Του Άρη Πορτοσάλτε
Σπόρος να ανθίσουν τα νέα φύλλα στον γέρικο κορμό ανέκαθεν είναι η Παιδεία. Ο ελληνισμός, όπως σημειώνει ο εκ καταγωγής Πολίτης, διεθνής επιχειρηματίας Βύρων Νικολαΐδης, τρέπεται σε φυγή όταν δεν έχει Εκπαίδευση. Η ιδέα του, συνεπώς, να επιβραβεύει με υποτροφίες μεταπτυχιακούς, που κρατούν ρίζα καταγωγής από την Κωνσταντινούπολη αποδεικνύεται ορόσημο για τη Ρωμιοσύνη της Πόλης.
Δεν ήταν, απλώς, η συγκίνηση που πλημμύριζε την κατάμεστη αίθουσα τελετών της ιστορικής Πατριαρχικής Μεγάλης του Γένους Σχολής, στο Φανάρι, από τη δεσπόζουσα θέση της στον δεύτερο λόφο της Πόλης, πάνω από τον Κεράτιο κόλπο. Ήταν, κυρίως, η συνύπαρξη της ευγενούς παρελθόντος και της ελπίδας ότι στον παρόντα Χρόνο δύναται, υπό προϋποθέσεις πάντα, να καρπίσει η επόμενη γενιά των Ρωμιών για να προσδώσουν συνέχεια στην Ιστορία.
Η επίτευξη αυτού του στόχου είναι το οραματικό εγχείρημα του Πολίτη Βύρωνα Νικολαΐδη. Έχοντας ο ίδιος κατακτήσει κορυφές στην παγκόσμια επιχειρηματικότητα με τη διεθνούς κύρους εταιρεία του PeopleCert, έθεσε σε λειτουργία το μεγαλεπήβολο σχέδιο του από πέρυσι. Οργάνωσε τη χορήγηση υποτροφιών σε νέους και νέες, μεταπτυχιακούς και διδακτορικούς, οι οποίοι ακριβώς γιατί έλκουν την καταγωγή τους ως παιδιά δεύτερης γενιάς, έχουν ήδη εκδηλώσει την επιθυμία τους να συνεισφέρουν με την επιστημονική και επαγγελματική τους πρόοδο στην αναβίωση της Ρωμιοσύνης στην Πόλη.
Τη σημασία της πρωτοβουλίας του γνήσιου τέκνου της Πόλης διατύπωσε σε μια πρόταση ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος σημειώνοντας ότι «η εκδήλωση απονομής των υποτροφιών είναι μια εορτή της Παιδείας».
«Έχει ισχυρό συμβολισμό, συνέχισε, ότι η τελετή πραγματοποιείται στην ιστορική Πατριαρχική Μεγάλη του Γένους Σχολή. Σε αυτήν χρωστούμε την αναζωογόνηση της παιδείας μας μετά την Άλωση».
Επεσήμανε ο προκαθήμενος της Ορθοδοξίας πως η ελληνική αρχαιότητα όριζε την παιδεία ως αγωγή της ψυχής προς το αγαθό. Να εξελιχθεί όχι σε αυτό που είναι, αλλά σε ο,τι οφείλει να είναι ο άνθρωπος.
«Και αυτό το «δέον»,συνέχισε, περιελάμβανε και συνεχίζει και σήμερα να εμπεριέχει γνώση επιστημονική αλλά και αξίες που συγκροτούν τον «ανθρωπισμό». Γνωρίζουμε σήμερα, ότι πιο εύκολη είναι η απόκτηση επιστημονικών γνώσεων παρά η ηθική και πνευματική καλλιέργεια και μόρφωση. Υπάρχει ο Einstein της φυσικής αλλά όχι της ελευθερίας και της ευθύνης».
Για τον αμφιτρύωνα Βύρωνα Νικολαΐδη ήταν μια στιγμή μεγάλη. Με ιδιαίτερη συγκινησιακή φόρτιση είπε «Ο σπόρος που σπείραμε πέρυσι άνθισε»!
Περιχαρής για το υψηλό επίπεδο σπουδών και προσόντων των υποψηφίων, αλλά κυρίως για την επιθυμία τους να στηρίξουν με την παρουσία και το έργο τους ενεργά την Ομογένεια, είπε απευθυνόμενους στους νέους επιστήμονες:
- «Η βράβευσή σας δεν συνιστά μόνο μια οικονομική ενίσχυση, αλλά αντιπροσωπεύει μια ηθική αναγνώριση και επιβράβευση. Εσείς είστε ο κινητήριος μοχλός, η μαγιά για την αναβίωση της Ρωμιοσύνης στην Πόλη. Η PeopleCert πιστή στη δέσμευσή της θα στέκεται δίπλα στη νέα γενιά η οποία αποτελεί το μέλλον της Ρωμιοσύνης. Για μας είναι υποχρέωση, είναι χρέος τιμής να στηρίξουμε τους νέους, να δημιουργήσουμε δυνατότητες επιστροφής τους στην Πόλη, να μην αφήσουμε τη φλόγα της Ρωμιοσύνης να σβήσει. Η ελληνική κοινότητα της Κωνσταντινουπόλεως διαχρονικά επένδυε στο μέλλον της, τιμώντας το παρελθόν της. Με το πρόγραμμα υποτροφιών βάζουμε κι εμείς το δικό μας λιθαράκι, συνεχίζοντας ταπεινά αυτή την παράδοση».
Τον Νοέμβριο του 2023, στα θυρανοίξια του Ναού της Παναγίας του Μπαλίνου, στην περιοχή Μπαλατά, γειτονική στο Οικουμενικό Πατριαρχείο του Φαναρίου, ο Β. Νικολαΐδης, γόνος εκπαιδευτικών από την Χαλκηδόνα, με μεγάλη συμβολή επί δεκαετίες στην εκπαίδευση νέων Ρωμιών, είχε κάνει τις πρώτες αναφορές για την ιδέα της «Επιστροφής» στην Πόλη. Την άνοιξη του ίδιου χρόνου, προηγήθηκε, η απονομή των πρώτων υποτροφιών στους: Κώστα Καρανικόλα, υποψήφιο διδάκτορα, στο Φυσικό τμήμα του Πανεπιστημίου Yildiz, Ελένη Χατζηβασιλείου, απόφοιτη Μεταπτυχιακού, Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του ΕΜΠ, Λάζαρο Γιόφογλου, υποψήφιο διδάκτορα, Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ και εύφημο μνεία στους Γεώργιο Χιονά, υποψήφιο διδάκτορα, τομέα των Αλγορίθμων και Μηχανισμών για την Τεχνολογία Blockchain και Αναστάσιο Παπαδόπουλο, μεταπτυχιακό φοιτητή, τομέα Μαθηματικής Φυσικής στο Πανεπιστήμιο του Tübingen.
Είχαν τιμηθεί οι καθηγητές Αλέξανδρος Αλεξανδρίδης, καθ. Θετικών Επιστημών, Δημήτριος Νικολαΐδης, καθ. Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας και Δημήτριος Φραγκόπουλος, καθ. Ελληνικής Γλώσσα και Φιλολογίας, με μεγάλη προσφορά στην ομογενειακή Εκπαίδευση.
Στον Δρ. Γεώργιο Στεφανόπουλο, καθ. Ηλεκτρονικής και Μηχανοτρονικής, Πρόεδρο της Κοινότητας Χαλκηδόνας, είχε απονεμηθεί το Ειδικό Βραβείο «Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος», το οποίο θεσμοθετήθηκε κατόπιν ευγενικής άδειας του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου για να τιμώνται επιφανείς Κωνσταντινουπολίτες επί της πολύτιμης και πολυετούς προσφοράς τους.
Το απόγευμα της Παρασκευής 17 Μαΐου, η Μεγάλη του Γένους Σχολή, υποδεχόταν τους δεκάδες προσκεκλημένους, κάποιοι εκ των οποίων, πατούσαν μετά από πολλές δεκαετίες το ξύλινο πάτωμα των αιθουσών, στις οποίες «σκαρφάλωναν» από τις σκάλες του πανύψηλου κτηρίου με τα πύρινα τούβλα. Η Πατριαρχική Σχολή είναι ευδιάκριτη από την απέναντι πλευρά του Κερατίου Κόλπου. Ξεχωρίζει μοναδικά με την επιβλητική παρουσία και την μακραίωνη ιστορία της.
Ο νυν διευθυντής, της Μεγάλης του Γένους Σχολής Δημήτρης Ζώτος αναφέρθηκε στην ιστορικότητα του σχολείου, το οποίο «κράτησε ψηλά το φως της γνώσης, της νεοελληνικής παιδείας, διαμόρφωσε τις αξίες του νεοελληνικού γένους με πίστη στο Θεό και ανέδειξε σημαντικές προσωπικότητες της Εκκλησίας, της Πολιτικής των Γραμμάτων και των Τεχνών» και πρόσθεσε:
- «Αποτελεί εξαιρετική τιμή για το σχολείο μας να ανοίγουμε τις πύλες μας σε μια σημαντική εκδήλωση του Βύρωνα Νικολαΐδη, ενός μεγάλου ευεργέτη στην πλέον μικρή ομογένεια της Πόλης. Είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι ο κ. Νικολαΐδης εγγράφεται σιγά – σιγά στη συλλογική μνήμη των Ρωμιών ως «ο οραματιστής προστάτης του Ρωμαίικου πολιτισμού σε δύσκολους καιρούς».
Ο πρόεδρος της επιτροπής υποτροφιών, Γιώργος Δουκίδης, καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών στάθηκε στο υψηλό επίπεδο των βραβευθέντων, περιέγραψε τα επιστημονικά πεδία τα οποία ερευνούν, επισημαίνοντας το ήθος και την προσωπικότητας τους.
Οι υποτροφίες στους νέους επιστήμονες προσφέρθηκαν στη μνήμη των διαπρεπών καθηγητών της Πόλης, Βασίλη Κασαπίδη, (καθηγητής Χημείας), Δημήτρη Παντελάρα (καθηγητής Βιολογίας-Γεωλογίας) και Αρίστη Κιμιατζή (καθηγήτρια Μαθηματικών) οι οποίοι υπήρξαν υπόδειγμα συνέπειας και παιδαγωγικής αφοσίωσης.
Οι βραβευθέντες με υποτροφία, ύψους 8.000 Ευρώ, του έτους 2024, είναι οι:
- Θεοδώρα Δελημπάσογλου-Αχτύπη, Μεταπτυχιακή φοιτήτρια, τμήμα Ψυχολογίας, University of Liverpool, η οποία γεννήθηκε, μεγάλωσε και σπούδασε στην Κωνσταντινούπολη
- Ευφροσύνη Κορωναίου, Υποψήφια Διδάκτωρ, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ. Είναι απόφοιτος την Φαρμακευτικής Σχολής Αθηνών, με μεταπτυχιακό δίπλωμα στην Μοριακή Βιοϊατρική.
- Σωτηρία-Ίρις Ντολαπτσή, Υποψήφια Διδάκτωρ, Νομική Σχολή, ΕΚΠΑ. Είναι απόφοιτος της Νομικής Σχολής και κάτοχος LL.Μ. στις Διεθνείς Σπουδές – Κατεύθυνση Ιδιωτικού Δικαίου του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Τρεις ακόμη επιστήμονες αναγνωρίστηκαν με τιμητικές διακρίσεις λαμβάνοντας χρηματικό έπαθλο ύψους 4.000 Ευρώ. Είναι οι:
- Χρυσόστομος Βουτσάς. Μεταπτυχιακός φοιτητής στο πρόγραμμα σπουδών «Επιστήμη και Τεχνολογία Ηλεκτροχημικών Συστημάτων», απόφοιτος του Τμήματος Χημείας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Αγγελική Δαμήλου, υποψήφια διδάκτωρ, κέντρο Νευροεπιστημών, University of Zurich.
Δημήτρης Πρόκος, Υποψήφιος Διδάκτωρ Νεοελληνικής Φιλολογίας, απόφοιτος Κλασικής Φιλολογίας, κάτοχος μεταπτυχιακού στη Νεοελληνική Λογοτεχνία, τη Συγκριτική Φιλολογία και τη Λογοτεχνική Θεωρία.
Οι βραβευθέντες επιστήμονες εκτός από τις επιδόσεις τους, ξεχώρισαν για την προσωπικότητα τους. Εξέφρασαν με τον πιο εναργή τρόπο την αγάπη τους για την Πολίτικη ρίζα τους, η οποία τους ενεργοποιεί ως μελλοντικούς κρίκους μιας αλυσίδας την οποία ο Β. Νικολαΐδης έκανε σκοπό της ζωής του να απλώσει.
Το Ειδικό βραβείο «Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος» που έχει θεσπιστεί προς τιμήν του Πατριάρχη απονεμήθηκε από τον ίδιο στους εκδότες τριών εφημερίδων της Πόλης για τη σημαντική, αδιάλειπτη προσφορά τους στην ενημέρωση και τον Ελληνισμό της Πόλης.
Με τη συνεχή παροχή ενημέρωσης συνδέουν τη μικρή κοινότητα των Πολιτών με την ευρύτερη οικογένεια των Κωνσταντινουπολιτών στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες.
Είναι ο εκδότες Μιχάλης Βασιλειάδης της ιστορικής εφημερίδας «Απογευματινή» που εκδίδεται έναν Αιώνα, Πέπη Τσουκάτου που εκδίδει την εφημερίδα «Πολίτης» στην Αθήνα και ο Ανδρέα Ρομπόπουλο, της εφημερίδας «Ηχώ». Με το βραβείο αναγνωρίζεται η συμβολή τους στη διαφύλαξη της παράδοσης και η μεγάλη τους αφοσίωση στον διάλογο και την αλληλεγγύη.
Η προσπάθεια συνεχίζεται. Και εμπνέει όλους εμάς, για τους οποίους η Πόλη, ως γενέτειρα, μένει ανεξίτηλη στην ψυχή μας…
Πηγή: liberal.gr