Της Κατερίνας Γαλανού

Θα φύγουν πριν από το Συνέδριο τον Οκτώβριο για να μην φύγουν ηττημένοι όπως έφυγαν Αχτσιόγλου, Χαρίτσης, Τσακαλώτος, Σκουρλέτης και λοιποί, ή θα μείνουν να δώσουν ακόμη μία μάχη ενάντια στον επικίνδυνα αποφασισμένο Κασσελάκη; Αυτή ήταν η μοναδική απορία που είχαν οι κατέχοντες τα βαθιά μυστικά των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ που ανήκουν στην ομάδα των αντιφρονούντων, πριν προκύψει η διαγραφή του Παύλου Πολάκη.

Από τη στιγμή που ο Στέφανος Κασσελάκης διέβη τον προσωπικό του Ρουβίκωνα και διέταξε την αποπομπή του Πολάκη που τον κουβάλησε στον ΣΥΡΙΖΑ, το κόμμα ρευστοποιείται περαιτέρω.

Μέχρι το μεσημέρι της Πέμπτης τα στοιχήματα αφορούσαν πότε οι βυζαντινισμοί για την τακτοποίηση των πιστών ακολούθων – βουλευτών Κασσελάκη θα ολοκληρώνονταν με τον «αποκεφαλισμό» του Σωκράτη Φάμελλου από τη θέση του Προέδρου της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ. Η τραγική ειρωνεία, απολύτως συμβατή με το θέατρο του παραλόγου που εξελίσσεται στο ΣΥΡΙΖΑ, είναι το γεγονός ότι κ. Φάμελλος ως πρόεδρος της Κ.Ο. εκλήθη από τον πρόεδρο Κασσελάκη να διαγράψει τον Πολάκη και να του «απαγορεύσει» να εισέλθει στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Ενδεχομένως αρκετοί στο περιβάλλον του Στ. Κασσελάκη να πανηγυρίζουν ότι έφαγε το «θηρίο» θυμίζοντας ότι δεν το είχε καταφέρει ούτε ο Αλέξης Τσίπρας σε περιόδους απόλυτης παντοδυναμίας του.

Αυτή είναι η καλή εκδοχή για τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ. Η κακή εκδοχή είναι ότι απελευθέρωσε το θηρίο και θα το βρει μπροστά του. Στο συνέδριο, όταν κάποιοι ή και ο ίδιος ο Πολάκης επιδιώξει να θέσει θέμα αρχηγού ή ακόμη χειρότερο με ένα νέο κόμμα. Δεν ήταν, όπως λένε αρκετοί, η συμπάθεια και η ανοχή που έκαναν τον Κασσελάκη διστακτικό απέναντι στον κύριο Πολάκη π.χ. όταν τον αγνοούσε επιδεικτικά επανειλημμένως. Από τη στάση του στο γάμο των ομόφυλων ζευγαριών μέχρι το επεισόδιο με τη Μαρία Συρεγγέλα που υποχρεώθηκε ο ίδιος να ζητήσει συγγνώμη στη γραμματέα της ΝΔ. Ήταν, αφενός, ο φόβος πως τον ξέρει καλύτερα από τον καθένα αφού ήταν ο πρώτος και ισχυρότερος εσωκομματικά υποστηρικτής του.Αφετέρου, η απειλή ότι ο Πολάκης, ως το πραγματικό είδωλο του λαϊκισμού που πρεσβεύει ο ΣΥΡΙΖΑ, θα επιχειρήσει να το κεφαλαιοποιήσει. Το υπονόησε με τη φράση «διαγράφει μόνο ο λαός».

Έχοντας κατοχυρώσει την πολιτική θρησκεία του Πολακισμού δεν αποκλείεται να επιδιώξει να μαζέψει και τους πιστούς του. Όχι μόνο από τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και τους όμορους χώρους της Αριστεράς μέχρι τις παρυφές της ακροδεξιάς.

Αυτά είναι υποθετικά σενάρια.

Τα χειροπιαστά και δεδομένα είναι ότι ο Κασσελάκης έχασε τον κυριότερο υποστηρικτή του. Αν τον έβαλε και απέναντι μένει να αποδειχθεί όταν ο Πολάκης εξηγήσει τι εννοεί ότι τον «έστησαν» για διαγραφή.

Η προεδρική πλειοψηφία κλονίζεται και θα δοκιμαστεί σκληρά αν ο Νίκος Παππάς αποσύρει και τη δική του στήριξη.

Στην Κεντρική Επιτροπή θα αναμετρώνται πλέον τρία στρατόπεδα: Η φρουρά του Τσίπρα, οι «Κασσελίστας» και οι οπαδοί του Π. Πολάκη.

Τελικό σχόλιο, η διαγραφή μπορεί να μην είχε συμβεί, αν δεν υπήρχε η καταλυτική αντίδραση της Αθηνάς Λινού. Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ έβαλε τα κλάματα, ζητώντας συγγνώμη για την απανθρωπιά του συναδέλφου της, ο οποίος αγνοούσε τις φωνές ότι επιτίθετο σε μια γυναίκα και μάλιστα με πρόβλημα υγείας.

Πηγή: liberal.gr