Αναταράξεις στις σχέσεις της κυβέρνησης και του Περιφερειάρχη Αττικής Νίκου Χαρδαλιά, προκάλεσε το τέλος ταφής και ο χειρισμός του ένθεν κακείθεν, υπό την πίεση των σφοδρών αντιδράσεων δημάρχων της Αττικής.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, έριξε… λάδι στη φωτιά, χαρακτηρίζοντας «λανθασμένη» και «αυθαίρετη» την ερμηνεία που δόθηκε, για το θέμα, από τον κ. Χαρδαλιά, ο οποίος με τη σειρά του άφησε αιχμές εναντίον αυτοδιοικητικών που «…αποφεύγουν να παραδεχτούν ότι η προσωρινή αναστολή της απόφασης βεβαίωσης του τέλους ταφής, δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι το τέλος εν τέλει δεν θα εισπραχθεί». Στο μεταξύ, δήμαρχοι που είχαν προσφύγει στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση εναντίον και της δεύτερης, τροποποιημένης, απόφασης του ΕΔΣΝΑ, συνεχίζουν να κάνουν δηλώσεις μιλώντας για νίκη της Αυτοδιοίκησης.

“Λανθασμένη” και “αυθαίρετη” η ερμηνεία της Περιφέρειας

Μετά την ανάκληση και της δεύτερης απόφασης του Ειδικού Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής, από την Εκτελεστική Επιτροπή του ΕΔΣΝΑ, κατόπιν προσωπικής εντολής του Περιφερειάρχη Αττικής, ο κ. Χαρδαλιάς δέχθηκε κυβερνητικά πυρά.

Η τοποθέτηση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Παύλου Μαρινάκη, στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, δεν αφήνει περιθώρια για παρερμηνείες. «Το τέλος ταφής θεσμοθετήθηκε ως ένα αντικίνητρο για την ταφή των απορριμμάτων και ως κίνητρο για την ανακύκλωση και την ορθολογική διαχείριση των σκουπιδιών. Αυτός είναι ο σκοπός και είναι κάτι το οποίο είναι και προϊόν επιταγών, εκτός Ελλάδας. Ευρωπαϊκών επιταγών και λογικό νομίζω. Η ερμηνεία που δόθηκε από τη Περιφέρεια Αττικής για το συγκεκριμένο θέμα, θεωρούμε ως Κυβέρνηση, ότι είναι λανθασμένη, αυθαίρετη και δεν ανταποκρίνεται στο νομοθετικό πλαίσιο».

 

“Η προσωρινή αναστολή δεν σημαίνει ότι το τέλος ταφής δεν θα εισπραχθεί”

Ακολούθως, ο Περιφερειάρχης Αττικής, Νίκος Χαρδαλιάς, με ανάρτησή του, το μεσημέρι της Παρασκευής 17/1, στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, άφησε αιχμές σε αυτοδιοικητικούς, οι οποίοι «… με “ μεσσιανικές ” λογικές, στα όρια του φθηνού λαϊκισμού, προσπαθούν να κρύψουν την πραγματικότητα και τις ευθύνες τους και αποφεύγουν να παραδεχτούν ότι η προσωρινή αναστολή της απόφασης βεβαίωσης του τέλους ταφής, δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι το τέλος εν τέλει δεν θα εισπραχθεί».

Σύμφωνα με τον κ. Χαρδαλιά, σκοπός του ΕΔΣΝΑ και της Περιφέρειας Αττικής δεν ήταν ποτέ να αμφισβητήσει την αναγκαιότητα του μέτρου ή να δημιουργήσουν τετελεσμένα, παρά μόνο να ενισχύσει την κοινή προσπάθεια κυβέρνησης και αυτοδιοίκησης για τον εξορθολογισμό και τη βελτιστοποίηση του μέτρου και ευρύτερα για τον κοινό στόχο της καλύτερης διαχείρισης των απορριμμάτων.  «Η είσπραξη του τέλους από τον ΕΟΑΝ », εξηγεί «συνδέεται άμεσα με την ανάγκη εφαρμογής, επιτέλους, συγκεκριμένων πολιτικών μείωσης των απορριμμάτων, ενίσχυσης της κουλτούρας ανακύκλωσης, αλλά και ολοκλήρωσης των βασικών έργων διαλογής στην πηγή που χρειάζεται άμεσα η Αττική».

 

Απευθυνόμενος, σε αυτοδιοικητικούς, δήλωσε τα ακόλουθα:

«Αποφεύγουν να παραδεχθούν ότι ο ΕΔΣΝΑ, τα τελευταία 10 χρόνια, αντιμετωπίζει βασικά δομικά προβλήματα λειτουργίας για τα οποία χρειάζεται άμεσα η ανάληψη συγκεκριμένων πρωτοβουλιών, για τις οποίες δεν έχουν τίποτα να προτείνουν. Αποφεύγουν να παραδεχτούν ότι – όπως αποδείχθηκε και κατά το πρόσφατο παρελθόν – ακόμα και η είσπραξη και απόδοση του τέλους ταφής δεν έγινε με τον σωστό τρόπο από τον ΕΔΣΝΑ, ζήτημα για το οποίο δεν σκοπεύουμε να μείνουμε απαθείς και περιμένουμε τα πορίσματα των ελεγκτικών αρχών.

Αποφεύγουν να προτείνουν το παραμικρό και κυρίως να παραδεχτούν ότι είναι μονόδρομος η ανάγκη  -σε στενή συνεργασία με την Πολιτεία-  να διερευνηθούν εναλλακτικοί τρόποι είσπραξης και απόδοσης του τέλους ταφής και μάλιστα με πλήρη απεμπλοκή του ΕΔΣΝΑ από τη διαδικασία αυτή, όπως άλλωστε έχουμε ζητήσει, από την πρώτη στιγμή, ως Περιφέρεια Αττικής.

Αποφεύγουν εν τέλει να συνειδητοποιήσουν ότι με κραυγές και επικοινωνιακού τύπου τσιτάτα και χωρίς συγκεκριμένες προτάσεις για τα θέματα της διαχείρισης των απορριμμάτων της Αττικής, το σημαντικό περιβαλλοντικό αυτό ζήτημα δεν θα λυθεί, με προφανές υγειονομικό κόστος και για τις 66 γειτονιές του Λεκανοπέδιου.

Απέναντι στον δικό τους λαϊκισμό, η Περιφέρεια Αττικής θα απαντάει με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και με ένα ολιστικό σχέδιο διαχείρισης, του οποίου η μελέτη και αποτύπωση προχωράει με γρήγορους ρυθμούς και αναμένεται να ολοκληρωθεί στους επόμενους μήνες. Προχωράμε υπεύθυνα, με διαφάνεια, βήμα με το βήμα, ημέρα με την ημέρα, σε συνεργασία με τους πολίτες και την κοινωνία, για την πλήρη εξυγίανση του ΕΔΣΝΑ και την οριστική λύση στο θέμα της διαχείρισης των σκουπιδιών του Λεκανοπεδίου».

 

“Θετική εξέλιξη η ανάκληση της απόφασης”

Θετική εξέλιξη για όλους τους Δήμους της Αττικής χαρακτηρίζει ο Δήμαρχος Αμαρουσίου, Θεόδωρος Αμπατζόγλου, την ανάκληση της απόφασης του ΕΔΣΝΑ για την αύξηση του τέλους ταφής.

Σε δήλωσή του αναφέρει:

«Η πρόσφατη απόφαση του ΕΔΣΝΑ να ανακαλέσει την αύξηση του τέλους ταφής, αποτελεί μια θετική εξέλιξη για όλους τους Δήμους της Αττικής.

Ο Δήμος Αμαρουσίου αλλά και όλα τα αυτοδιοικητικά μας όργανα (ΚΕΔΕ και ΠΕΔΑ) είχαν επισημάνει εξαρχής το δυσβάσταχτο χαρακτήρα του, καθώς απειλούσε τη λειτουργία μας και θα επιβάρυνε επιπλέον και υπέρογκα τους δημότες μας.

Ιδιαιτέρως ο Δήμος Αμαρουσίου είχε πρωτοστατήσει για το θέμα και είχε ανακοινώσει την απόφασή του για προσφυγή κατά της απόφασης του ΕΔΣΝΑ που αφορά στην τιμολογιακή πολιτική του Συνδέσμου για το 2025.

Θα συνεχίσουμε να εμμένουμε στην οριστική κατάργηση του τέλους ταφής και να εργαζόμαστε για βιώσιμες λύσεις στη διαχείριση των απορριμμάτων, με στόχο την οικονομική ελάφρυνση των πολιτών και την προστασία του περιβάλλοντος».

Νομοθετική ρύθμιση για την κατάργηση του τέλους

Νίκη για τους Δήμους της Αττικής και σημαντική νίκη για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, αποτελεί η ανάκληση της απαράδεκτης απόφασης του ΕΔΣΝΑ με την οποία επέβαλλε υπέρογκες αυξήσεις στην περιβαλλοντική εισφορά (τέλος ταφής) από τους δήμους – μέλη του για το 2025, δήλωσε η Δήμαρχος Ζωγράφου, Τίνα Καφατσάκη.

Όπως αναφέρει, η απόφαση αυτή όχι μόνο θα οδηγούσε σε οικονομικό στραγγαλισμό την πλειονότητα των Δήμων της Αττικής, αλλά θα επέβαλλε μεγάλες επιβαρύνσεις στα νοικοκυριά. «Για αυτό το λόγο», συνεχίζει, «καταθέσαμε προσφυγή για την ακύρωση της και μαζί με πολλούς Δημάρχους ζητήσαμε την άμεση ανάκληση της. Ο αγώνας μας όμως δεν πρέπει να σταματήσει εδώ!».

Η κυρία Καφατσάκη υπενθυμίζει την προσφυγή της ΚΕΔΕ και 164 Δήμων στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ζητώντας «νομοθετική ρύθμιση για την πλήρη κατάργηση του τέλους ταφής και την αξιοποίηση από την πλευρά της Πολιτείας ευρωπαϊκών πόρων και χρηματοδοτικών εργαλείων και αποτελεσματικές πολιτικές που θα αφορούν –ουσιαστικά και όχι προσχηματικά-  τη βιώσιμη διαχείριση των απορριμμάτων και την Ανακύκλωση».

Πηγή: tovima.gr