Γκρίνια και δυσαρέσκεια στη συνεδρίαση της ΚΟ της ΝΔ –
Η έμφαση στον πατριωτικό χαρακτήρα της παράταξης και τα δυο νέα στοιχεία
Του Αγγελου Κωβαίου
Η -πιθανότατα- τελευταία φάση του μετεκλογικού δράματος για την κυβέρνηση εκτυλίχθηκε στη συνεδρίαση της ΚΟ της ΝΔ την Τετάρτη, όπου ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρέθηκε αντιμέτωπος με τη δυσαρέσκεια και την έντονη κριτική ορισμένων βουλευτών του.
Ο ίδιος επιχείρησε εξ αρχής να απαντήσει προκαταβολικά, απορρίπτοντας τις λογικές και τα διλήμματα περί δεξιάς ή κεντρώας στροφής, δίνοντας έμφαση στον πατριωτικό χαρακτήρα της παράταξης και αναγνωρίζοντας λάθη, με μία διάθεση αυτοκριτικής.
Αυτό ωστόσο δεν εμπόδισε πόλους βουλευτές να μιλήσουν ανοιχτά και να θέσουν τα ζητήματα του γάμου των ομοφύλων, της φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών, τις συμπεριφορές υπουργών και στελεχών του Μαξίμου κ.ά.
Παράλληλα, από τις τοποθετήσεις αρκετών βουλευτών (Νικήτας Κακλαμάνης, Ευριπίδης Στυλιανίδης, Γιώργος Βλάχος, κ.ά.) έγινε εμφανές ότι υπάρχει μία ομάδα διατεθειμένη να υπερασπιστεί τις λαϊκοδεξιές ιδεολογικές καταβολές του κόμματος. Σε αυτά απάντησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, λέγοντας μεταξύ των άλλων ότι τηρεί στο έπακρο τις καταστατικές αρχές της ΝΔ και ότι ο ιδρυτής του κόμματος Κωνσταντίνος Καραμανλής ήταν εκείνος που δίδαξε τον πραγματισμό στην πολιτική.
Τα δυο νέα στοιχεία
Από τη συνεδρίαση και τις αναμενόμενες εκδηλώσεις γκρίνιας και δυσαρέσκειας, αναδείχθηκαν ωστόσο δύο νέα στοιχεία.
Το πρώτο και σοβαρότερο είναι η εκδήλωση από πολλούς βουλευτές της πρόθεσης να μην ψηφίσουν και πάλι την Κατερίνα Σακελλαροπούλου για την Προεδρία της Δημοκρατίας, σε περίπτωση που είναι και πάλι υποψήφια. Για το συγκεκριμένο θέμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέφυγε να τοποθετηθεί, ζητώντας να μην συνεχιστεί η συζήτηση, που στην παρούσα συγκυρία θεωρείται άκαιρη. Είναι ωστόσο σαφές ότι η επιλογή προσώπου για την Προεδρία της Δημοκρατίας θα είναι ένα από τα μεγάλα ζητήματα της περιόδου μετά το καλοκαίρι.
Το δεύτερο στοιχείο ήταν η στάση του βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας Μάριου Σαλμά, ο οποίος έδειξε να έχει πάρει σημαντικές αποστάσεις από το κόμμα και την κυβέρνηση, προκαλώντας και την ενόχληση του Πρωθυπουργού, όταν αναρωτήθηκε αν «είμαστε με τους πολλούς ή τους λίγους».
Σε κάθε περίπτωση, η συνεδρίαση της ΚΟ ήταν μία από τις εντονότερες της περιόδου ηγεσίας του Κυριάκου Μητσοτάκη, δίχως ωστόσο να φαίνεται ότι σε αυτή τη φάση θα υπάρξει συνέχεια. Έγινε όμως σαφές ότι υπάρχουν κάποια νέα δεδομένα, που πιθανώς θα παίξουν το ρόλο τους στη συνέχεια και ενώ αναμένονται οι παρεμβάσεις των Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά την προσεχή Δευτέρα, στο Πολεμικό Μουσείο.
Πηγή: tovima.gr