Του Θανάση Μαυρίδη
Ο πρόεδρος Τραμπ θεωρεί σημαντική χώρα την Ελλάδα και επενδύει στην ανάπτυξη των διμερών σχέσεων. Γι’ αυτό και δεν μας στέλνει τον οποιονδήποτε για νέο πρέσβη, αλλά την παραλίγο νύφη του Κίμπερλι Γκίλφοϊλ. Η σημειολογία είναι ολοφάνερη. Σκεφτείτε να μας έστελνε κάποιον βαρετό γραφειοκράτη. Θα βαριόμασταν όλοι αφόρητα. Αλλά τώρα τα πράγματα είναι αλλιώς. Νιώθουμε… αναβαπτισμένοι. Με την παραλίγο! Με τον έναν ή τον άλλον τρόπο νιώθουμε κι εμείς οι ιθαγενείς μέλη μιας μεγάλης και λαμπερής οικογένειας.
Υπάρχει και η άλλη ανάγνωση, την οποία, όμως, δεν την πιστεύουμε. Ότι ο πλανητάρχης θέλησε να τιμωρήσει την παραλίγο νύφη του και αποφάσισε να τη στείλει στο γαλατικό χωριό. Θα θυμήθηκε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να λέει εκείνο το «δεν θα χάσουμε», όταν ο πρόεδρος Τραμπ του επισήμανε τον κίνδυνο πολέμου με την Τουρκία. Και σου λέει, ο Τραμπ, «αυτοί δεν παίζονται με τίποτα». Αλλά γιατί να θέλει να τιμωρήσει την Κίμπερλι; Τουλάχιστον, όχι την Κίμπερλι, αν υποθέσουμε ότι κάποιον ήθελε να τιμωρήσει.
Όπως, όμως, ήδη είπαμε, αυτά δεν τα πιστεύουμε. Από την άλλη, στην Άγκυρα έστειλε έναν άλλον στενό συνεργάτη του. Ο Τομ Μπάρακ είναι «πεπειραμένη φωνή λογικής» και «χαίρει σεβασμού», ανέφερε ο κ. Τραμπ. Από τον Ιανουάριο του 2017, υπήρξε σύμβουλος κυβερνητικών αξιωματούχων για την αμερικανική πολιτική στη Μέση Ανατολή. Του ασκήθηκε ποινική δίωξη το 2021 για αδήλωτο lobbying, ή αλλιώς, εκπροσώπηση ειδικών συμφερόντων, επ’ ωφελεία των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Απαλλάχθηκε το 2022.
Να κάνουμε τη σύγκριση; Στην Αθήνα, μία πρώην εισαγγελέας και τηλεπαρουσιάστρια και στην Άγκυρα, ένας άνθρωπος που έχει ασχοληθεί ιδιαίτερα με τα θέματα της Μέσης Ανατολής. Ένα κοινό τους στοιχείο είναι ότι και οι δύο ανήκουν στον ευρύτερο κύκλο των φίλων και συγγενών του προέδρου Τραμπ. Όπως φανταζόμαστε, θα συμβαίνει και με όλες τις άλλες προτάσεις του προέδρου. Για όλες τις θέσεις.
Και τι δείχνει η σύγκριση; Ότι η Τουρκία δεν είναι η «απομονωμένη», όπως υποστηρίζουν διάφοροι. Τουλάχιστον αυτό. Από την άλλη πλευρά, η αλήθεια είναι ότι στην προηγούμενη διακυβέρνηση Τραμπ και παρά τα όσα προέβλεπαν οι αναλυτές, λόγω των προσωπικών σχέσεων του Τραμπ και του Ερντογάν, η Ελλάδα κέρδισε. Δεν έχασε. Κέρδισε περισσότερα από οποιαδήποτε άλλη περίοδο. Και έδωσε πολλά, περισσότερα από οποιαδήποτε άλλη περίοδο, επίσης. Οπότε; Περιμένουμε να δούμε τι σημαίνει στην πράξη η τοποθέτηση της Κίμπερλι Γκίλφοϊλ. Όχι κι ότι μπορούμε να κάνουμε και κάτι διαφορετικό…
Πηγή: liberal.gr