Του Γιάννη Ζωιτού
Δεν είναι ψέμα, ούτε καν υπερβολή ότι οι εσωκομματικές αντοχές του ΣΥΡΙΖΑ δοκιμάστηκαν τα τελευταία 24ωρα ως αποτέλεσμα της οξείας παρέμβασης Πολάκη στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής. Και θα συνεχίσουν να δοκιμάζονται πότε-πότε, διότι ο βουλευτής Χανίων, αφού άνοιξε την κάνουλα της κριτικής, τη γνώμη του θα τη λέει. Και δημόσια.
Γρήγορα πάντως ο κεντρικός μηχανισμός της Κουμουνδούρου έσπευσε να περιορίσει τις «ζημιές» και να μην ανατροφοδοτηθεί ο στροβιλισμός. Να ‘ναι σύντομος δηλαδή και να καταλαγιάσει. Κι αν στελέχη του κόμματος αναγνωρίζουν πως ο Π. Πολάκης δεν θα ρίξει αβίαστα νερό στο κρασί του, διεκδικώντας μερίδιο στη διαμόρφωση της κεντρικής γραμμής, από την άλλη δείχνουν επί το έργον πως θα μεριμνούν για τη διαχείριση κάθε υπόνοια κρίσης.
Φάμελλος με ασπίδα προστασίας
Φερ’ ειπείν ο Κώστας Ζαχαριάδης έσπευσε να διευκρινίσει (ΣΚΑΪ) ότι «το κόμμα έχει έναν πρόεδρο, έναν εκλέξαμε». Ανεξάρτητα δηλαδή με το αν «συναποτελούμε όλοι την ηγεσία» και πως «κρινόμαστε στα συνέδρια και στη διαδρομή». Αντιστοίχως ο βουλευτής Πρέβεζας Κώστας Μπάρκας ισχυρίστηκε με βεβαιότητα (OPEN) πως «τα όργανα είχαν ξεκινήσει, αλλά σταμάτησαν. Έχουν σταματήσει από την εκλογή του Σωκράτη Φάμελλου».
Ακόμη κι ο Νίκος Παππάς, που δεν συμφωνεί στο όλον με τη στρατηγική αλλά προσπαθεί να προστατεύει τις ισορροπίες, είχε διαμηνύσει (ΑΝΤ1) πως «ο ΣΥΡΙΖΑ έχει εκλεγμένη ηγεσία». Και ότι όλα τα υπόλοιπα «είναι ανοησίες», διότι αυτό που γίνεται στα όργανα είναι να «συζητάμε δημοκρατικά».
Κινήσεις ανάταξης
Για καθέναν ξεχωριστά και αθροιστικά, η δεδηλωμένη επιδίωξη είναι η ενίσχυση της (δημοσκοπικής και κατ’ επέκταση εκλογικής) ισχύος τους ΣΥΡΙΖΑ. «Θα πάρει αρκετό καιρό, αλλά θα αναταχθεί» προέβλεψε ο Κ. Ζαχαριάδης, προτρέποντας τον κάθε έναν «ν’ αναλάβει την προσωπική ευθύνη του» έτσι ώστε, με την επιρροή ή τον δημόσιο λόγο του, «να αυξήσουμε το καλό και να μειώσουμε το κακό».
Από την πλευρά του ο Ν. Παππάς εμφανίστηκε σίγουρος (ONE) ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ έχει και το στελεχιακό δυναμικό και τον προγραμματικό εξοπλισμό για να τα πάει πολύ καλύτερα» παρά τον διαρκή προβληματισμό για τις «χαμηλές πτήσεις» στις έρευνες. Ούτε η αποψινή της Marc, άλλωστε, αναμένεται να αποτυπώσει πολύ διαφορετικούς συσχετισμούς συγκριτικά με τις αμέσως προηγούμενες.

(ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)
Παραμένει κι επαναδιατυπώνεται η πρόταση για συμμαχίες
Μέχρι πάντως ο Π. Πολάκης να αποφασίσει να πατήσει εκ νέου το κουμπί του συναγερμού, το βάρος θα επιμεριστεί σε μια σειρά από στοχευμένες ενέργειες που σκοπό θα έχουν να δημιουργήσουν τις συνθήκες ανόδου. Πρόκειται για πρωτοβουλίες που θα μορφοποιηθούν, θα συνταχθούν με ευκρίνεια και θα εγκριθούν από την Πολιτική Γραμματεία άμεσα. Πέραν όλων των άλλων που συμβαίνουν σε παράλληλη δράση, εντός κι εκτός Βουλής (Τέμπη, εργατικά, οικονομία), με έμφαση σήμερα στην προ ημερησίας συζήτηση για τα εξοπλιστικά προγράμματα. Φυσικό είναι να ειπωθούν και πολλά περισσότερα (εξωτερική πολιτική, ΕΕ κα).
Σε κάθε περίπτωση, τη συμπερίληψη, την αξιοποίηση όλων των στελεχών, την προγραμματική σαφήνεια και το άνοιγμα για τις συμμαχίες, οριοθέτησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος μεταξύ των στρατηγικών προτεραιοτήτων. Ήδη πάντως οι δύο «μεταγραφές» από το ΠαΣοΚ (Μελίδης, Αντωνοπούλου), ως σκέλος της ολόπλευρης διεύρυνσης, αποτύπωσαν τη διάθεση για συμφωνίες με στελέχη βάσης ή υψηλότερων βαθμίδων από όμορους χώρους.
«Η πρόταση για προοδευτική συνεργασία παραμένει πάνω στο τραπέζι» επανέλαβε χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου, Γρηγόρης Θεοδωράκης.
Τι θα γίνει με το ΠαΣοΚ;
Στον Νίκο Ανδρουλάκη ούτως ή άλλως και όχι στο ΠαΣοΚ χρεώνεται η άρνηση για συνεργασία ακόμη και στο επίπεδο κοινού ψηφοδελτίου. «Δεν είπε το ΠαΣοΚ ‘όχι’ στον ΣΥΡΙΖΑ. Είπε η ηγεσία του ΠαΣοΚ, ο κ. Ανδρουλάκης», ισχυρίστηκε ο Κ. Ζαχαριάδης που ανήκει σε αυτό το ρεύμα εντός Κουμουνδούρου και ζήτησε από τους «συναγωνιστές και φίλους του ΠαΣοΚ» να απαντήσουν «ποιο είναι το σχέδιο για να φύγει η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη και της ΝΔ».
«Βλέπω τον μικρομεγαλισμό της άλλης πλευράς που λέει ότι ‘εμείς επιδιώκουμε τη μοναχική μας πορεία, αυτήν την πορεία που έχουμε χαράξει και αποφασίσει στα όργανά μας’. Δεκτό. Αλλά δεν είναι απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ, είναι πρόταση της κοινωνίας», εξήγησε ο Κ. Μπάρκας για να επιχειρηματολογήσει κατά της στάσης του ΠαΣοΚ.
«Ο κόσμος βλέπει ότι, παρά την καθίζηση της ΝΔ, δεν υπάρχει άλλος κυβερνητικός πόλος να ακουμπήσει πάνω του. Η κοινωνία θεωρεί ότι μια κυβέρνηση ΠαΣοΚ – ΣΥΡΙΖΑ, ΣΥΡΙΖΑ – ΠαΣοΚ θα είναι πολύ καλύτερη από αυτή της Νέας Δημοκρατίας», κατέληξε συμπληρωματικά ο βουλευτής Πρέβεζας διατηρώντας στον αφρό τα σενάρια σύμπραξης αφού όμως πρώτα δημιουργηθούν οι προγραμματικές προϋποθέσεις.
«Θα ήταν ευκταίο να υπήρχε θετική ανταπόκριση για τον λαό» υπερθεμάτισε ο Νίκος Παππάς, θυμίζοντας τι είχε συμβεί το 2011 που μια ανάλογη προσέγγιση είχε απορριφθεί από το ΠαΣοΚ, με αποτέλεσμα στη συνέχεια (2012, 2015) να ανταμειφθεί και να εκτοξευθεί εκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ.
Πηγή: tovima.gr