Της Κατερίνας Σώκου
Η Κίνα παρουσίασε ένα ειρηνευτικό σχέδιο για την Ουκρανία το οποίο απορρίφθηκε από το Κίεβο, αλλά επίσης από τις Βρυξέλλες και την Ουάσιγκτον. Μάλιστα, οι Αμερικανοί βλέπουν πίσω από αυτό πιθανούς μελλοντικούς σχεδιασμούς για μία εισβολή στην Ταϊβάν.
Το κινεζικό σχέδιο καταδικάζει το «ψυχροπολεμικό κλίμα», ορολογία πίσω από την οποία βρίσκεται το αίτημα οι δυτικές χώρες να σταματήσουν να εξοπλίζουν την Ουκρανία.
Σίγουρα ο πόλεμος στην Ουκρανία δείχνει την αποφασιστικότητα των Ηνωμένων Πολιτειών να στηρίξουν οικονομικά αλλά και στρατιωτικά την Ουκρανία, ώστε να αποτρέψουν μια αλλαγή του status quo στην ασφάλεια των συμμάχων τους στην ευρωπαϊκή ήπειρο. Αμερικανοί αναλυτές δεν κρύβουν ότι αυτή η στάση είναι μία προειδοποίηση και για την Κίνα, καθώς οι ΗΠΑ είναι αποφασισμένες να υποστηρίξουν τους συμμάχους τους στην Ασία ώστε να αποτρέψουν μια ενδεχόμενη εισβολή της στην Ταϊβάν. Ηδη ενισχύουν τους αμυντικούς δεσμούς τους με τις Φιλιππίνες, ως μια στρατηγική βάση από την οποία μπορούν να αντιμετωπίσουν τον επεκτατισμό της Κίνας.
Στο ειρηνευτικό της σχέδιο, η Κίνα καταδικάζει επίσης τις κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας ως μονομερείς και παράνομες, δείχνοντας την οδό των Ηνωμένων Εθνών, όπου όμως η Ρωσία (και η ίδια) έχουν δικαίωμα βέτο. Επίσης, τονίζει την ανάγκη να διατηρηθούν σταθερές οι βιομηχανικές και εφοδιαστικές αλυσίδες. Διότι ο νέος «Ψυχρός Πόλεμος», τον οποίο θέλει να αποφύγει η Κίνα καθώς πλήττει τα μερκαντιλιστικά της συμφέροντα παγκοσμίως, είναι οικονομικός. Αυτός βέβαια δεν έχει κύριο στόχο την Κίνα, καθώς είναι αποτέλεσμα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και της αποφασιστικότητας της Δύσης να επιβάλει κυρώσεις στη ρωσική οικονομία. Ωστόσο, η απόφαση της κινεζικής ηγεσίας να παρακάμψει τις κυρώσεις και να αξιοποιήσει την ευκαιρία για να προμηθευτεί φθηνότερα τη ρωσική ενέργεια την έχει τοποθετήσει απέναντι στη Δύση.
Πηγή: kathimerini.gr