ΒΗΜΑτοδότης

Όλη αυτή η υπόθεση που έσκασε για τα χαλιά που αγοράστηκαν στο υπουργείο Τουρισμού, μου φέρνει στη θύμηση ένα σωρό ιστορίες «πολιτικού αλαλούμ» σε αυτό το υπουργείο, με… πόμολα «Σβαρόφσκι», με ακριβές κουρτίνες στο «χρώμα που αγαπούσε ο υπουργός», με καρατομήσεις, πισώπλατα μαχαιρώματα, βαρονίες ακόμα και παραιτήσεις λόγω χρεών 5,5 εκατ. ευρώ στην εφορία. Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά:

Πρόκειται για ένα υπουργείο που οι εκάστοτε πρωθυπουργοί τοποθετούσαν ως υπουργό ή υφυπουργό, την αφρόκρεμα των στελεχών τους, δυνατά δηλαδή ονόματα ή πρόσωπα που δεν είχαν και πολλές δυνατότητες να εκλεγούν βουλευτές, αλλά ήταν γνωστοί στο εκλογικό σώμα, καθώς και εκτός Ελλάδος.

Οταν ο Ανδρέας Παπανδρέου, για παράδειγμα, τοποθέτησε υπουργό Τουρισμού τον προερχόμενο από τη ΝΔ Διονύση Λιβανό (πατέρα του πρώην υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Σπήλιου Λιβανού) υπήρξε πολιτικός σεισμός. Ήταν μια υπολογίσιμη μεταγραφή από τη ΝΔ στο ΠαΣοΚ. Ο Λιβανός είναι αυτός που καθιέρωσε τον όρο «αγροτουρισμός», αλλά και από τους πρώτους υπουργούς που τοποθέτησε στο γραφείο του στην οδό Αμερικής 2, μία τηλεόραση «Plasma» με μεγάλη οθόνη. Βρήκαν αφορμή τότε οι πασόκοι (άλλο που δεν περίμεναν) και ζήτησαν την καρατόμησή του. Πλην όμως φωνή βοώντος εν τη ερήμω. Η αλήθεια είναι ότι δεν τον συμπαθούσαν ορισμένοι πασόκοι όχι για κανέναν ιδιαίτερο λόγο, παρότι ο Λιβανός άνοιξε δρόμους για την τουριστική ανάπτυξη και αύξηση του τουριστικού ρεύματος, αλλά επειδή του είχε μια αδυναμία ο Παπανδρέου, ακόμα και στην Ελούντα τον καλούσε στις διακοπές του.

Ένας άλλος πασόκος (γενικός γραμματέας του ΕΟΤ) καρατομήθηκε εν μία νυκτί, επειδή ο Ανδρέας Παπανδρέου ανακάλυψε πως δεν πήγε φαντάρος. Εκεί όμως που έγινε το έλα να δεις με το υπουργείο Τουρισμού ήταν επί κυβερνήσεως ΝΔ, όταν επενέβησαν οι εισαγγελείς για να εξακριβώσουν ποιος υπουργός παρήγγειλε για τα συρτάρια του πανάκριβα πόμολα «Σβαρόφσκι» για τις πόρτες και για τα ντουλάπια του υπουργείου του (στην οδό Αμαλίας) και ποιος άλλος κουρτίνες αξίας 20.000 ευρώ. Αυτό που ειπώθηκε τότε ήταν ότι ο πρώτος που άλλαξε κουρτίνες ήταν ο Άρης Σπηλιωτόπουλος (που χρημάτισε υπουργός Τουρισμού), ενώ ανακαίνιση του υπουργείου ειπώθηκε ότι έκανε και ο Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Η υφυπουργός Τουρισμού Άντζελα Γκερέκου (μεταγραφή τότε της ΝΔ από το ΠαΣοΚ), όταν ανέλαβε το χαρτοφυλάκιο του Τουρισμού ξήλωσε τα πόμολα (τότε τα ονόμαζαν «χρυσά πόμολα») του προκατόχου του Κώστα Μαρκόπουλου, ο οποίος όμως παραδίδοντας το χαρτοφυλάκιο του Τουρισμού στον (τότε) νέο υπουργό Παύλο Γερουλάνο, άφησε αιχμές για «αγκυλώσεις, βαρονίες που λειτούργησαν πολλές φορές ως μυστικοσύμβουλοι και οικογένειες που έπαιξαν τον ρόλο των ψιθυριστών». Βαριές κατηγορίες, θα πείτε που έμειναν ωστόσο αναπάντητες.

Η Άντζελα Γκερέκου ξήλωσε, όπως σας είπα παραπάνω, τα πόμολα και πλήρωσε τους Λονδρέζους ταξιτζήδες που η προηγούμενη κυβέρνηση και το υπουργείο Τουρισμού τους άφησε απλήρωτους και δυσφημούσαν, μέσα στα λονδρέζικα ταξί τους την χώρα μας, αλλά και αυτή αναγκάστηκε να παραιτηθεί. Και ξέρετε γιατί; Λόγω Τόλη Βοσκόπουλου!

Στις 17 Μαΐου 2010 οι εφημερίδες ισχυρίστηκαν ότι ο Τόλης Βοσκόπουλος οφείλει εδώ και χρόνια στη ΙΓ’ ΔΟΥ Αθηνών περίπου 5,5 εκατομμύρια ευρώ τα οποία δεν έχει καταβάλει, καθώς και ότι έχει να πληρώσει φόρο εισοδήματος από το 1993. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να παραιτηθεί η σύζυγός του Αντζελα Γκερέκου από υφυπουργός Τουρισμού επικαλούμενη λόγους ευθιξίας.

Πηγή: tovima.gr