Του Αρη Ραβανού

Η επιστολή των 87 αναδεικνύει τον ευρύτερο προβληματισμό που υπάρχει στον ΣΥΡΙΖΑ,
τον οποίο δεν συμμερίζεται ο πρόεδρος Στέφανος Κασσελάκης – Ποια η στάση Τσίπρα

«Κάλλιο αργά παρά ποτέ». Με τη φράση αυτή έμπειρο πολιτικό στέλεχος με μακρά πορεία στην Αριστερά σχολίασε την επιστολή των 87 βουλευτών και μελών της Κεντρικής Επιτροπής που εξαπέλυσαν ευθεία επίθεση στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανο Κασσελάκη. Και όντως πολλοί άργησαν να τοποθετηθούν, παρατηρώντας εδώ και μέρες διάφορα γεγονότα και κινήσεις σε σημείο που αρκετοί εξεπλάγησαν με την νωχελική τους στάση και την ανοχή τους σε καταστάσεις ξένες προς την κουλτούρα της Αριστεράς.

Προ ημερών, ο έμπειρος Αντώνης Κοτσακάς έλεγε, στον απόηχο των δικών του παρεμβάσεων, του Διονύση Τεμπονέρα και μερικών άλλων, ότι είναι καιρός «να μιλήσουν και άλλοι». Και αρκετοί από αυτούς «μίλησαν» με την επιστολή τους που είναι μια ευθεία αμφισβήτηση της ηγεσίας Κασσελάκη επί της ουσίας, κάτι που θα φανεί με ξεκάθαρο τρόπο στην συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής στα τέλη της επόμενης εβδομάδας, για την οποία όλοι οι στρατοί οργανώνονται.

Το tovima.gr χθες «προφητικά», αρκετές ώρες πριν την αποστολή της επιστολής των 87 στον Στ. Κασσελάκη και στην γραμματέα του κόμματος Ράνια Σβίγκου, έκανε τον παραλληλισμό «φεύγουμε ή δεν φεύγουμε» από το κόμμα με το δίλημμα του Αμλετ σε ένα από τα κορυφαία έργα του Σαίξπηρ. Και η επιστολή, στην οποία επικρίνεται ο Στ. Κασσελάκης ότι οι πρακτικές του είναι μακριά από την κουλτούρα διαλόγου ενός δημοκρατικού κόμματος, ουσιαστικά θέτει αυτό το ερώτημα δια της πλαγίου.

 

Οι “87” και ο ρόλος Τσίπρα

Για άλλους τίθεται ευθέως το θέμα: μένουμε ή φεύγουμε. Και δεν είναι μυστικό στα συριζαϊκά παρασκήνια ότι η συζήτηση περιστρέφεται γύρω από το ερώτημα εάν αυτή η κίνηση των 87 στελεχών και μελών, ορισμένοι εκ των οποίων έχουν ανοικτή γραμμή με τον πρώην Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, όπως π.χ. ο πολύπειρος Αλέκος Φλαμπουράρης, η Όλγα Γεροβασίλη, η αδελφή του Ζανέτ Τσίπρα, ο Διονύσης Καλαματιανός, ο Κώστας Ζαχαριάδης, ο Γιάννης Μουζάλας, ο Θέμης Μουμουλίδης, η Άννα Φιλίνη, ο πρώην γραμματέας του κόμματος Γιώργος Βασιλειάδης, κ.α.

Και δεν είναι μυστικό ότι τα όσα αναφέρονται σε λίγες γραμμές στην επιστολή απηχούν και τις απόψεις του Αλ. Τσίπρα, που παρατηρεί προσεκτικά τα όσα γίνονται, ενώ συνομιλεί με αρκετούς από τους υπογράφοντες, ορισμένοι εκ των οποίων ανέμεναν ένα νεύμα του για να κάνουν τις όποιες κινήσεις τους.

 

Τι κρύβει η επιστολή

Η επιστολή δεν θέτει απλά το θέμα να συνεδριάσουν τα όργανα, δηλ. η Κεντρική Επιτροπή επί διήμερο αντί για μια μέρα που θέλει ο Στ. Κασσελάκης στις 7 Ιουλίου, αλλά αναδεικνύει τον ευρύτερο πολιτικό προβληματισμό που υπάρχει στον ευρύτερο χώρο, που όμως δεν φαίνεται να συμμερίζεται ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, που «διαβάζει» διαφορετικά τα γεγονότα και αποκωδικοποιεί τα μηνύματα με βάση τι θέλει ο ίδιος να πετύχει ή τι απεύχεται να συμβεί.

Οι 87 αναφέρουν ότι η μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία δεν βλέπει εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης, κάτι που δεν αποδέχεται ο Στ. Κασσελάκης, σύμφωνα με όσα λέει δημόσια μετά τις ευρωεκλογές, ενώ υποστηρίζουν -αυτό που και ο Αλ. Τσίπρας θέλει- πως η συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων είναι πλειοψηφικό κοινωνικό αίτημα και είμαστε υποχρεωμένοι να ανταποκριθούμε.

Το αίτημα πολλών και από το ΣΥΡΙΖΑ και από το ΠαΣοΚ που μιλάνε για την ανάγκη συγκρότησης μιας μεγάλης προοδευτικής συμμαχίας, εκπέμπεται και από την επιστολή των 87 που πάγωσε την Κουμουνδούρου, που οργανώνεται για την αντεπίθεση. Ήδη, κυκλοφορεί κείμενο στο διαδίκτυο secure.avaaz.org με τον τίτλο: Στήριξη στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Στέφανο Κασσελάκη για ένα κόμμα με όραμα όπου γίνεται ευθεία επίθεση σε όσους έχουν διαφορετική άποψη από αυτή του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Είναι σαφές από τα όσα πληροφορείται το Βήμα ότι οι επόμενες μέρες θα είναι γεμάτες ένταση και μεγάλες συγκρούσεις στο ΣΥΡΙΖΑ και τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί, ακόμα και άλλες αποχωρήσεις στελεχών ή και βουλευτών με πορεία ετών στο κόμμα.

Πηγή: tovima.gr