Ο “εμφύλιος” στο ΠαΣοΚ, οι αναταράξεις στον ΣΥΡΙΖΑ, οι επιδιώξεις
του Αλέξη Τσίπρα, το “ρευστό τοπίο” και το ερώτημα “ποιος μπορεί να νικήσει τον Μητσοτάκη”

Γιάννης Ζωιτός, Δημήτρης Χόνδρος

Θα μπορούσε να γίνει λόγος για το «καυτό» καλοκαίρι της Κεντροαριστεράς. Το ΠαΣοΚ μετά τις ευρωεκλογές δείχνει να έχει εισέλθει σε ζώνη σφοδρών αναταράξεων και ο ΣΥΡΙΖΑ μετά τις καρατομήσεις Κασσελάκη μοιάζει με καζάνι που βράζει. Μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών το ερώτημα «ποιος μπορεί να νικήσει το Μητσοτάκη» επανέρχεται, ενώ τη φιγούρα ενός «διαφορετικού» Τσίπρα πλανάται ως φάντασμα πάνω από τη Χαριλάου Τρικούπη και την Κουμουνδούρου.

Tι επιδιώκει ο πρώην Πρωθυπουργός; Να ηγηθεί είτε ενός νέου κόμματος ή ενός σχήματος – ομπρέλα που θα ενώσει τις διάσπαρτες δυνάμεις του χώρου;

 

Ο εμφύλιος στο ΠαΣοΚ και η κρίσιμη συνεδρίαση της ΚΕ

Τα πάντα στην Κεντροαριστερά, σε αυτή τη φάση κινούνται γύρω από τις εξελίξεις στο ΠαΣοΚ. Καμία διεργασία δεν μπορεί να πάρει σάρκα και οστά πριν το ξεκαθάρισμα των λογαριασμών που άνοιξαν στη Χαριλάου Τρικούπη μετά το εκλογικό αποτέλεσμα.

Τα βλέμματα μετά τη θυελλώδη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου στρέφονται τώρα στην επικείμενη κρίσιμη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής. Τι θα κάνει ο Νίκος Ανδρουλάκης; Ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ κρατά τα χαρτιά του κλειστά, δηλώνοντας ότι στην συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής θα παρουσιάσει μια ενωτική πρόταση με βάση όσα ακούστηκαν στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος.

Το ζητούμενο είναι αν θα τεθεί στο τραπέζι της συνεδρίασης ένας συγκεκριμένος οδικός χάρτης που θα οδηγήσει σε κάλπες. Όλα πάντως δείχνουν ότι το ΠαΣοΚ θα πάει σε εκλογές για την ανάδειξη νέας ηγεσίας το φθινόπωρο. Έμπειρα στελέχη του κόμματος εκτιμούν ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος, η κάλπη είναι η μόνο επιλογή που έχει απομείνει στον Νίκο Ανδρουλάκη.

Ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ, όπως αναφέρουν πρόσωπα με τα οποία συνομιλεί, έχει λάβει τις αποφάσεις του. Όπως λένε, «οι κάλπες, η προσφυγή στη βάση του ΠαΣοΚ και του ευρύτερου κεντροαριστερού χώρου δεν τον φοβίζει». Αυτό που δεν θέλει ο κ. Ανδρουλάκης είναι να συνεχίζει να εμφανίζει το κόμμα μια κατάσταση αλληλοσπαραγμού που πληγώνει τη βάση του κόμματος και απειλεί με κατεδάφιση ό,τι έχει χτιστεί μέχρι σήμερα. Πιθανολογείται ότι όλο αυτό θα λειτουργήσει αποτρεπτικά στη συμμετοχή του κόσμου στη διαδικασία.

 

Οι αντίπαλοι του Ανδρουλάκη

Αυτό, ίσως, είναι και το μεγαλύτερο στοίχημα για το ΠαΣοΚ. Ο κ. Ανδρουλάκης εξελέγη μέσα από μια διαδικασία στην οποία, στην πρώτη φάση, πήραν μέρος περί τους 270 χιλιάδες πολίτες. Ο πήχης είναι ψηλά.

Προς το παρόν οι συζητήσεις περιστρέφονται γύρω από τα ονόματα που θα θελήσουν να διεκδικήσουν την ηγεσία. Οι υποψηφιότητες που έχουν προεξοφληθεί, αν και δεν έχουν επισήμως ανακοινωθεί είναι του δημάρχου Αθηναίων Χάρη Δούκα, του νεαρού βουλευτή Μανώλη Χριστοδουλάκη και του βουλευτή της Αθήνας, Παύλου Γερουλάνου. Ακούγονται και άλλα ονόματα όπως αυτά του Μιχάλη Κατρίνη, της Μιλένας Αποστολάκη, ενώ στις συζητήσεις που γίνονται υπάρχει μια φημολογία και για υποψηφιότητα – έκπληξη από τον ευρύτερο χώρο της κεντροαριστεράς.

Επίσης, μεγάλη συζήτηση γίνεται και για τα ευρήματα της δημοσκόπησης (GPO) για την ηγεσία του ΠαΣοΚ. Ένας στους τρεις ψηφοφόρους του κόμματος εξακολουθεί να εμπιστεύεται τον Νίκο Ανδρουλάκη. Ο κ. Ανδρουλάκης επιλέγεται από το 34,5%, ο Παύλος Γερουλάνος από το 17,7%, ο Χάρης Δούκας από το 17,2% κι ακολουθούν ο Μανώλης Χριστοδουλάκης με 13,6% και ο Παύλος Χρηστίδης με 2,5%. Άλλος, δηλώνει το 3,7%, Κανένας από αυτούς το 7,4% και δεν ξέρω-δεν απαντώ το 3,4%.

Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η απάντηση των ψηφοφόρων του ΠαΣοΚ στο ερώτημα ποιο πρόσωπο θα μπορούσε να ενώσει την Κεντροαριστερά.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης προηγείται με 32,2%. Ακολουθούν ο Αλέξης Τσίπρας με 13,4% και οι Παύλος Γερουλάνος με 12,8%, Χάρης Δούκας με 12,4%, Μανώλης Χριστοδουλάκης με 4,7% και Στέφανος Κασσελάκης με 2,1%.

 

Ο Κασσελάκης και οι αναταράξεις στον ΣΥΡΙΖΑ

Αυτό το 2,1% που λαμβάνει ο κ. Κασσελάκης στις τάξεις των ψηφοφόρων του ΠαΣοΚ στο ερώτημα ποιος μπορεί να ενώσει την Κεντροαριστερά θα πρέπει να προβληματίσει ιδιαίτερα τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι ένα ποσοστό που δείχνει τα όρια της επιρροής στο τμήμα των ψηφοφόρων που θα καθορίσουν το αποτέλεσμα στην (μάλλον απίθανη) περίπτωση που οι διεργασίες οδηγήσουν σε ένα σχήμα ομπρέλα που θα επιτρέψει τη συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με το ΠαΣοΚ.

Συζητήσεις για ένα τέτοιο ενδεχόμενο εξακολουθούν να γίνονται σκοντάφτουν όμως στις εξελίξεις στο ΠαΣοΚ, αλλά και στην επιφυλακτική στάση της βάσης του. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο ερώτημα αν θα πρέπει να συνεργαστούν τα δύο κόμματα, οι ψηφοφόροι του ΠαΣοΚ εμφανίζονται διχασμένοι. Ένα 55,3% απαντά «ναι» και «μάλλον ναι».

Αν μάλιστα μείνουμε σε αυτούς που απαντούν «ναι» η «όχι» χωρίς το «μάλλον» η εικόνα αντιστρέφεται. «Ναι», απαντά το 29,2% και «όχι» το 33,1%. Φαίνεται ότι οι πληγές του παρελθόντος δεν έχουν κλείσει και χρειάζεται χρόνος για να ξεπεραστούν.

 

Η νέα αμφισβήτηση έφερε απολύσεις

Σε κάθε περίπτωση το θέμα του κ. Κασσελάκη δεν είναι το αν θα ηγηθεί ενός ευρύτερου σχήματος της Κεντροαριστεράς. Τον αφορά κυρίως το πώς θα καταφέρει να εδραιώσει τη θέση του στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ μετά το αποτέλεσμα των εκλογών, το οποίο απείχε από τον πήχη που είχε θέσει προεκλογικά.

Η «εκεχειρία» στην Κουμουνδούρου, όπως αυτή είχε συμφωνηθεί σιωπηρά μετά το Συνέδριο, είχε λήξει από τις 21:00 το βράδυ της 9ης Ιουνίου. Όταν επιβεβαιώθηκε το exit poll, άρα και το χαμηλό ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ στην κάλπη, ο πρόεδρός του βρέθηκε αυτομάτως στο στόχαστρο της εσωκομματικής αντιπολίτευσης. Στελέχη της απέναντι πλευράς άρχισαν να του χρεώνουν ευθύνες. Άλλα μίλησαν για ανάγκη προσέγγισης του ΠαΣοΚ και της Νέας Αριστεράς.

Ο Στ. Κασσελάκης απάντησε πως θα κριθεί ξανά από τη βάση, αν προκύψει νέος σχηματισμός, αλλά και διαδοχικές απολύσεις (Θεοχαρόπουλος, Γ. Τσίπρας). Η κόντρα έλαβε πια διασπαστική μορφή. Όπως ακριβώς μετά τα μισά του Νοέμβρη. Οι ισορροπίες είναι για άλλη μια φορά εύθραυστες.

 

Τι, ακριβώς, επιδιώκει ο Αλέξης Τσίπρας;

Μοιραία το πρόσωπο που βρίσκεται στο επίκεντρο των συζητήσεων για το μέλλον της Κεντροαριστεράς είναι ο Αλέξης Τσίπρας. Ο πρώην Πρωθυπουργός τάχθηκε υπέρ του να αρχίσουν διεργασίες συνεννόησης και σύγκλισης των προοδευτικών δυνάμεων ως τη μόνη λύση απέναντι στη ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ο ίδιος, στις δημοσκοπήσεις, όπως αυτή της GPO εμφανίζεται να έχει το προβάδισμα ανάμεσα στα πρόσωπα που μπορούν να ενώσουν τα κομμάτια της Κεντροαριστεράς. Στο σύνολο των ψηφοφόρων ο κ. Τσίπρας έρχεται πρώτος με ποσοστό 19% το οποίο εκτοξεύεται στο 45,6% στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ αλλά πέφτει στο 13,4% στους ψηφοφόρους του ΠαΣοΚ.

Είναι εμφανές ότι στη βάση του ΠαΣοΚ ο κ. Τσίπρας εξακολουθεί να έχει «έλλειμα αξιοπιστίας» το οποίο αποτελεί μεγάλο εμπόδιο στην προσπάθεια του να εμφανιστεί ως ο ηγέτης όλου του χώρου. Ακόμα ένα ζήτημα για τον κ. Τσίπρα είναι ότι τόσο ο κ. Κασσελάκης όσο και ο κ. Ανδρουλάκης δεν δείχνουν διατεθειμένοι να του στρώσουν με ροδοπέταλα τον δρόμο της επιστροφής με πρωταγωνιστικό ρόλο.

Ο πρώην Πρωθυπουργός, σύμφωνα με πληροφορίες, εκτιμά πως οι εξελίξεις στο χώρο θα «τρέξουν» ανεξαρτήτως των προθέσεων της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠαΣοΚ. Ειδικά αν στις αρχές της νέας πολιτικής περιόδου τα ποσοστά των δύο κομμάτων εξακολουθούν να κινούνται σε επίπεδα που προεξοφλούν μια ακόμα (άνετη) νίκη του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Πηγή:tovima.gr