλη ως την «πρόβα ενός σοβαρού προοδευτικού διαλόγου» σε όλα τα ζητήματα. Μεταξύ των οποίων και μιας δυνητικής κοινοβουλευτικής συμπόρευσης που θα ανατρέψει εκ νέου το διαμορφωθέν καθεστώς στα έδρανα του Κοινοβουλίου. Είτε πάντως πρόκειται για μύχιους πόθους είτε όχι, εκφράζονται δημόσια.
Η Νέα Αριστερά μπορεί ν’ αλλάξει τους συσχετισμούς
Εκτιμάται σε αυτή τη φάση πως το ανώτατο όριο ψήφων, ένα «ταβάνι» για τη μία ή την άλλη υποψηφιότητα, είναι οι 40 ψήφοι. Υψηλό ή όχι, θα αποδειχθεί λίαν συντόμως.
Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ αρχίζει από χαμηλότερα, αλλά η τάση δείχνει αυξητική. Η ισχύς των 26 βουλευτών υστερεί της αντίστοιχης του ΠαΣοΚ που προπορεύεται με 31. Επειδή όμως η πλειονότητα στην ΚΟ της Νέας Αριστεράς εμφανίζεται θετικά διακείμενη στην υποψηφιότητα της Λούκας Κατσέλη, αμέσως τα τωρινά νούμερα αναιρούνται. Ειδάλλως η Έφη Αχτσιόγλου δεν θα μιλούσε σε πρώτο πληθυντικό λέγοντας πως την πρώην υπουργό «την εκτιμούμε όλοι για την πολιτική της διαδρομή, η οποία κοινωνικά έχει θετικό αποτύπωμα».
Ακόμη και στην επιθετική ανακοίνωση διάψευσης των δυνητικών κυβερνητικών συνεργασιών με το ΠαΣοΚ ή της επανένταξης στον ΣΥΡΙΖΑ, το κόμμα δεν αναίρεσε «την ανάγκη ενός ισχυρού σήματος ανυπακοής στην πολιτική της Δεξιάς». Αντιθέτως, όπως επισημάνθηκε με νόημα στο ίδιο κείμενο, «το ενισχύει».
Η Νε.Αρ αριθμεί 11 βουλευτές. Εξ αυτών ο Ευκλείδης Τσακαλώτος εμφανίζεται δεδομένα να προτιμά το «παρών» από μια στήριξη υποψηφιότητας του κόμματος από το οποίο αποχώρησε επεισοδιακά. Ακόμη κι αν ο ίδιος διαφοροποιηθεί πάντως ύστερα από μια συλλογική απόφαση των οργάνων, δέκα ψήφοι αρκούν προκειμένου ο ΣΥΡΙΖΑ να προσπεράσει το ΠαΣοΚ με 36 έναντι 31.
Οι βέβαιοι ανεξάρτητοι
Εξ ορισμού το αποτέλεσμα φαίνεται πως θα καθοριστεί από τη στάση που θα επιλέξουν οι -πολλοί- ανεξάρτητοι βουλευτές με προοδευτικό πρόσημο.
Στο σύνολό τους μετριούνται 13. Ήδη η Αθηνά Λινού έχει τοποθετηθεί υποστηρικτικά για τη Λούκα Κατσέλη, κρίνοντας πως είναι σοφότερο να στηρίξει μια γυναίκα για την ΠτΔ σε αυτή τη χρονική συγκυρία. Από την άλλη, ο Πέτρος Παππάς, που «φλερτάρει» διαρκώς με το ΠαΣοΚ, κλίνει προς την υποψηφιότητα Γιαννίτση. Προσφάτως άλλωστε υμνούσε η «σημιτική» διακυβέρνηση της χώρας από «έναν άνθρωπο των έργων, του ρεαλιστικού οραματισμού και των αποτελεσμάτων».
Τον υποψήφιο της Χαρ. Τρικούπη θα ψηφίσει, όπως όλα συνηγορούν, και ο μειονοτικός από την Ξάνθη Μπουρχάν Μπαράν (που είχε διαγραφεί από το ΠαΣοΚ). Σε αυτό το σκέλος της καταμέτρησης η διαφορά έχει μειωθεί στις τέσσερις ψήφους. Κι απομένουν άλλες δέκα.
Προς «παρών» οι Κασσελακικοί
Εξυπακούεται πως θα προκαλέσει τεράστιο κρότο, αν ένας, δύο ή και οι πέντε βουλευτές που έχουν προσχωρήσει στο Κίνημα Δημοκρατίας του Στέφανου Κασσελάκη ταχθούν υπέρ της μιας ή της άλλης επιλογής. Αυλωνίτης, Μάλαμα, Πούλου, Τζάκρη και Χρηστίδου θα ορίσουν από κοινού τη στάση τους εντός της νέας εβδομάδας, σε συνεννόηση πάντα με τα κεντρικά του Ταύρου.
Γίνεται πάντως εύλογα κατανοητό πως ούτε την υποψηφιότητα του ΣΥΡΙΖΑ γίνεται να στηρίξουν σε αυτή τη φάση για λόγους σκληρής αντιπαλότητας, ούτε του ΠαΣοΚ ελέω σημιτικού παρελθόντος του υποψηφίου που επιλέχθηκε. Τον εκλιπόντα πρωθυπουργό, εξάλλου, ο Στ. Κασσελάκης θέλησε να τον αποδομήσει πολιτικά λίγες ημέρες μετά την κηδεία του. Υπό αυτές τις συνθήκες, το «παρών» θεωρείται σχεδόν βέβαιο.
Ποιοι δεν έχουν αποφασίσει ακόμα
Ο Ευάγγελος Αποστολάκης λειτουργεί εξ ονόματός του και, παρά την εμφάνισή του στην παρουσίαση του βιβλίου του Στέφανου Κασσελάκη, δεν έχει προσαρτηθεί (ακόμη) στο Κι.Δη. Ο ίδιος έλεγε σε συνομιλητές του στο Πολεμικό Μουσείο ότι «δεν είμαστε εδώ για άλλα θέματα, αλλά για το βιβλίο» και τους παρέπεμψε όλους στις αποφάσεις που θα παρθούν από την ερχόμενη Δευτέρα.
Οι επιτελείς του ΠαΣοΚ ελπίζουν πως οι αμφιταλαντευόμενοι Ράνια Θρασκιά και Γιάννης Σαρακιώτης θα ενστερνιστούν στο τέλος την υποψηφιότητα Γιαννίτση. Είναι κι αυτό ένα «πρόκριμα» εκ μέρους τους προκειμένου να δείξουν ότι ταυτίζονται περισσότερο με την πολιτική της Χαριλάου Τρικούπη. Ακόμη δεν έχουν εκφραστεί.
Ο βουλευτής Φθιώτιδας, προς τον οποίο ο Π. Πολάκης έκανε ένα μικρό άνοιγμα με αφορμή τα κόστη των λογαριασμών ρεύματος, άσκησε μονάχα δριμύτατη κριτική στον Κυρ. Μητσοτάκη για την επιλογή του Κωνσταντίνου Τασούλα. Σημείωσε χαρακτηριστικά πως «η πατρίδα μας χρειάζεται Πρόεδρο της Δημοκρατίας» με τρία χαρακτηριστικά: στρατηγική ενόραση, ικανότητα να καλλιεργεί ευρύτατα κοινωνικό-πολιτικά consensus και διεθνές εκτόπισμα. Αν η Λούκα Κατσέλη ή ο Τάσος Γιαννίτσης καλύπτουν ως επιλογές τα κριτήρια που θέτει ο Γ. Σαρακιώτης στην ανάρτησή του είναι ένα ερώτημα στο οποίο προσώρας έχει δώσει απάντηση.
Ποιοι θα κρίνουν το αποτέλεσμα
Οι Μιχάλης Χουρδάκης και Αρετή Παπαϊωάννου, προερχόμενοι από την Πλεύση Ελευθερίας, δεν αποκλείεται να ανακηρύξουν «νικητή» σε αυτό το άτυπο bras de fer των δύο κομμάτων. Οι πληροφορίες από τη Βουλή λένε ότι βρίσκονται λίγο πιο κοντά στη στήριξη της Λούκας Κατσέλη. Είναι μια εξέλιξη που, αν επιβεβαιωθεί, θα ευνοήσει αφάνταστα τον ΣΥΡΙΖΑ και ενδεχομένως τον φέρει στο όριο των 40 ψήφων. Όπως λένε από την Κουμουνδούρου, σ’ αυτήν την περίπτωση η υποψηφιότητα Κατσέλη δεν θα είναι απλώς υποψηφιότητα καταγραφής, αλλά συναίνεσης πολλών.
Επισφαλής, φυσικά, κάθε εκτίμηση. Διότι όσο ασταθής και ευμετάβλητη είναι η συνθήκη στην προοδευτική πτέρυγα τόσο ρευστό και αβέβαιο είναι, στο τέλος της ημέρας, το αποτέλεσμα του ντέρμπι Κατσέλη – Γιαννίτση.
Πηγή: tovima.gr