Του Αρη Πορτοσάλτε
Γράφω το σημερινό σημείωμα για δύο λόγους:
Επειδή διαπιστώνω, καθημερινά, πρόοδο στα θέματα αντιμετώπισης του εγκλήματος. Η συχνότητα με την οποία όλο και κάποιες ομάδες αλητών, που συγκροτούν εγκληματικές οργανώσεις πέφτουν στα χέρια της Ελληνικής Αστυνομίας, έχει αυξηθεί. Και δεν είναι τέσσερις-πέντε, αλλά πολλές δεκάδες συλληφθέντων που καταλήγουν στο κρατητήριο. Η πρόσφατη περίπτωση με τους οπαδούς του ΠΑΟ είναι ενδεικτική. Έχει προηγηθεί η εξάρθρωση αντίστοιχης συμμορίας οπαδών του Ολυμπιακού και ευχής έργον να ακολουθήσει εκείνων της ΑΕΚ κι πιθανώς άλλων ομάδων, όπου υπάρχει εμπλοκή οπαδών με εγκληματική δραστηριότητα, που απλώνεται και πέραν της οπαδικής βίας. Δεν το λες αμελητέα εξέλιξη.
Ο δεύτερος, σχετίζεται με τον ίδιο τον υπουργό. Ο Μ. Χρυσοχοΐδης, όπως ο Γ. Φλωρίδης, όπως η Λ. Μενδώνη, όπως ο νεότερος Κ. Πιερρακάκης, ενοχλούν την ψυχή της… βαθιάς Νεοδημοκρατικής παράταξης. Όμως η ΠΑΣΟκική πολιτική καταγωγή τους δεν μπορεί να ακυρώνει τη μαχητικότητα και την αποτελεσματικότητα τους, ως υπουργών του Κυριάκου Μητσοτάκη…
Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, συμπληρώνει σχεδόν μια 25ετία στην επιτελική θέση του υπουργού (θα προτιμούσα τον τίτλο) Δημόσιας Τάξης. Από την πρώτη στιγμή και δεν αναφέρομαι μόνο στην εξάρθρωση των κατά συρροή δολοφόνων της «17Ν», έδειξε ότι κατέχει κάποιον «κώδικα» στην επικοινωνία του με τους αστυνομικούς. Ίσως, όταν «κρεμάσει τα παπούτσια» της πολιτικής του καριέρας να αποκαλύψει την τεχνική του.
Είναι από τους υπουργούς που δέχονται διαρκή κριτική, στην καθομιλουμένη λέμε ότι τους «δέρνουμε»! Το αντικείμενο του δεν είναι από τα ευκολότερα. Η δημόσια τάξη κι η ασφάλεια του πολίτη ζητούμενο διαρκές και σωστά είναι έτσι, μέχρι να φανεί κάποιο αποτέλεσμα. Το Σώμα που, επί της ουσίας, «διοικεί» ο εκάστοτε υπουργός Προστασίας του Πολίτη, δεν είναι από τα ευκολότερα. Σαν μια ολόκληρη «κοινωνία» η Ελληνική Αστυνομία, ποιος είπε ότι δεν θέλει τον αστυνομικό της;…
Δικαιολογημένα οι πολίτες πιέζουμε και ζητούμε ακόμη μεγαλύτερη απόδοση από το κυβερνητικό έργο στον τομέα της ασφάλειας. Σωστά απαιτούν οι περισσότεροι να τοποθετηθούν κάμερες κυκλοφορίας. Κι είναι εντυπωσιακό, να το ζητά μεγάλο μέρος της κοινωνίας κι η κυβέρνηση από την πλευρά της να είναι επιφυλακτική και μάλλον φοβική. Οι δυσμενείς εντυπώσεις πέφτουν πάνω στον υπουργό Χρυσοχοΐδη, όμως ενδεχομένως να αδικείται…
Η Ελληνική Αστυνομία είναι ένα τεράστιο Σώμα με προσωπικό, άνω των πενήντα χιλιάδων. Φανταστείτε πόλεις όπως, Αγρίνιο, Καλαμάτα, Καβάλα, Χανιά, Κομοτηνή, Λαμία, έχουν αντίστοιχο αριθμό πληθυσμού. Η διοίκηση αυτού του οργανισμού, που προφανώς κουβαλά όλα τα «γνωρίσματα» του ελληνικού Κράτους, δεν μπορεί εκ των πραγμάτων να είναι μια απλή διαχείριση. Θέλει τρόπο και μέθοδο. Πιθανότατα και μια «γλώσσα» εντολών και υποδείξεων.
Ας μην εθελοτυφλούμε. Είναι σαφές πως για να αντιμετωπίσει ένα Σώμα το έγκλημα, πρέπει, εσωτερικά, να είναι σε μέγιστο βαθμό «αποστειρωμένο». Όσο κι αν υπάρχουν τα θεσμικά όργανα, οι άνθρωποι είμαστε άνθρωποι, με τα προτερήματα και τις αδυναμίες μας. Πρέπει να αντιληφθούμε πως για να υπάρξει αποτέλεσμα στη δράση αναγκαία προϋπόθεση είναι η προσπάθεια εσωτερικής ανασυγκρότησης. Μια σειρά ζητημάτων, από την εκπαίδευση, την εξύψωση του ηθικού, την τήρηση της πειθαρχίας, μέχρι την κατανομή των αστυνομικών μεταξύ περιφέρειας και μεγάλων αστικών κέντρων, τις παρενέργειες στην εντοπιότητα από την μετάθεση του αστυνομικού στον τόπο καταγωγής του, τις αντιπαλότητες και τη σύγκρουση πιθανών «ομάδων» και «συμφερόντων», πρέπει να τακτοποιηθούν για να έρθει το ζητούμενο αποτέλεσμα.
Ο Μ. Χρυσοχοΐδης, έχει πείσει ότι είναι για τα δύσκολα. Τα πρώτα σημάδια είναι ενθαρρυντικά, αλλά κι ο όγκος δουλειάς τεράστιος. Η εγκληματικότητα «μικρή» ή «μεγάλη» είναι ένα κι αυτό. Συνιστούν το πρόβλημα. Η επίσκεψη του στη Ζάκυνθο, ως επικεφαλής ομάδας για την ενίσχυση της τοπικής Αστυνομίας σ’ ένα προβεβλημένο διεθνώς τουριστικό προορισμό, σημαίνει πρακτικά ότι θέλει να περάσει το μήνυμα του αγώνα κατά της διαφθοράς και υπέρ της αστυνόμευσης.
Στη βαθμολόγηση της κυβέρνησης, οι επιδόσεις του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, θα έχουν αυξημένη επίδραση. Ο υπουργός καλείται να εργάζεται άοκνα.
Α, μην το ξεχάσω. Από το 2023 είναι βουλευτής Δυτικού Τομέα της Β΄ Περιφέρειας Αθηνών, με τη Νέα Δημοκρατία…
Πηγή: liberal.gr