Της Λίδας Μπόλα

Το πόρισμα Καρώνη του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου έρχεται να κλείσει έναν μεγάλο κύκλο δημοσιοποίησης εκθέσεων και μελετών, που θα προσδιόριζαν με επιστημονικά κριτήρια και δεδομένα, τους παράγοντες που συνέβαλαν όχι τόσο στο σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών, αλλά κυρίως στην έκρηξη που ακολούθησε και τη δημιουργία της πυρόσφαιρας.

Επί της ουσίας, τα πορίσματα αυτά καλούνταν να επιβεβαιώσουν ή να μην επιβεβαιώσουν μια σειρά θεωριών, που διατυπώθηκαν εν είδει εικασίας και εξελίχθηκαν στο βασικό σενάριο, πάνω στο οποίο «χτίστηκε» εκτός των άλλων και η πολιτική αντιπαράθεση τα τελευταία δύο χρόνια. Και το πολυαναμενόμενο πόρισμα του ΕΜΠ, τελικά δεν επιβεβαιώνει τις υποθέσεις περί παράνομου φορτίου στην εμπορική αμαξοστοιχία, μεταφοράς ξυλολίου ή λαθρεμπορίου, «δείχνοντας» τα έλαια σιλικόνης ως ικανά υπό συγκεκριμένες συνθήκες, να προκαλέσουν την πυρόσφαιρα, που ακολούθησε τη σύγκρουση των δύο τρένων.

Το βασικό αυτό συμπέρασμα, που περιλαμβάνεται στις 132 σελίδες του πορίσματος, δημοσιοποιείται σε μια κομβική πολιτική στιγμή, όταν το ελληνικό κοινοβούλιο ετοιμάζεται να εισέλθει σε ένα νέο γύρο διερεύνησης ποινικών ευθυνών, αυτή τη φορά του τότε υπουργού μεταφορών Κώστα Καραμανλή, συνεπώς και σε ένα ακόμη γύρο σφοδρής πολιτικής αντιπαράθεσης. Τα συμπεράσματα του πορίσματος του ΕΜΠ δεν αφορούν την ουσία των ευθυνών για πράξεις ή παραλείψεις που οδήγησαν στο σιδηροδρομικό δυστύχημα, για το Μέγαρο Μαξίμου, ωστόσο, αποτελούν το ισχυρότερο δεδομένο για την κατάρρευση του αφηγήματος της αντιπολίτευσης περί συγκάλυψης, του πιο βασικού σεναρίου, δηλαδή, που προκάλεσε όχι μόνο πολιτική φθορά στην κυβέρνηση, αλλά και ένα κλίμα στην κοινή γνώμη -που απαντούσε σε ποσοστό 80% ότι η κυβέρνηση συγκαλύπτει την τραγωδία- πολύ δύσκολα ανατρέψιμο και διαχειρίσιμο, όπως εξελίχθηκε. Η κυβέρνηση δηλώνει ότι με το πόρισμα του ΕΜΠ «καταρρέει με κρότο το αφήγημα της συγκάλυψης» και μπαίνει τέλος «στην πιο χυδαία προσπάθεια χειραγώγησης της κοινής γνώμης» όπως χαρακτηριστικά είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Για την κυβέρνηση, το κεφάλαιο «συγκάλυψη» αποτέλεσε έως σήμερα την πιο δύσκολη πολιτική κατηγορία, την οποία κλήθηκε να αντιμετωπίσει και έμοιαζε σχεδόν αδύνατο να το κάνει πειστικά, χωρίς να υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα. Στο κυβερνητικό επιτελείο εκτιμούν ότι το πόρισμα Καρώνη, το οποίο παραγγέλθηκε από την ίδια την δικαιοσύνη, αποτελεί πλέον την πιο ισχυρή απάντηση στις θεωρίες, που αναπτύχθηκαν τα τελευταία δύο χρόνια. Και αυτή η απάντηση λαμβάνει πλέον και πολιτικές προεκτάσεις, καθώς είναι σαφές ότι η κυβέρνηση θα αντιπαραβάλει τα επιστημονικά δεδομένα στο πολιτικό αφήγημα σύσσωμης της αντιπολίτευσης, βάζοντας στο στόχαστρο ιδιαίτερα το ΠΑΣΟΚ. Αιχμή του δόρατος θα αποτελέσει η κίνηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης να συνυπογράψει μαζί με ΣΥΡΙΖΑ, Πλεύση Ελευθερίας και Νέα Αριστερά, την πρόταση δυσπιστίας τον περασμένο Μάρτιο, κατηγορώντας την κυβέρνηση για επιχείρηση συγκάλυψης και χαρακτηρίζοντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη τον «ενορχηστρωτή» αυτής.

Περνώντας στην αντεπίθεση, η κυβέρνηση βάζει στο «κάδρο» τον ίδιο τον Νίκο Ανδρουλάκη, σημειώνοντας ότι είναι υπόλογος και βαρύτατα εκτεθειμένος, έχοντας υιοθετήσει ως βεβαιότητα κατηγορίες, που καταγράφονταν ως πιθανότητες στο πόρισμα του ΕΔΟΣΑΑΜ, υπενθυμίζοντας ότι ο ίδιος ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει δηλώσει ότι δεν εμπιστεύεται τη δικαιοσύνη και ότι τα στελέχη του έχουν υιοθετήσει θεωρίες ακόμη και περί χαμένων βαγονιών της αμαξοστοιχίας. Για την κυβέρνηση, η συνυπογραφή από το ΠΑΣΟΚ της πρότασης δυσπιστίας με αυτές τις αιτιάσεις, θα αποτελέσει απόδειξη συμπόρευσής του με κόμματα, που χαρακτηρίζονται από τα κυβερνητικά στελέχη ως «εκφραστές του απόλυτου παραλογισμού», όπως ο Παύλος Μαρινάκης δήλωσε. Και αυτό, εν πολλοίς, θα αποτελέσει και μέρος της «επιθετικής» στρατηγικής της κυβέρνησης απέναντι στην Χαριλάου Τρικούπη, στην προοπτική σύγκρισης τους ως δυνάμεις διακυβέρνησης.

Στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν ότι το πόρισμα του Πολυτεχνείου ρίχνει την αυλαία στη λογική της αντιπαράθεσης περί συγκάλυψης, αφήνοντας πλέον στην επιφάνεια την ουσία της τραγωδίας, τα λάθη και τις αστοχίες, δηλαδή, που επέτρεψαν να συμβεί. Σε αυτό το κεφάλαια, η κυβερνητική απόφαση παραμένει σταθερή και παραπέμπει στην έρευνα της δικαιοσύνης για να κριθούν οι υπεύθυνοι και να αποδοθούν ευθύνες

Πηγή: liberal.gr