Του Γεράσιμου Λιβιτσάνου
To Έκτακτο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ είχε πολιτικό αποτέλεσμα από τη -χθεσινή- πρώτη του μέρα: το πολιτικό ανέκδοτο που ακούει στο όνομα «Στέφανος Κασσελάκης» αποτελεί πλέον παρελθόν για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Το τι θα σημάνει αυτό για την περαιτέρω πορεία του αποτελεί ένα ερώτημα που θα επιχειρηθεί να ιχνηλατηθεί τη σημερινή, δεύτερη ημέρα του συνεδρίου, και πιθανόν να απαντηθεί στο (κοντινό) μέλλον. Δεδομένο είναι όμως ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πλέον την ευκαιρία να αποκαταστήσει τη φυσιογνωμία του ως ένα κόμμα που μπορεί να έχει έναν σοβαρό ρόλο στο πολιτικό σκηνικό της χώρας. Ακόμη και αν το τίμημα της 11μηνης παρουσίας του Στέφανου Κασσελάκη στην προεδρία του είναι η απώλεια της κυβερνητικής προοπτικής του.
Προαποφασισμένο
Η αποχώρηση από τον ΣΥΡΙΖΑ που ανακοίνωσε χθες βράδυ ο Στέφανος Κασσελάκης αποτελεί –όπως όλα δείχνουν– την εκτέλεση ενός προαποφασισμένου σχεδίου. Ενός «πλάνου» που η χθεσινή αντι-συγκέντρωση έξω από το Gazi Live -όπου πραγματοποιούνταν το Συνέδριο- καταδεικνύει πως περιλάμβανε και την απαξίωση του ΣΥΡΙΖΑ. Προκειμένου να αξιοποιηθεί ως «βάση» για την ίδρυση του νέου πολιτικού σχηματισμού που θα ανακοινώσει σήμερα στις 13.00 το μεσημέρι ο Στέφανος Κασσελάκης στα γραφεία που νοίκιασε στο Μοσχάτο.
Τα στοιχεία των ψηφοφοριών που έγιναν για την επικύρωση των 4 υποψηφιοτήτων για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ (Σ. Φάμελλος, Π. Πολάκης, Ν. Φαραντούρης, Α. Γκλέτσος) κατέδειξαν ότι ουδέποτε η πλευρά Κασσελάκη είχε την πλειοψηφία των αντιπροσώπων στο Έκτακτο Συνέδριο. Το βασικό δηλαδή επιχείρημα στο οποίο βάσισε την ακραία ρητορική του.
Οι αριθμοί είναι σαφείς, αφού μετά την αποχώρηση των kasselistas στην ψηφοφορία ψήφισαν 3072 σύνεδροι. Υπέρ της επικύρωσης τάχθηκαν 2784 και κατά 276 ενώ υπήρξαν και 12 λευκά. Με δεδομένο ότι συνολικά οι σύνεδροι, πριν τις αποχωρήσεις, ήταν 4.200 είναι σαφές πως η πλευρά των υποστηρικτών της πλειοψηφίας της Κ.Ε διέθετε ποσοστό μεγαλύτερο του 60%.
Εσωκομματικές ήττες
Είναι όμως φανερό ότι η πλευρά Κασσελάκη δεν θα είχε οδηγηθεί σε αυτή την απόφαση εάν δεν κατέγραφε συνεχείς εσωκομματικές ήττες το τελευταίο διάστημα. Στο φόντο μάλιστα της εκλογικής αποτυχίας των ευρωεκλογών που οδήγησαν σε νέα πτώση των εκλογικών ποσοστών ΣΥΡΙΖΑ από το 18% των εθνικών εκλογών του 2023 στο 14,9 των ευρωεκλογών του 2024.
Κυριότερη εξ αυτών ήταν αυτή της υπερψήφισης της πρότασης μομφής που κατατέθηκε εναντίον του στις 8 Σεπτέμβριου κατά τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής με 163 ψήφους υπέρ και 120 κατά. Ακολούθησαν μικρότερου βεληνεκούς, αλλά επίσης ήττες, σε επόμενες συνεδριάσεις των οργάνων του ΣΥΡΙΖΑ, είτε την Κ.Ε. είτε την Πολιτική Γραμματεία.
Κομβική θεωρείται η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής που συνεδρίασε στις 21 Σεπτεμβρίου και αποφάσισε τη δημοσιοποίηση των «Πόθεν Έσχες» των υποψήφιων προέδρων που με την σειρά της οδήγησε στο περίφημο εξώδικο του Στέφανου Κασσελάκη εναντίον της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ την οποία και κατηγόρησε για διαρροή στοιχείων προς τον τύπο. Ένα Πόθεν Έσχες το οποίο, σύμφωνα με όσα κατήγγειλε τη Παρασκευή το βράδυ ο Παύλος Πολάκης, ήταν ψευδές.
Αυτές οι εξελίξεις οδήγησαν στον αποκλεισμό του Στέφανου Κασσελάκη από τη δυνατότητα να είναι υποψήφιος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ με απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής. Στη συνέχεια ο έκπτωτος πρόεδρος υπέστη ήττα και στις εκλογές για την ανάδειξη συνέδρων. Ενεργοποιήθηκαν έτσι τα πλέον ακραία–τραμπικά αντανακλαστικά που διαθέτει ο συγκεκριμένος χώρος και αποδείχθηκαν περίτρανα με τη χθεσινή «πολιορκία» από εκατοντάδες kasselistas του Έκτακτου Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ.
Πηγή: news247.gr