Του Γιάννη Ζωιτού

Παιχνίδι με ανοικτά χαρτιά έπαιξε ο Σωκράτης Φάμελλος έως ότου καταλήξει στην οριστική διανομή ρόλων εντός της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ. Ήταν τέτοια, άλλωστε, τα αριθμητικά δεδομένα που περιθώρια ευελιξίας δεν είχε διευρυμένα.

Κι αν η ανακοίνωση των τομεαρχών καθυστέρησε μερικές ημέρες, ήταν μια συνθήκη που συνέβη υποχρεωτικά διότι έπρεπε να εξασφαλιστεί πρώτα ποιοι βουλευτές θα είναι όντως διαθέσιμοι. Θα ήθελε το δίχως άλλο ο πρόεδρος του κόμματος να υπολογίζει σε περισσότερα άτομα για τη σύνθεση της «σκιώδους κυβέρνησης». Μετρώντας όμως τρεις απώλειες επί των ημερών του (Σαρακιώτης, Αποστολάκης, Θρασκιά) χωρίς επιστροφή έδρας, όφειλε να συμβιβαστεί μ’ ένα ολιγομελές σχήμα. Και να ευελπιστεί πως στην πορεία θα αποδειχθεί ωφέλιμο κι αποτελεσματικό.

 

Οι 26 βουλευτές που ήταν 19

Επί της ουσίας ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ είχε να διαχειριστεί 22 βουλευτές. Από το άθροισμα των 26 εξαιρούνταν αυτομάτως ο ίδιος, ο πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, η αντιπρόεδρος της Βουλής Όλγα Γεροβασίλη κι ο Γιώργος Καραμέρος που ορίστηκε εκπρόσωπος Τύπου.

Με τον Νίκο Παππά και τον Χρήστο Γιαννούλη να έχουν επωμιστεί από κοινού την κομβική αρμοδιότητα της κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης, απέμειναν μόλις 20 μέλη της ΚΟ. Εκ των οποίων η Νίνα Κασιμάτη (Β’ Πειραιά) προτίμησε να μείνει εκτός σχήματος στην παρούσα φάση. Κατά πληροφορίες, της έγινε πρόταση από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ σε συζήτηση που είχαν μεταξύ τους, αλλά λόγω αυξημένων υποχρεώσεων στο εξωτερικό επέλεξε να μην δεσμευτεί με κάτι παραπάνω.

 

Τα διπλά χαρτοφυλάκια, οι αναβαθμίσεις

Με 19 όλους κι όλους στη λίστα προέκυψαν αναγκαστικά διπλοθεσίες με αξιοποιήσεις και κατάργηση αναπληρωτών. Φερ’ ειπείν ο Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος (Μαγνησία) από αναπληρωτής τομεάρχης Παιδείας προήχθη σε τομεάρχη Μεταφορών – Υποδομών όπως και Ναυτιλίας – Νησιωτικής Πολιτικής.

Ανάλογο παράδειγμα ο Γιώργος Ψυχογιός. Ο βουλευτής Κορινθίας ήταν μόνο τομεάρχης Μετανάστευσης και Ασύλου, αλλά με τις ανακατατάξεις πήρε επ’ ώμου και τον εξίσου ευαίσθητο τομέα Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Σε δύο «ταμπλό» θα κινείται και η Πόπη Τσαπανίδου, καθώς από τον τομέα Ψηφιακής Πολιτικής θα μεταπηδά σε αυτόν της Παιδείας. Τον τελευταίο βέβαια θα τον μοιράζεται με τον γραμματέα της ΚΟ, Διονύση Καλαματιανό, που θα συνεισφέρει όπου καθίσταται ανάγκη.

Αναβαθμίσεις προέβλεπε ο προεδρικός σχεδιασμός τόσο για τον Συμεών Κεδίκογλου (Εύβοια), στον οποίο ανατέθηκε ο κρίσιμος τομέας της Εθνικής Άμυνας, που ανήκε στον Ευ. Αποστολάκη, όσο για τον Γιώργο Παπαηλιού (Αρκαδία), που προήχθη σε τομεάρχη Δικαιοσύνης, και την Έλενα Ακρίτα, της οποίας το χαρτοφυλάκιο (Δικαιωμάτων και Ισότητας) απέκτησε αυτόνομη οντότητα.

Ο Πολάκης παίζει εντός έδρας, ο Κόκκαλης περιμένει

Το γεγονός ότι ο Παύλος Πολάκης διατηρήθηκε αποκλειστικά και μόνο στον τομέα Διαφάνειας ήταν μια προσωπική επιλογή. Είναι ένας ρόλος που τον γνωρίζει καλά, έχει χτίσει την ομάδα του και επιθυμεί να τον υπηρετήσει χωρίς να λοξοκοιτά σε άλλα πεδία. Άρα εξακολουθεί να παίζει «εντός έδρας», έχοντας εξασφαλίσει τη δυνατότητα να προβάλει το έργο του όσο πιο αποδοτικά νομίζει, παρεμβαίνοντας κομματικά μέσω του «πρωινού καφέ».

Ο βουλευτής Χανίων θα μπορούσε να είναι κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ. Αλλιώς όμως το έχει στο μυαλό του ο ίδιος και προσώρας προτίμησε να επικεντρωθεί σε όσα τον καλύπτουν περισσότερο από οτιδήποτε άλλο και να προσδοκά σε κάτι παραπάνω (αντιπροεδρία του ΣΥΡΙΖΑ) μελλοντικά (καταστατικό συνέδριο).

Από την άλλη, η παραμονή του Βασίλη Κόκκαλη στον τομέα Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, θέση που κατείχε, επιβεβαιώνει την τακτική του Σωκρ. Φάμελλου πως «όλοι χωράνε και ουδείς περισσεύει». Ο βουλευτής Λάρισας είναι εξ αυτών που εμφανίζεται μετέωρος, αλλά σε αυτή τη φάση διατεθειμένος να παράσχει πίστωση χρόνου στη νέα ηγεσία και να κρίνει εν καιρώ.

 

Το πρώτο τεστ

Η πρώτη δοκιμασία του μικρού αυτού σχήματος, το πρώτο τεστ αποτελεσματικότητάς του, αφορά τη συζήτηση του προϋπολογισμού που έχει ήδη αρχίσει στη Βουλή. Με τον Χάρη Μαμουλάκη, τον Γιώργο Γαβρήλο, τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους και τον Σωκράτη Φάμελλο σε πρωταγωνιστικό ρόλο, ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιχειρήσει να αναδείξει τις «άδικες και αντιλαϊκές πολιτικές της κυβέρνησης» παρουσιάζοντας χειροπιαστά στοιχεία από τη δύσκολη καθημερινότητα των πολιτών. Αυτή που μία προς μία οι δημοσκοπήσεις αποτυπώνουν.

Είναι ήδη ολοφάνερη η πρόθεση από την ηγεσία του κόμματος να φωτιστεί «η φοροεπιδρομή που ετοιμάζει η ΝΔ για τους πολλούς» και να προβληθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ πάνω στην οικονομία (ακρίβεια, φορολόγηση τραπεζών, στεγαστικό, δημογραφικό, παραγωγικό μοντέλο, αναπτυξιακά εργαλεία).

Είναι κατευθύνσεις που έλαβαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατά τη συνεδρίαση της ΚΟ την Τετάρτη, στη διάρκεια της οποίας έγινε ενημέρωση από τον Σωκράτη Φάμελλο για τα αποτελέσματα του ταξιδιού στην Κύπρο και του χθεσινού ραντεβού με τον υπ. Εξωτερικών, Γιώργο Γεραπετρίτη.

 

Σημείο τριβής οι αμυντικές δαπάνες

Δεδομένης της ταραχώδους κατάστασης στα σύνορα της ΕΕ, τα εθνικά θέματα είναι πολύ ψηλά στην ατζέντα του ΣΥΡΙΖΑ. Μαζί και οι αμυντικές δαπάνες που προβλέπονται από τον κρατικό προϋπολογισμό για το 2025.

Συλλογική απόφαση δεν έχει ληφθεί ακόμη για το ποια θα είναι η κομματική στάση σε αυτό το σκέλος της ψηφοφορίας. Αν δηλαδή θα υπερψηφιστούν όπως πέρυσι οι αμυντικές δαπάνες. Ο εκπρόσωπος Τύπου, Γ. Καραμέρος, χαρακτήρισε το ζήτημα «πολυπαραγοντικό» (Action24).

Εξ ου και το όποιο συμπέρασμα θα εξαχθεί «με γνώμονα και το εθνικό συμφέρον και τις απόψεις όλων όσοι τις κατέθεσαν στην ΚΟ». Δεν παραγνωρίζουν στον ΣΥΡΙΖΑ, όπως διαμήνυσε ο εκπρόσωπος Τύπου, ότι από τη μία «οι γεωπολιτικές είναι κρίσιμες» αλλά από την άλλη «οι προτεραιότητες είναι πολλές» ενόσω «οι ένοπλες δυνάμεις έχουν γίνει πεδίο αντιπαράθεσης των φιλοδοξιών των υπουργών της ΝΔ».

«Χωρίς απολυτότητες και δογματισμούς»

Οι γνώμες των βουλευτών φαίνεται πως διίστανται ως ένα βαθμό κι αυτό αποτυπώθηκε κατά τη συνεδρίασή τους. «Τοποθετήθηκαν κάποιοι χωρίς απολυτότητες και δογματισμούς, εκφράστηκαν απόψεις και προβληματισμοί» ανέφερε σχετικώς πηγή στο Βήμα, επιχειρώντας να ξεδιαλύνει το τοπίο.

Σε κάθε περίπτωση, πρόθεση του Σωκράτη Φάμελλου είναι να μιλούν άπαντες άνευ δισταγμού, πιο έντονα ή ηπιότερα δεν έχει σημασία, με την προϋπόθεση ότι αυτό θα συμβαίνει αποκλειστικά εντός οργάνων και πως στο τέλος να προκύπτει ενιαίος λόγος. Όπως δηλαδή συνέβη την Τετάρτη.

Στόχος είναι η απόφαση να παρθεί από κοινού. Αν πάντως κριθεί σκόπιμο να μην ψηφιστούν οι αμυντικές δαπάνες, ας μην αποκλειστεί η εκδοχή ορισμένοι βουλευτές να μην υιοθετήσουν την κεντρική γραμμή και να διαφοροποιηθούν την Κυριακή. Η τάση είναι υπαρκτή κι έχει καταγραφεί. Λογικό οπότε να σταθμίζονται όλες οι ισορροπίες.

Ζωντανό ακόμη το φλερτ με τη Νέα Αριστερά

Η συζήτηση επί του προϋπολογισμού τέλος θα καταδείξει πόσο κοντά ή μακριά είναι ο ΣΥΡΙΖΑ από τη Νέα Αριστερά. Έχουν σίγουρα αξία οι δηλώσεις επ’ αυτού της Όλγας Γεροβασίλη (ΣΚΑΪ). Η αντιπρόεδρος της Βουλής χαρακτήρισε ως μεγάλο επίδικο για τη χώρα την προοδευτική διέξοδο και τόνισε πως είναι «πολύ μεγαλύτερο και σοβαρότερο ζήτημα από προσωπικές ανασφάλειες ή στρατηγικές».

Η ίδια διευκρίνισε πως με τα στελέχη της ΝεΑρ δεν υπήρξε ποτέ πολιτική διαφοροποίηση, απλώς μεσολάβησε «η εκλογή Κασσελάκη που έβαλε τις διαχωριστικές γραμμές».

«Σήμερα αυτό είναι παρελθόν. Εμείς το έχουμε ξεχάσει ήδη και προχωράμε μπροστά έχοντας την ευθύνη και τη συναίσθηση του τι μας αναλογεί. Είμαστε ανοικτοί στον διάλογο, τον προκαλούμε, θέλουμε ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι πυλώνας συνεργασιών για να δοθεί η λύση για τη χώρα» είπε ακόμη με νόημα. Κι εμφανίστηκε βέβαιη η κ. Γεροβασίλη ότι «ο τρόπος θα βρεθεί, αν φύγουμε από τους μικρομεγαλισμούς», διότι επιθυμία είναι «ένα αντιδεξιό μέτωπο» από τη στιγμή που «ούτε οι ιδεολογίες καταργήθηκαν ούτε τα οικονομικά συστήματα».

Πηγή: tovima.gr