Το χθεσινό «ξέσπασμα» του Δημήτρη Τζανακόπουλου στην επιτροπή που συζητούσε το νομοσχέδιο για τις παρεμβάσεις στο νομοθετικό πλαίσιο της Εθνικής Σχολής Δικαστικών Λειτουργών και στον Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων, δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία
ΒΗΜΑτοδότης
Δεν υπήρχε περίπτωση να μην εκδηλωθούν διαφωνίες και καβγάδες με αφορμή την κλήρωση των μελών του Δικαστικού Συμβουλίου από την Βουλή για την υπόθεση Τριαντόπουλου. Η θρυαλλίδα ήταν η κλήρωση της υπό συνταξιοδότηση (στις 30 Ιουνίου) εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Γεωργίας Αδειλίνη, η οποία, μάλιστα, κληρώθηκε για την θέση της εισαγγελέως του Δικαστικού Συμβουλίου.
Σε συνδυασμό με τις αιτιάσεις της Ζωής Κωνσταντοπούλου για «μαγείρεμα» της λίστας των δικαστών από το υπουργείο Δικαιοσύνης, το χθεσινό «ξέσπασμα» του Δημήτρη Τζανακόπουλου στην επιτροπή που συζητούσε το νομοσχέδιο για τις παρεμβάσεις στο νομοθετικό πλαίσιο της Εθνικής Σχολής Δικαστικών Λειτουργών και στον Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων, δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία.
Για να είμαι ακριβής, ο κ. Τζανακόπουλος μάλλον… ζήλεψε την δόξα της κυρίας Κωνσταντοπούλου, ζητώντας επίμονα την εξαίρεση της Αδειλίνη από τον υπουργό Δικαιοσύνης. «Θα ζητήσετε την εξαίρεση, κύριε Φλωρίδη; Ένα ναι ή ένα όχι. Ναι ή όχι; Απαντάτε σε άλλα, πετάτε την μπάλα στην εξέδρα. Κύριε Φλωρίδη, αφήστε, διότι δεν έχετε διάθεση να απαντήσετε», είπε. Ο Γιώργος Φλωρίδης επιχείρησε να απαντήσει, λέγοντας «Με συγχωρείτε, δεν θέλετε να ακούσετε. Απαντώ, λοιπόν, το εξής…». «Κύριε Φλωρίδη, με συγχωρείτε δεν έχετε τον λόγο…», τον διέκοψε ο Τζανακόπουλος.
Το τηλεφώνημα Κακλαμάνη
Μέσα σε αυτή την… ωραία ατμόσφαιρα ο Γ. Φλωρίδης διευκρίνισε με τα πολλά ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης δεν μπορεί να εξαιρέσει κάποιον που έχει κληρωθεί από την Βουλή -«Αλίμονο στη δημοκρατία αν ο υπουργός, άμα δεν του αρέσει κάποιος, να ζητούσε να εξαιρεθεί», είπε- εξηγώντας στη συνέχεια πως ούτε η Βουλή έχει τέτοιο δικαίωμα. «Δεν μπορεί να εξαιρέσει η Βουλή. Η Βουλή κάνει κλήρωση. Από εκεί και πέρα, το μόνο όργανο, το οποίο είναι αρμόδιο να αποφασίσει είτε αυτεπάγγελτα είτε με αιτήσεις των εχόντων έννομο συμφέρον επί αιτημάτων εξαίρεσης είναι το Δικαστικό Συμβούλιο, δεν υπάρχει άλλο», δήλωσε.
Σημειώνω, ότι υπήρξε και τηλεφωνική επικοινωνία με πρωτοβουλία του Προέδρου της Βουλής Νικήτα Κακλαμάνη για να αποσαφηνιστεί πλήρως το τοπίο προς αποφυγή παρερμηνειών: «Ούτε ο Φλωρίδης μπορεί να εξαιρέσει ούτε η Βουλή», όπως είπε σε συνομιλία του με τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες ο Κακλαμάνης και πρόσθεσε πως με τα μέχρι στιγμής δεδομένα δεν θα υπάρξει δεύτερη κλήρωση στην Ολομέλεια, τουλάχιστον μέχρι να συνεδριάσει το Δικαστικό Συμβούλιο.
Πηγή: tovima.gr